Янко Русев пред Efirbet: Очаквам медали от щангистите ни на световното, другите се страхуват от нас


Янко Русев пред Efirbet: Очаквам медали от щангистите ни на световното, другите се страхуват от нас
Снимка: Efirbet/Nostrabet

4673 0

През тази седмица в Ташкент ще се проведе световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени, в което България ще опита да потвърди възхода си през тази година.

Efirbet потърси един от най-титулуваните ни щангисти – Янко Русев, за да сподели своите очаквания от шестимата ни представители – Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев, Валентин Генчев, Карлос Насар, Васил Маринов и Христо Христов.

Олимпийският и петкратен световен и европейски шампион Янко Русев дава мнение и за цялостното състояние на щангите у нас и проблемите на най-високо ниво във федерацията.

Г-н Русев, тази година щангите изтриха петното, което им беше лепнато с допинга и започнаха да възстановяват водещите си позиции. Какво очаквате от нашите на Шампионата на планетата?

След като на европейското през април взехме три титли, сега се надявам отново да стигнем до призови места. Дали ще имаме шампиони, не се наемам да прогнозирам, но е по силите ни да вземем поне два медала.

Кои състезатели могат да се наредят сред призьорите?

Европейските шампиони Надежда Мей-Нгуен и Ангел Русев са с най-големи шансове, също и варненеца Христо Христов. Няма да се учудя, ако спечелим и повече отличия, тъй като разбрах, че китайците няма да участват, което увеличава шансовете ни за повече медали.

Готови ли са нашите състезатели да вдигнат тежестите, които планират?

Всичко е въпрос на психика и на моментно състояние. Може и 200-300 кг да вдигаш на тренировки, но състезанието е съвсем различно нещо и психиката на някои не издържа. Случвало се и на най-големите. Важно е всички българи да дадат това, което се очаква от тях, тъй като това ще им донесе допълнително самочувствие и увереност за европейското първенство в София през пролетта.

Как приехте решението на Божидар Андреев да спре със спорта?

Меко казано съм изненадан. Той има какво още да даде на щангите. Доколкото разбрах, се е скарал с личния си треньор, но дано решението му да е времено и да размисли, тъй като за мен той ще е потенциален европейски шампион в София.

Г-н Русев, как се развива вдигането на тежести в България?

Добре се развива, и предвид трудностите от всякакъв характер заради пандемията, аз съм оптимист. Работи се професионално в клубовете и очаквам да печелим отличия не само от европейски и световни форуми, но да върнем и олимпийските си традиции на Игрите в Париж през 2024 година. Радвам се, че световните сили в нашия спорт отново се страхуват от България.

Защо се страхуват?

Защото разполагаме с едно перспективно ядро от десетина млади състезатели, които в следващите години ще върнат славата на родното вдигане на тежести. Техните качества се безспорни, това се вижда от специалистите и с основание нашите опоненти са притеснени.

В кои центрове се работи най-добре в България?

Във Варна Живко Николов не излиза от залата по цял ден и виждате докъде стигна Христо Христгов. В Русе Кръстина и Радослав Атанасови създават европейски шампиони във всички възрасти, в Червен бряг, Хасково, Сливен, София, да не изреждам още, също работят по правилна методика.

По колко добри щангисти, които да са част от едно успешно бъдеще на националния тим, очаквате да се правят на година?

Ако приемем, че във вътрешните ни прояви участват по 300 щангисти, 5 от тях да показват годишно, че стават и имат качества за най-високо ниво, които да се доразвият, ще бъде много добре. Мисля, че това е една реалистична и постижима цел.

Доволен ли сте, че селекционерът на националния Иван Иванов продължи работата си, след като беше обявил, че ще напусне своя пост след Олимпиадата в Токио?

Аз никога не съм вярвал, че той ще спре с националния. Иван е отдаден на работата, той е най-подготвеният ни специалист и се намира в прекрасната за един треньор възраст. Тепърва предстоят най-големите успехи на държавния тим под негово ръководство.

Г-н Русев, има ли пари в щангите?

Пари има и държавата помага на нашия спорт. Виждате, че целогодишните лагери на националите продължават и клубовете също са обезпечени. Затова не бива да се оплакваме, а треньорите да дават всичко от себе си, за да се създават щангисти.

Щом има пари, защо участието на националите на световното бе под въпрос. Те заминаха за Узбекистан, благодарение на това, че шефът на федерацията Ариф Маджид и членът на УС Кирил Панайотов, които още не са са вписани в съда, извадиха лични средства?

Причината е неразрешеният казус с федерацията. Ариф Маджид бе избран за шеф на централата на Общото събрание през май, но досега той и новото ръководство не са вписани в търговския регистър, тъй като бившият вече президент на федерацията Неделчо Колев прави спънки и документално нещата зависят от неговия подпис. Поради тази причина Маджид не е длъжен да дава пари, но сега се наложи да го направи, за да не провали голям труд на щангисти и треньори и възможността да спечелим медали от световно.

Какви спънки прави Неделчо Колев?

Неделчо не дава властта. Той има няколко клубове фантоми, които оспорват решенията и това може да се влачи с месеци и сагата с вписването в съда на новия президент и УС да продължи дълго.

Маджид ли е точният човек за нашите щанги?

Абсолютно. Той е запален по вдигането на тежести и много богат. Наследил е от баща си голям бизнес и от това, което знам, няма търпение да изведе нашите щангисти до най-високи върхове, като дава щедро от себе си, а не да взима, както правят шефове в други спортове. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички