Макар и далеч след САЩ: България в топ 10 по медали на Световното - Мицин е героят


Макар и далеч след САЩ: България в топ 10 по медали на Световното - Мицин е героят
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

15632 0

Един от най-добрите български плувци Петър Мицин изпрати много успешно Световно първенство по плуване за юноши и девойки в Нетаня, Израел. 18-годишният Мицин завоюва злато и два сребърни медала.

Участието му в надпреварата приключи именно с второ място, след като във финала на 200 метра бътерфлай записа лично постижение от 1:56,73 минути. Китаецът Сичжъ Ван обаче бе по-бързо и го изпревари за титлата (1:56,22).

Златото му дойде на 400 метра свободен стил, като то бе историческо за България. Никога преди наш сънародник не бе ставал световен шампион в басейн. Това е най-силната му дисциплина, като там държи и световния рекорд за неговата възраст.

До края на годината Мицин няма да участва в повече турнири на 50-метров басейн. През 2023-та година той участва в 8 финала на големи първенства, като само в един от тях не взе медал (в Израел, където 12 стотни го разделиха от бронза на 200 метра свободен стил).

Благодарение на представянето на плувеца от Велинград на Световното в Нетаня България се нареди на 10-ото място в подреждането по медали. Не е изненада, че първата позиция остана за САЩ с 15 златни, 11 сребърни и 7 бронзови медали.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички