Красимир Тенков пред Efirbet: Корупцията в българския футбол ме тласна към Германия


Красимир Тенков пред Efirbet: Корупцията в българския футбол ме тласна към Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

3899 0

Българският футболен агент, Красимир Тенков, даде ексклузивно интервю за сайта Ефир-Бет. Той е лицензиран агент, който от години вече е пренесъл дейността си изцяло в Германия. Пред нашата медия, той коментира решението си, изтъквайки огромната корупция, с която се е сблъскал в родната действителност. В Германия той споделя, че е намерил съвсем различно отношение и ниво на професионализъм.

Тенков заяви, че продължава да работи с млади български таланти, подчертавайки, че сред основните му цели е да създаде ядро от силни професионалисти, за които да проправи път към елитния футбол в Германия и Западна Европа. Мениджърът сподели, че продължава да следи изкъсо процесите у нас и развитието на българските шампионати.

Здравейте, господин Тенков! Последните 18 месеца се оказаха доста променливи и трудни покрай пандемичната обстановка. Как се отрази ситуацията на Вас?

Здравейте! Да, наистина бяха трудни моменти. Както за мен, така и за целия футболен свят беше доста сложно. Беше невъзможно цялата ситуация да не отрази негативно на всички ни.

Бяха провалени важни трансфери, като в това число бях засегнат и аз. За мен остана сериозното разочарование, че беше изпусната възможността българин да играе в елитната дивизия на шампионата до 19-годишна възраст в Германия. Надявам се занапред пандемията да приключи и всички да сме живи и здрави и да продължим с обичайния начин на живот.

Вие работите в Германия и имате непосредствен поглед към германския футболен пазар. Усети ли се промяна в количеството на работата?

Разбира се, че имаше свиване на пазара и това се отрази пагубно. Наблюдава се рязък спад на заплати, от една страна. От друга, страхът от разпространението на COVID-19 бе причината немските клубове да не правят входящи трансфери от чужбина.

Очаквате ли да има дългосрочни икономически последици върху немските клубове?

Икономическите последици са в огромни размери и това наложи спешна поправка на годишните бюджети. Оптимист съм, че Германия първа ще се справи с пандемичната обстановка.

Да поговорим за Вас в личен план. Кога и в каква връзка се стигна до постоянно Ви прехвърляне в Германия?

В началото на 2018 година. Пътувах често зад граница за осъществяването на нови контакти и партньорства. След две седмици престой в Германия реших, че ще трябва да инвестирам повече време и средства в тази страна с цел реализиране на дългосрочните си планове.

Заложих на Германия, защото видях, че работата, коректността и бизнес мисленето е напълно достатъчно да пробиеш в големите среди. След месец дойде и семейството ми, което ме подкрепи, а след година се устроихме и с жилище близо до Бон. За малко повече от 3 години равносметка това, което изградих като контакти и възможности, надмина очакванията ми.

С какво Ви загуби България и българската футболна среда?

Ще Ви кажа само едно от нещата, които ме отблъснаха. Всички знаем за корупцията, особено по отношение на начина, по който се избират треньори и футболисти. Ще Ви дам един нагледен пример – става дума за това как португалски, белгийски и нигерийски национали не бяха допуснати дори на проби в българските отбори заради лични интереси.

За съжаление, футболът е като политиката. Тази корупция е изградена още от детско-юношеския футбол, а потърпевши са българските таланти и техните родители.

Поддържате ли поглед върху процесите и първенствата в България?

Да, следя българското първенство и виждам положителни неща в отбори като Арда и Лудогорец. Подобни проекти ми вдъхват известен оптимизъм, че ще дойдат и по-добри дни за българския футбол.

Темата е доста разисквана, но все пак – къде бърка футболната система у нас в най-голяма степен?

Темата е дълга, действително, но ще споделя, че родителят е в основата на този проблем. Имам предвид в най-голяма степен неговата спортна култура. Има обаче и други проблеми, сред които са липсата на държавно подпомагане и не на последно място ключова роля играе и българският манталитет. Ако футболната общност в България не се обедини и не работи за общото благо, то винаги ще си останем малки.

Какво трябва да се промени най-спешно и как може да дойде тази промяна?

Смятам, че не съм човекът, който трябва да отговаря на тези въпроси. Те трябва, по-скоро, да бъдат насочени към компетентните хора, назначени на ръководни постове, защото това е по тяхната част.

Виждаме лек спад в производството на топ ниво таланти в германските школи през последните години. Има ли изоставане в работата на школите спрямо най-добрите в Европа, или е само временно явление?

Не смятам, че липсват таланти в Германия или че има някакво изоставане спрямо конкурентите. Нека не забравяме, че буквално преди месец и половина младежкият национален отбор на Германия до 21-годишна възраст триумфира с титлата на европейския шампионат в тази възрастова група.

Колко трудно беше за Вас да намерите мястото си под слънцето като чужденец в една толкова влиятелна футболна страна?

Не мисля, че съм на върха в професията, има още много неща, които бих искал да науча, за да продължа да се развивам. Мога да кажа обаче, че тук ценят други качества в сравнение с тези, които се ценят в България, които изредих по-горе – желание за работа, коректност и бизнес насочена мисъл.

Как се справяте с огромната конкуренция в сферата, особено в западните страни?

За мен думата конкуренция не съществува. В сферата на агентството, поне според мен, най-важното е да си широкоскроен и да търсиш обединение.

Работите ли с български играчи, или вниманието Ви изцяло е насочено към такива от Германия и Западна Европа?

Да, работя с български играчи и имам лична кауза по отношение на нашите играчи. Искам да  прокарам път и да дам възможност на младите таланти да намерят реализация на Запад.

Каква е голямата Ви цел в професията?

Целта ми е да изградя мрежа от съвестни професионалисти, която да бъде полезна за обществото.

И за финал, господин Тенков – какво си пожелавате в личен и професионален план в идните месеци?

Пожелавам си да сме живи и здрави, пожелавам го на всички хора. Във футболно отношение се надявам България отново да има такива големи поводи за гордост, както имахме през 1994-та година по време на Световното първенство.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички