Марин Бакалов пред Efirbet: Очаквам Ботев (Пловдив) да влезе в първата шестица


Марин Бакалов пред Efirbet: Очаквам Ботев (Пловдив) да влезе в първата шестица
Снимка: Марин Бакалов

3365 0

Отборът на Ботев (Пловдив) от 80-те години на миналия век остави дълбока диря във футболната история на България и клуба с романтичния си и резултатен футбол. Този Ботев вдигна Купата на страната и няколко пъти стигна до бронза в първенството, а веднъж се класира и втори, като според естетите през онази 1986 година заслужаваше титлата. Тя обаче му беше отнета подмолно в предпоследния кръг. Един от тези играчи на Ботев, които тогава радваха публиката, беше Марин Бакалов. Работливият и техничен халф, който не само беше изобретател на смислените и шеметни атаки на „канарчетата“, но и често сам ги завършваше.

Юноша на Ботев и закърмен от малък с „жълто-черната идея“, Бакалов има големи очаквания за представянето на любимия си отбор в това първенство. Какви са те, става ясно от интервюто, което Марин Бакалов даде специално за EfirBet.

Г-н Бакалов, Ботев тръгна с 6 от 9 възможни точки. Как ще коментирате този старт?

Хубаво е, че печелим точки, защото те дават стабилност, самочувствие и увереност в силите. Хубаво е също, че Неделев се завърна на терена.

Харесва ли Ви играта на тима?

Вижте, още сме в самото начало на сезона. Вижда се, че отборът на Ботев още не е направен, тъй като има нови играчи и ще отнеме време за изграждането на отбор и стил, който всички искаме да виждаме. От играта има още много да се желае.

Какво мислите за чужденците в Ботев?

Критерият за тяхното представяне ще е посещаемостта на трибуните. За мен, когато се привличат чужденци, те трябва да са далеч по-добри от българите в тима. Дори двама чужденци да се вземат, да са по-класни от другите.

Очаквате ли юноши на Ботев да се наложат в състава?

Постепенно вече трябва да се случва, тъй като имаме перфектна база за стандартите на България от 2014 година. Но за този период само един Неделев се е наложил от школата. Вярно е, че той има безспорни качества, но аз бих искал в най-близко време ядрото на Ботев да е от ботевисти, защото Ботев е бил най-силен със свои кадри в състава и в допълнение към тях няколко стойностни играчи отвън. Отделно тази прекрасна наша база задължава да произвеждаме качествен продукт за представителния тим.

В мъжете на Ботев сега са много негови кадри. От тях ли зависи дали ще са титуляри?

Зависи и от тях, и от шанса, който им се дава. Аз неслучайно говоря за ядро ботевисти в състава на Ботев, а не за негови юноши, които попадат в групата за мачовете, но влизат само за 5-10 или 20 минути. Между двете неща има съществена разлика.

Освен младите да играят редовно, какво друго е необходимо, за да израстват?

Наред с получаването на шанс и търпение към тях, трябва да имаме и силни опитни играчи, за да попиват и взаимстват нашите таланти от тях в тренировките и мачовете, и от начина им на живот изобщо.

Ботев ще щурмува ли топ 6 този сезон?

Очаквам го, разбира се. Но не само да влезем в първата шестица, а и там да гоним възможно най-високо класиране. Аз и моето поколение винаги сме имали големи очаквания от Ботев, защото сме научени и закърмени с идеята Ботев да постига много още от 80-те години. Тогава ние не излизахме от тройката и оттогава сме свикнали да искаме добър футбол, добри резултати и високо класиране от нашия любим отбор. Такива са и очакванията ми и този сезон, след като Ботев е и обезпечен във всяко едно отношение от собственика си.

Какво трябва да се направи, за да тръгне Ботев нагоре?

Трябва много труд, себераздаване и непримиримост. Ботев не бива да се задоволява с една или две победи, играчите му трябва винаги да са мобилизирани и да се стремят да побеждават и в следващите мачове, да придобиват манталитет на победители.

Какъв Неделев ще виждаме след контузията?

Първо, надявам се бързо да си върне оптималната форма. Получи ли се, ботевистите ще са спокойни, защото останалото го може. Най-важното е, че Тодор е лидер и обединителна фигура, и футболисти като него могат да решат даден мач само с едно докосване или отиграване.

Мнозина специалисти очакват при другия пловдивски тим – Локомотив, да се получи отстъпление в играта и резултатите. Вашият коментар?

Аз не искам да коментирам Локомотив. През последните три години те пренаписаха историята си с двете спечелени Купи и второто място в елита, а сега въпреки че ги напуснаха основни единици, запазиха повечето си такива. В първите им мачове се вижда, че имат и интересни попълнения. Времето ще покаже докъде ще стигнат.

Левски потъва, ще успее ли да изплува?

Очевидно вътрешните им проблеми се отразяват вече втори сезон. Но в интерес на истината те допуснаха груби индивидуални грешки в първия си мач и срещу Арда, във втория си двубой пък изтърваха и дузпа. Важно ще е за футбола ни отбори с имена и традиции като Левски, нашият Ботев, Локомотив (Сф), Славия, да не изреждам още, да играят силно.

Как е възможно Левски да излезе от пропастта?

Когато укрепне финансово и организационно, и това ще стане. Въпросът е колко време ще отнеме този процес. Аз не им желая лошото на Левски, дано по-бързо се съвземат.

Г-н Бакалов, ще има ли най-после България нов шампион?

Смятам, че през това първенство ЦСКА разполага с по-силен отбор и ще даде по-сериозен отпор на шампиона. От друга страна Лудогорец също вдигна нивото си. Дано интригата за титлата да се запази до края и първото място да се реши в плейофите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички