Гошо Гинчев пред Nostrabet: На Левски ще му трябват поне две години, за да тръгне нагоре


Гошо Гинчев пред Nostrabet: На Левски ще му трябват поне две години, за да тръгне нагоре
Снимка: Министерство на младежта и спорта

10253 0

Гошо Гинчев е легенда на Левски. Със „сините“ той стана три пъти шампион и един път носител на Купата на България. С националния отбор игра на финалите на Европейското първенство в Англия през 1996 година.

Интервюто ни с бившия защитник за Nostrabet започва с горещата тема – ще стане ли Джоузеф Диксън собственик на Левски и ще потече ли „златната река“ на „Герена“. Гошо Гинчев казва още защо нещата в родния му Берое и държавния тим не вървят.

Прочетете цялото интервю тук:

Г-н Гинчев, ще се случат ли нещата по най-добрия начин за Левски?

Нали знаете, че има една приказка – прекалено хубаво е това, за да е истина.

И Вие ли като други легенди на Левски, нямате вяра на Диксън?

Не казах това, но ако е вярно, че вече шест месеца се водят преговори между ръководството на клуба и него, а той не е казал в прав текст кой стои зад гърба му, това е несериозно. Още повече, че говори и пред медиите, но и пред тях се изразяваше димпломатичо, а не конкретно.

Според последните информации Диксън е изпратил документ със 150 милиона евро, който в момента се проверява от институциите в България.

Аз не съм банков специалист. Като бивш левскар остава само да се надявам, че всичко около документацията ще е изрядно и намеренията на Диксън са чисти.

Ако приемем, че той придобие Левски, Станимир Стоилов ще стане треньор. Ще успее ли в първия сезон Вашият бивш съотборник да направи чудо?

Не мисля. Ще му трябват поне две години, за да изгради тим, който е способен да преследва най-високи цели и да ги постига. Казвам го, защото знам какви големи изисквания има Мъри. При всички случаи ще отнеме време, за да заиграят неговите футболисти като ОТБОР и по начина, по който той би искал.

Притеснително ли е, че Левски закъснява със селекцията?

От една страна - да, но от друга, ако рогът на изобилието започва да се излива на „Герена“ в близките дни, закъснението ще бъде компенсирано.

Виждате ли млади играчи от този Левски, които могат да са част от един по-силен и продуктивен тим на „сините“?

Има перспективни сини кадри и това се видя през пролетта. Надявам се, че няма да им бъде спряно развитието и ще продължат да ги налагат. За тях, обаче ще е важно около себе си да имат и трима-четирима класни чужденци, както и такива български изпълнители. Защото младите в един отбор израстват, когато копират опитните – начина им на поведение, професионализма, отношението им към футбола, дори и начина им на хранене.

Казахте, че Левски няма как да свали Лудогорец от върха другия сезон. Възможно ли е това да направи Любо Пенев с ЦСКА?

Не вярвам. На ЦСКА им липсва постоянство. Те губят точки в мачове, в които не трябва да губят и накрая това се оказва решаващо.

С какво Лудогорец се отличава над другите?

Моделът им за правене на футбол е най-добър и най-правилен. Лудогорец разполага едновременно със страхотна база, страхотен стадион и изградена инфраструктура, и е осигурил страхотни условия за футбол на всяко едно ниво. Когато ЦСКА и Левски си направят стадионите, нещата могат да изглеждат по друг начин.

Г-н Гинчев, да преминем към родния Ви Берое. Клубът има сериозен спонсор, а едва влезе в шестицата и там не записа победа. Защо нещата не вървят под Аязмото?

Защото Берое не произвежда свои футболисти. Това е най-голямата ми болка. Берое винаги е бил силен, когато в състава му са били беройци и когато е имало беройски дух. Помня, че от моя набор набор шестима влязохме едновременно в мъжете, а четирима бяхме титуляри – аз, Стойчо Драгов, Пламен Мечев и Ваньо Шишков.

Доколкото разбирам, Берое е свил бюджета и тръгва по нов път - да разчита предимно на българи?

Това е похвално, но и трябва да се подобри работата в школата, за да се превръщат беройските таланти в достойни попълнения за представителния тим.

Но, ако заралии не влязат в топ 6, феновете ще кажат – имат пари, а нищо не постигат?

Феновете, ако виждат, че в Берое играят местни момчета и българи, биха преглътнали по-ниско класиране и ще бъдат солидарни с отбора и политиката на клуба.

Футболните хора често коментират в последно време един въпрос – евентуално намаляване на броя на чужденците в отбори, за да играят повече българи. Вашия коментар?

България е в ЕС и не може да се лиши чужденец от работа. Дори БФС да приеме правило, според което всеки отбор да започва мачовете със седем българи в състава, пак може да се окаже някаква форма на дискриминация. Според мен е важно не колко чужденци играят, а какви чужденци играят. Ако те са с качества, ще е добре и за футбола ни, но ако са ги привличали на килограм, е огромна грешка.

Какъв трябва да бъде подходът на треньори и ръководители към младите български играчи?

Младите българи трябва смело да бъдат налагани, да им се дава постоянно шанс, да ги подкрепят и търпеливо да развиват качествата им. Независимо колко чужденци има в даден отбор. Защото футболист се става с мачове. Аз, като дете, когато връщах топките на батковците на стадиона на Берое, си мечтаех да стана футболист. Имах шанс, че като млад играч ми гласуваха доверие, и го използвах. В наши отбори сега също подават ръка на младите. В Черно море Гонзо, а след това Илиан го правят. И вижте, продадоха Мартин Минчев зад граница, сега ще продадат и Илиан Илиев-младши. В Арда и ЦСКА 1948 също залагат на българи и постигат резултати.

Какви са Вашите очаквания от Ясен Петров в националния отбор?

Нямам големи очаквания, защото сме много изостанали. Най-вече в изграждането и доизграждането на футболисти, както и във физическо отношение. На терена другите отбори направо ни мачкат физически. Затова трябва да се промени методиката на работа с талантите от най-ранна възраст, и да имаме повече футболни бази, като тези в Разград и на Ботев Пловдив.

Толкова ли е зле положението?

За съжаление, такава е реалността. Във футболно отношение сме изостанали и от държави, които преди побеждавахме редовно. За по-силните да не говорим. В контролата с Франция неотдавна според статистиката те имат 25 удара към вратата ни, а ние – един, и то неточен. Разбирам, че това е Франция, водещ отбор в света, но това не значи, че не трябва да атакуваме. Излиза, че не може да изграждаме атаки, а само със защита във футбола не става.

Първите Ви впечатления от ЕВРО 2020 и кой е вашият фаворит за Купата?

Тепърва първенството ще набира скорост и ще гледаме по-хубави мачове. Дотук виждам, че треньорите използват схеми с трима защитници, с която Челси стана европейски шампион и която Йоаким Льов използва в Германия. Ще ми е интересно да видя какво ще стане с 4-3-3. Иначе има и умора в някои отбори. На шведите например им се схванаха краката в края срещу Испания. Да, тичаха много, но те и преди са го правили. Сега високата преса и бягането са още повече, и след тежките сезони с клубовете, които играят и повече мачове отпреди, няма време за освежаване на футболистите. Затова проличава умора. Моите фаворити за трофея са Франция и Германия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички