Кристиян Добрев пред Nostrabet: Призовавам повече клубове да копират модела „Септември“


Кристиян Добрев пред Nostrabet: Призовавам повече клубове да копират модела „Септември“
Снимка: принтскрийн

3716 0

Спортният директор на Септември, Кристиян Добрев, даде ексклузивно интервю за този сайт. В него бившият играч на Локомотив София сподели за амбициите на клуба през новия сезон, които отново са насочени към достигането на промоция в efbet Лига. Той обаче изтъкна, че не по-малко важно за тима е да продължи да се дава шанс на млади и перспективни играчи, изтъвайки, че Септември ще е отборът с най-малка средна възраст в професионалния футбол.

Добрев не пропусна да призове и други клубове да „копират“ модела на Септември, хвалейки стратегиите на ЦСКА 1948 и Арда, които също включват залагането на доста млади бъларски футболисти. Шефът на столичния клуб обяви също, че е нужна промяна във високите етажи на българския футбол, независимо дали тя е свързана с името на Димитър Бербатов, или не.

Здравейте, господин Добрев! Запона предсезонната подготовка за всички отбори, включително и на Септември. Какви са целите за новия сезон?

Както казахте, преди около седмица стартира подготовката ни. Изникнаха някои непредвидени препятствия за нашия отбор, след като двама състезатели решиха да приключат с футболните си кариери – става дума за Георги Сърмов и Иван Стоянов. Надявам се обаче да бъдат заместени до няколко дена и да продължим със сериозната работа. Искаме да продължим с налагането на млади футболисти. В момента тимът е съставен на 60% с играчи от нашата школа. Само ще споделя, че средната ни възраст за идния сезон ще е около 21 години, което говори красноречиво.

Най-възрастният ни играч е на 30 години, а болшинството са на по 17, 18, 19, 20 години. Със сигурност ще сме отборът с най-ниска средна възраст в професионалния футбол.

Връщането в efbet Лига ли е целта?

Целта е да запазим мястото, на което завършихме през миналия сезон – третото. С оглед на новия формат на първенството, при който елитната дивизия вече ще е съставена от 16 отбора, първите 4 от Втора Лига ще имат възможност да се борят за промоция. От тази гледна точка място в топ 4 е целта. Докъде ще стигне не зависи само от нас – зависи от противниците и обстоятелствата.

Независимо, че сме най-младият отбор, ние със сигурност сме и най-ощетеният такъв с оглед на съдийството. Мога да посоча хиляди случаи, но най-пресният е този на баража срещу Ботев Враца – ритуално отрязване на главите на едни млади и талантливи играчи и ограбване на труда им. Затова не зависи само от нас. Идеята е да развиваме деца от школата. Тук е моментът да кажа, че нашата детско-юношеска школа работи по чудесен начин. Мога да кажа, че вече официално сме шампиони в трите най-важни възрасти – до 16, 17 и 18-годишна възраст. Говоря за национални първенства. Сами може да направите сметка как функционира школата. На всяко едно дете, което заслужава, ще му се дава шанс.

В последните 12 месеци темата за съдиите отново излезе на преден план. Тенденциозност или некомпетентност е причината за всички тези грешни отсъждания?

Предпочитам да наблегна на успехите на школата ни. Съдиите не ме интересуват – дали ни пречат, или не, това може да прецените вие. Всичко най-талантливо от школата обаче е в първия отбор. В този ред на мисли ще правим дубъл в Трета Лига, за да може децата да имат още едно поле за изява максимално рано в мъжкия футбол. Място има за всички, най-добрите да растат нагоре. Ако другите смятат, че това е правилният начин, то ги призовавам да ни копират. Няма да е лесно, но по този начин българският футбол ще се отлепи от дъното.

Каква е тайната на добрата работа на школата и изграждането на толкова много играчи, готови за мъжкия футбол?

Няма тайна. Всичко е свързано с много работа. Да се развиват децата и треньорите. Имам страхотни треньори във всички възрасти, както и при мъжете. С такива треньори децата със сигурност ще се развиват. Симбиозата е свързана с качествени треньори и талантливи деца. Ако младите не биват натискани от ранна възраст, то няма да сполучат не само във футбола, но и в живота като цяло, имайки предвид, че като цяло новото поколение в България не е напълно читаво. Към това се стремим – да ги направим добри хора, ако не успеем да ги направим добри футболисти.

Защо толкова малко клубове и собственици гледат на детско-юношеските школи като актив, а не като товар?

Защото не са професионалисти хората в тези клубове. Септември изкара почти 2 милиона лева приход от продажба на свои кадри за последните две години, всичко това от Втора Лига. Нека собствениците на клубовете да пресметнат колко са спечелили от трансфери. Всичко това при положение, че загубихме готов трансфер за Калоян Костов на стойност 1 милион евро от Ювентус, защото родителите заобиколиха клуба и подписаха с Бенфика. Това щеше да е феноменален трансфер за нашия клуб, за играч, който е израснал само и единствено в рамките на Септември. Щеше да е подарък и реклама за всички в Септември.

Каква е ролята на футболните агенти в България при подобни случаи?

Ролята им е да размътят главите на играчите и родителите. Те не помагат на футбола, защото нямат връзките и контактите. Всеки гледа да облагодетелства себе си, независимо, че така се ощетяват футболните клубове. Ние сме най-ощетени. Няма много играчи в efbet Лига, които да струват 1 милиона евро, а Лъчо Танев ни доведе представителите на Ювентус с готова оферта за играч, който нямаше една минута професионален футбол. Ако има нещо по-хубаво от това, нека да ни го кажат.

У нас футболът е обърнат с главата надолу. Инвестират се пари по едни схеми, а никой не се опитва да развива бизнес проект, каквито действително са клубовете. Имаме прекрасни условия, създадени от Румен Чандъров. От нас се иска работа и тя е свързана с лишения. Всеки се хвали колко добре работят школите на Левски, Лудогорец и прочие. Фактът обаче е, че ние сме продали играчи за почти 2 милиона от Втора Лига. Дай Боже и занапред да изглеждат така нещата.

Преди няколко дни имаше събрание на Димитър Бербатов със софийските клубове, на което Вие бяхте сред малкото присъстващи. Виждате ли в негово лице промяната?

За мен нещо трябва да се промени във футболния съюз, независимо дали ще остане сегашното ръководство, или ще дойде някой нов. Въпросът обаче не трябва да е към мен какво трябва да се промени. Хората си представиха идеите и това, към което ще се стремят. Проблемът обаче е генерален. Не може отборът на Мировяне да има равен глас с този на Левски, ЦСКА, Лудогорец, че даже и на този на Септември. След като има такова неравновесие, то няма как да се очаква и промяна. Мен с едни топки и мрежи не могат да ме подкупят. Аз ще гласувам по убеждения, но за другите не съм сигурен.

В efbet Лига имахме през този сезон още няколко отбора, които следваха модел, който включваше почти изцяло български футболисти. Ще продължи ли тази тенденция, или това е само временно решение, във връзка с пандемията?

Мога да задам обратния въпрос – защо махнаха задължението на клубовете в efbet Лига да играят с по един играч до 21-годишна възраст? Това е несериозно. След като някои не приемат нещата насериозно, то БФС трябва да им го наложи като задължение. Ще видите как футболът ще се развие, ако се въведат подобни задължения. Няма нужда да ограничаваме привличането на чужденци, а само да се задължат клубовете да имат определен брой българи в отборите. Да видим после дали футболът няма да се развие.

Има несериозни мачове. Имаше двубой между ЦСКА и Лудогорец, в който имаше един българин, в лицето на Турицов. Националният селекционер гледа този мач. Какво развиваме по този начин?

Подкрепяте ли въвеждането на дублиращи отбори, включително и такива, които започват директно във Втора Лига, по административен път?

Разбира се, че подкрепям това. След като някой развива български футболисти и българския футбол като цяло, аз няма как да съм против. Държавният отбор Берое е с 20 чужденци – аз съм против нещо подобно. Много се радвам, че им спират кранчето. Държавният отбор с държавните пари, но има 20 чужденци. Това, ако е нормално, не знам. Ние, Септември, които сме частен проект, с частни средства, нямаме нито един чужденец.

Държавата трябва да се намеси тук и да изкорени подобни практики и да възнагради проекти като нашия и на Арда. Даже се чудя кой светна Арда да започне да купува българи преди около година. В началото тръгнаха с ментета чужденци, но в момента обърнаха стратегията и купиха 2/3 от младежкия национален отбор. Ще видите след 2-3 години какъв отбор ще са, стига да си запазят играчите – страхотен!

Като има 2-3 такива отбори, то и другите ще тръгнат по този път. Затова адмирирам клубове, които ще копират нашия модел. Той е успешен и работещ. За последните две години сме напред с почти два милиона от трансфери. Имаме още 4-5 момчета, които също се надявам, че ще продадем в следващите месеци. Ще продължим да изкарваме пари от футбола и да показваме, че той може да рентабилен бизнес.

В България той изобщо не е функциониращ бизнес – нямаш маркетинг, нямаш реклама, нямаш фен-артикули, нямаш стадиони, нямаш и продажба на билети. С работа обаче поне може да изкараш пари от футболисти. Отново казвам, моделът Септември не е лесен, изисква първоначални инвестиции в бази и общежития, но след това дава плодове. Призовавам клубовете да копират.

Виждате ли светлина в тунела и за националния отбор, тъй като виждаме че младежките гарнитури се представят много добре в последните години?

Продължавам с този ред на мисли. Ние във всяка една юношеска гарнитура сме поне с 2-3-ма национали. 2003-та, 2004-та, 2005-та година, тези деца са бъдещето и вече имат по 10 мача във Втора лига, някои от тях и с голове. Това са деца на 16 години. За момента треньорското ръководство на младежите не вика никого от нашите. Не знам дали е тенденциозно, или не, но вие може да си направите изводите.

Един от клубовете на сърцето Ви, Локомотив София, отново е в елита на България. Като бивш капитан на тима навярно сте радостен отново да го видите в efbet Лига?

Радвам се, разбира – като все друг човек, на когото Локомотив не му е безразличен. Отборът се завърна в най-високо стъпало на българския футбол. Ще им е доста сложно да се стабилизират и да запазят статута си, но хората, които са се ангажирали с клуба смятам, че ще се справят. Трябва да получат помощ от абсолютно всички хора свързани с Локомотив. Всеки да помага с каквото може. Първата година винаги е най-трудна. Докато превъртиш колелото изпитваш сериозни трудности. Разликата между Втора лига и efbet Лига е огромна, но всички дружно трябва да помагаме.

Бихте ли се завърнали под някаква форма в следващ етап от кариерата Ви обратно в Локо София?

Моето място за момента е в Септември. Всичко, което правя в клуба, ми доставя огромно удоволствие и няма как да напусна, след като 6 години сме градили основите. Хората, които са ми началници в Септември, ме карат да се чувствам прекрасно и няма как да отида в който и да е друг клуб.

В началото на годината изказахте мнение, че шампионатът трябва да се прехвърли във формат пролет – есен. Поддържате ли тази теза?

Аз го споменах в следствие на това, което се случи в първите три кръга на втория полусезон. Поддържам идеята, че в България трябва да се играе в такъв формат. Няма да бъде много лесно да се стигне до промяна. Въпреки това ви казвам – в момента е най-хубавото време за футбол, а ние почиваме. Ние играем през зимата, когато условията са най-лоши. За мен това е губене на ресурс.

Да, при формат пролет-есен ще е нужна смяна на спортния календар. Не е изведнъж да се случи това с едно щракване на пръста. Трябва да се бачка, а не футболният съюз да започва работа в 10 и да си тръгват в 11:30. Трябва да седят и да мислят за оптимизирането на формата на първенството и да излизат с предложения към клубовете. Най-добрият формат за провеждането на шампионата е по системата пролет-есен и никой не може да ме убеди в противното. Как ще се случи това вече е отговорност на хората в БФС да кажат. Аз не работя там. Да си оправят на първо място работното време, като всеки нормален бизнес, а не да се работи по 2 часа на ден.

От това да играем на лед, сняг и дъжд губи само футболът. Те пак ще се изиграят, но никой не печели нищо от това.

И за финал, господин Добрев – какво си пожелавате в личен и професионален план в следващата половин година?

В личен план си пожелавам аз и моето семейство да сме здрави. В професионален план – Септември да е в efbet Лига догодина. Трябва да се наблегне и на школата и ние като клуб ще подготвим момчетата по най-добрия начин.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички