"Машината от Средногорието" Милчо Иванов: На 37 г. започнах с колоездене, на 39 избрах триатлона


"Машината от Средногорието" Милчо Иванов: На 37 г. започнах с колоездене, на 39 избрах триатлона
Снимка: Личен архив

1282 0

Триатлонът е малко популярен, но все повече набиращ последователи спорт в България. След дълги съдебни битки през лятото на 2020 г. Министерството на младежта и спорта издаде лиценз на Българската асоциация по триатлон с президент Марио Илиев. Така новата федерация започна да развива своята дейност.

От години хората негодуват, че в страната вече няма масов спорт, че децата, вместо да тренират, по цял ден са пред компютрите. В следващите редове ще Ви представя един мъж в навечерието на средната възраст, който преди няколко години преоткрива спорта. И се е нагърбил с нелеката задача да бъде състезател по триатлон.

Милчо Иванов Минков е от Пирдоп, на 41, почти на 42 години. Работи на бензиностанция в родния си град. В един момент преди няколко години решава да се занимава по-активно със спорт. На 37 години е започнал да се занимава с колоездене, карал е велосипед тип байк. На въпроса кой го подтикна отговаря – бате Жоро Бонев, който от по-отдавна се занимава с колоездене. В момента Георги Бонев е на 63 години.

Първоначално Милчо е карал колело на близки дистанции – от Пирдоп до Елин Пелин и околностите. Първото му състезание е било преди 3 години - колоездене тип Бревет – трябва за определено време да се преминат 200 километра, въртейки педалите на колелото. Интересното е, че е бил на „служба като колоездач“ едва от 7 месеца.

За читателя наименованието „Бревет“ едва ли говори нещо. Машината от Средногорието обяснява: "Максимумът от време е приблизително 13 часа, аз се справих за около 8 часа и 50 минути. Трябваше да направим обиколка на Сливен, Казанлък, Стара Загора, село Загоре и обратно до града на Сините камъни".

Класиране не е имало, целта е била да се влезе във времето. Разбира се, имало е и почивки, като всеки състезател сам е преценявал колко време да почива. Интересното е, че за това състезание Милко не е разчитал на треньор, самоподготвял се е, а спонсори са му помогнали да финансира участието си. Организатор на състезанието е КК "Сините камъни" – Сливен.

Участието му в подобно състезание само усилва спортната злоба и хъс на Милко. Така решава, че ще се занимава с триатлон. А триатлонът съчетава в себе си три отделни спорта – плуване, каране на колело и тичане за определено време и определено разстояние.

Първото му състезание е по дуатлон, разновидност на триатлона, на "Карловска есен" 2020 г., организирано от Иван Попов – треньор и президент на СК „Триатлет“, град Баня. Участвал е в категория 37+ - бягане около 2 километра, колоездене – 12 километра, след това отново бягане около 1 километър. След това състезание Милко е решил да се подготвя и участва от името на въпросния спортен клуб в неговата бъдеща дейност.

Едно от последните предизвикателства на Машината от Средногорието бе лекоатлетически турнир, провел се наскоро в София. Милчо се впусна в дисциплината 3 000 м. за ветерани, времето му бе 12,5 минути, а за човек, занимавал се основно с колоездене, резултатът не е никак лош. Най-новата цел на Милчо Минков е състезанието по триатлон през месец юни в Бургас. За него той вече се подготвя усилено.

Е, да му пожелаем успех!

Автор: Георги Аргиров, за Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


Защо Русия ще участва без своето знаме на Олимпийските игри в Токио?

На втори поредни олимпийски игри Русия ще участва без своя флаг, а на Игрите в Токио спортистите ще се състезават...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама