Михаела Маевска пред Efirbet: Гимнастичките от новия ансамбъл ще бъдат харесвани и атрактивни


Михаела Маевска пред Efirbet: Гимнастичките от новия ансамбъл ще бъдат харесвани и атрактивни
Снимка: БГНЕС

5067 0

Михаела Маевска е една от златните ни грации и капитан на един от най-успешните ни ансамбли по художествена гимнастика, който спечели световни и европейски титли и бронзово отличие от Олимпийските игри през 2016 година. След като спря с прекрасната си игра на килима, Михаела остана в любимия спорт като помощник-треньор на ансамбъла и помогна на Весела Димитрова да го изведе до олимпийския връх в Япония.

В интервю за Efirbet.com Михаела Маевска разкрива с какво ще запомни последния ансамбъл с диамантените момичета, разкрива своите очаквания от техните наследнички и какво иска да постигне като треньор.

Михаела, с какво ще запомните последния ни ансамбъл?

Най-вече с техния борбен дух и желанието за победа. 

Кои са най-приятните Ви мигове с него?

Много са състезанията и турнирите, които няма да забравя, но безспорно върхът е спечелването на златния олимпийски медал.

Как реагирахте, когато рускините опитаха да омаловажат олимпийската титла на ансамбъла в Токио?

Най-важно е, че ние знаехме, че заслужаваме първото място с оглед на играта, която показахме. Беше нормално обаче рускините да не са доволни от второто място, при положение, че са се готвили за олимпийската титла.

Кой е най-големият комплимент, който определените за диамантени наши момчета са получили през тези 5 години?

Най-често получаваният комплимент беше за съчетанията, които винаги са ги отличавали от останалите с композиции. Нашите момичета печелеха с това, че са отбор. 

Какво почувствахте, когато разбрахте, че заради контузията на Лаура Траатс този отбор няма да можа да участва на световното в Китакюшу и да опита да се пребори за единствената титла, която му липсваше?

Бяхме много притеснени за състоянието на Лаура, но пък за неучастието ни на световното бяхме спокойни, защото няма нищо по-хубаво от това да си олимпийски шампион.

Започвате нов цикъл със следващия ансамбъл и в него са 10 момичета. Как бяха подбрани?

Този път ще заложим на два отбора, като единият ще е по-главен, който ще участва на по-големите състезания. По този начин ще се надяваме да имаме постоянно готови гимнастички, ако се наложи. Тези момичета са много по-различни от предишните и мисля, че ще бъдат харесвани и атрактивни. Събрани са от различни клубове в страната и всяка една от тях е много интересна и различна. 

Кога ще станат ясни новите шест в ансамбъла и кое ще е първото им състезание? 

Планували сме първо състезание в края на март, разбира се, ако всичко е наред около пандемията и сме успели да се подготвим.

Илиана Раева определи съчетанията, с които последният ансамбъл трябваше да се представи на световното, за космически. Същите ли ще бъдат те за новия ансамбъл?

Определено няма да са същите. Първо правилникът вече е съвсем друг и различен от сегашния, а и както казах, гимнастичките са много по-различни от предишните. Ние ще търсим още по-космически съчетания, с които отново да се отличаваме с композиции.

Разбират ли новите момичета в ансамбъла каква голяма отговорност поемат?

Момичетата си дават сметка каква отговорност наследяват , но те са достатъчно мотивирани и с много работа се надявам нещата да се получат.

Последните ни два ансамбъла вдигнаха високо летвата. Вашите очаквания от техните наследнички?

Надяваме се да поддържаме високото ниво в художествената гимнастика и всеки един следващ отбор да е още по запомнящ се.

Михаела, кога сте била най-щастлива в гимнастиката като състезател?

Като състезател имах много дълъг и труден път, и моят бронзов медал от Рио беше с цената на златен. Винаги съм мечтала да подобря резултатите си от гимнастичка като треньор. 

Докъде се простират Вашите треньорски мечти?

Щастлива съм от постигнатото до момента и ще съм доволна, ако продължаваме с Весела да правим световни и олимпийски шампиони.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички