Костадин Костадинов пред Efirbet: Ботев ще „олекне“ без Неделев, искам да остане


Костадин Костадинов пред Efirbet: Ботев ще „олекне“ без Неделев, искам да остане
Снимка: https://botevplovdiv.bg/

4073 0

Ботев Пловдив има много големи легенди, а една от тях безспорно е Костадин Костадинов. Славното дясно крило, което влезе още на 16 години в мъжкия тим. С родния си клуб Коцето, както го знаят всички, е ставал втори и няколко пъти трети в България. Вдигал е също Купата на страната. Нападателят беше част и от онзи национален отбор на България, който за първи път се класира за втората фаза на световно първенство. На мондиал 86 в Мексико Костадинов игра в 3 от 4-те мача на нашите.

Костадин Костадинов рядко говори с медии, но прие поканата на Efir bet за разговор. Темите, по които дава мнение, са свързани с Ботев Пловдив и двата му любими стадиона в града.

Г-н Костадинов, преди дни Ботев се сдоби с нов собственик. Какво очаквате от него?

Единственото, което очаквам, е да изпълни това, което обещава. Дано дойдат по-добри времена за Ботев, защото миналият сезон бе загубен.

Ботев привлече двама стойностни чужденци. Според естетите те ще повишат класата на тима и ще са сред най-добрите у нас. Вие какво мислите?

Вижте, това мачовете ще го покажат. Ако питате мен, аз винаги съм искал в Ботев да играят колкото се може повече ботевисти и българи.

Да разбирам ли, че не сте очарован от легионерите като цяло в тима?

Нямам поглед върху въпросните двама нови, които споменахте, за да кажа какво мисля. Не искам да обсъждам и другите чужденци. Имам мнение, но предпочитам да го запазя за себе си. Ботев си има собственик и той може да има политика да води тук чужденци, а после да ги продава. Все пак футболът е и бизнес.

Но Ботев разчита и на много свои кадри?

Това е вярно, но имаме и много други такива, които играят в „А“  и „Б“ група. Могат да обърнат внимание и на тях, за да не стават други отбори силни с наши юноши.

Разполагат ли с качества юношите на Ботев, които сега са в представителния тим, за да го дърпат нагоре?

Да, имат протенциал, но трябва да им дават редовно шанс. Визирам Митко Тонев, Чернев, и още трима-четирима. Видяхте, обаче какво стана със Станислав Работов. Когато играеше редовно, стигна до националния тим. Но после спряха да го ползват, а на пейката играч не се става. Затова казвам, че нашите момчета трябва да се налагат, не само да попадат в групата за мачовете.

Какво бихте казали за Атанас Илиев?

Той върши много работа. Вкара една камара голове и след като Неделев се контузи, носеше отбора на гърба си. Радвам се, че на върха на нашата атака е футболист като Наско.

Виждате ли нещо в него от Антим Пехливанов?

С Пехливанов никой не мога да сравнявам. Ако видя някой нападател след центриране да се задържи във въздуха, докато защитниците паднат на тревата, и тогава да бие с глава, може и да коментирам. Това правеше Антим. Извисяваше се във въздуха и се задържаше, бранителите падаха долу и чак тогава той насочваше топката с глава към вратата. Друг централен нападател не съм виждал досега да прави подобно нещо.

Казусът с Неделев е актуален от няколко месеца. Треньорът каза, че остава, но футболистът не е подписал нов договор. Според Вас, ще остане ли?

Не съм запознат с договора, който са му предложили, нито зная какви планове има Тошко. Може пък да е решил да излезе в чужбина, тъй като му е време, а и ще припечели пари. Много харесвам Тошко, обичам го. Личното ми желание като ботевист е да остане, но не аз решавам.

Ако Тодор Неделев напусне, „олеква“ ли Ботев?

Разбира се, че ще „олекне“. Футболист с такива качества не може да бъде заместен изведнъж. Но, ако той е решил да излезе на гурбет, никой не може да му се сърди, още по-малко да го упреква, защото е дал много на Ботев. На първо време, обаче искам да му пожелая да си върне формата след травмата.

Г-н Костадинов, много класни играчи на градския ви съперник Локомотив го напуснаха заради тежкото финансово положение и се очаква отборът да отстъпи от позициите си през новото първенство. Вашето мнение?

Като пловдивчанин не ми е приятно, но и други отбори ще закъсат. Една от причините е, че държавата не постъпва справедливо. Щом е уредила например държавен спонсор за един клуб близо до Пловдив, ще помага по същия начин и на други клубове с име и история. Знаем как властта е съдействала бизнесмени да дават пари на определени отбори, но защо за едни може, а за други – не.

Новото първенство наближава. Ще станем ли свидетели на поредна титла на Лудогорец или ще бъде свален от върха?

Смятам, че през следващия сезон ЦСКА ще окаже по-сериозна съпротива на Лудогорец. „Червените“ натрупаха самочувствие след спечелената Купа на България, взеха и класни попълнения. Не че Лудогорец не се подсили, но те могат да си позволят всичко с този неограничен финансов ресурс. При всички положения интригата за първото място ще е по-голяма, а и Лудогорец ми се струва пренаситен от толкова много титли.

Ще се оправи ли Левски?

Те имаха големи премеждия с този милионер ли беше, милиардер ли. Аз като чуя такива богаташи да идват в български клубове и малко съм скептично настроен. Пътят, по който Левски поема, е правилният – да разчита основно на свои кадри и перспективни българи. Но се иска време, за да се развият младите и да станат играчи. Мисля, че през следващия сезон няма да има промяна в представянето на Левски, но ако следват своя план и укрепнат финансово, след лятото на 2022 година ще започнат постепенно да се стабилизират спортно-технически.

С какво чувство ще стъпите в обновения дом на Ботев – „Колежа“?

Рано е за стъпване, защото според последните информации стадионът няма да е готов през септември, а през март поради недостиг на пари. Но това реновиране на стадиона го приемам лично, защото и аз имам нещо мое в проекта. Важно е този проект, който бе създаден преди 8-9 години и с който съм много добре запознат, да бъде изпълнен. Архитектът е сериозен и му имам доверие, дано и хората около него са такива.

Гледат ли Ви се европейски мачове на „Колежа“?

Това е моето пожелание към футболистите и привържениците на Ботев. Неслучайно казах, че ще се радвам, ако проектът  се реализира, тъй като стадионът ще отговаря на четвърта категория, което означава, че на него могат да се играят не само мачове от европейски турнири, а включително и полуфинални такива.

Г-н Костадинов, градският стадион в Пловдив е разруха, а едно време беше най-красивият в България. На него Вие като играч на Ботев сте постигали знакови победи, като тези над Барселона и Байерн. Как може да се върне приятният облик на това съоръжение?

За мен той е идеален за национален стадион на България, предвид даденостите – паркоместа, парк, не едно, а две летища на 150 км. На мачовете на градския стадион биха идвали хора от цяла България. Не е вярно, че трябват 100-200 милиона, както се говореше. И с по-малко пари може да стане, дори да се съборят трибуните и да се вдигнат нови. Един път Христо Стоичков дойде с испански инвеститори за съоръжението. Но скочиха два спорта, и Ицо, като го знаете как пали, за малко не ги напсува. Ядоса се и веднага си тръгна с бизнесмените. За градския стадион бе направено обследване, но след това последва застой. Нямам идея какви са пречките. Чух за едни откраднати пари, но за всеки проблем в държавата може да се намери решение. Стига тези, от които зависи, да се ангажират и да не се крадат пари. Много е жалко за България и Пловдив това, което се случва с градския ни стадион.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички