Георги Славчев пред Efirbet: Левски ще се оправи, ако треньорът има сърце и налага сини кадри


Георги Славчев пред Efirbet: Левски ще се оправи, ако треньорът има сърце и налага сини кадри
Снимка: Георги Сланчев

7406 0

Георги Славчев е юноша на Левски и с мъжкия представителен тим на „сините“ печели четири шампионски титли и две Купи на България. Той обаче е и сред футболистите, които са постигали същото с вечния враг. С екипа на ЦСКА Славчев е по веднъж шампион и носител на Купата.

В интервю за Efirbet.com Георги Славчев посочва причината, заради която родният му клуб отбелязва 12-а нулева година, разкрива как могат да се подобрят нещата на „Герена“ и кой съсипва родния футбол.

Г-н Славчев, благодаря, че приехте поканата ни за разговор. Как сте, как се пазите от Ковид?

Благодаря и аз, че ме потърсихте. Относно Ковид, храня се здравословно, карам колело, ходя на разходки в гората в моето село Пасарел, където въздухът е прекрасен, и избягвам да се събирам с много хора извън професионалните ми ангажименти. Най-важното обаче е Господ да ни пази от този вирус.

С какво се занимавате в момента?

Треньор съм на футболния ОФК Костинброд, който играе в областните групи. Разполагам с добър отбор, в който са футболисти, минали през сериозния футбол, и затова се стремим да влезем във „В“ група. Ако не успеем този сезон, ще трябва да почакаме.

Вашият коментар за дербито ЦСКА-София – Левски?

Победата на ЦСКА и резултатът са очаквани. ЦСКА очевидно е в по-добро състояние в момента от двата отбора и при тях нещата се получават по-добре.

Само безпаричието ли провали Левски този сезон?

Не. Големият проблем на Левски е от години и е свързан с неправилната работа в школата.

Бихте ли се аргументирали?

В Левски искат 10-годишните им футболисти да станат шампиони, 14-годишните играчи да станат шампиони, 16 и 18-годишните – също. И когато дойде ред да влизат в мъжете, пускат ги за по 15 минути и казват: Тези не стават. Пращаме ги на обиграване в други отбори и които от тях се развият, после плащаме за тях пари, за да си ги върнем. Не е правилен начин, по който се работи със „сините“ подрастващи, тъй като не е редно от тях да се искат резултати в най-ранна възраст. Правилният начин на работа е този, при който от играчите, навършили 18, 19 години и излезли от старшата, четирима-петима влизат в мъжете. Но не само влизат, а и ги налагат и имат търпение към тях.

Така, както го правеха в миналото треньори в Левски, които са отдадени на синята кауза?

Точно така. Първи го направи Бобата Жечев с поколението на Боби Михайлов, Наско Сираков, Искренов. След 5-6 години го направиха пак той, Кирил Ивков, Павел Панов, Бог да го прости. Аз бях част от това второ поколение левскари, което масово бе наложено в представителния тим. И предното поколение, и нашето, сме имали проблеми, но горепосочените треньори имаха сърца и смелост, и поеха огромния риск, защото виждаха потенциала в младите играчи и бяха уверени, че ако им се дава редовно шанс, е въпрос на време да развият качествата си. Както се случи.

Да се върнем към сегашния Левски. Защо играчите се сринаха пред гола в последните мачове, само напускането на Робърта ли е причината?

Не е заради Робърта. За да вкарваш голове, първо някой трябва да създаде положения за гол. А ние нямаме изобретателни и мислещи футболисти, каквито сме имали много през годините.

Да разбирам ли, че синята фланелка е „тежка“ за някои?

Не “тежка“, а много „тежка“ за много футболисти. Особено за чужденците. Някои от тях, които минаха през Левски в последно време, не могат да спират топката, като им се подаде. Щом носиш фланелката и емблемата на Левски, ти си длъжен да показваш, че заслужаваш да носиш тази голяма отговорност. Защото без силни Левски и ЦСКА няма силен български футбол и национален тим.

Има ли рецепта за подобрение?

Много нулеви години станаха. Досега 12, но не трябва да чакаме да станат 40. Дали ще сме осми или шести, при настоящата финансова нестабилност, докато се намерят пари, трябва да залагаме на „сини“ кадри и трима-четирима по-опитни добри играчи, които да са стимул за младите и те да израстват покрай тях. Както и непрекъснато да се надгражда. Неприятното е, че дори този модел да бъде въведен, когато се намерят пари, ще се върнем към порочния модел на работа – да пазаруваме чужденци ментета на килограм, и нашите юноши отново ще бъдат унищожени.

Може ли чуждият треньор на Левски сега да налага смело юноши на клуба в мъжете?

Имам мнение по този въпрос, но не е коректно да го разкривам пред Вас. В Левски знаят къде съм, ако ме потърсят за разговор, имам какво да им кажа.

Г-н Славчев, как виждате настоящото първенство?

Малко по-добро от миналото, но качеството си остава ниско. Ще е сензация и нереално, ако Лудогорец не се задържи на върха, въпреки че игровото му ниво падна през последните години. А и тези чужденци, по 15 в някои отбори, допълнително пречат на нашия футбол и сриват в зародиш надеждите и очакванията ни за по-стойностен национален отбор.

Но нали България е в ЕС, няма как да лишим чужденците от работа?

Има как - с решение на БФС за ограничаването на бройката им. Както стана в Белгия и Холандия например. Видяха, че нямат силни национални отбори, лимитираха чужденците и вижте къде са сега. Ние можем да направим същото. Стига сме съобразявали за всичко с ЕС, с Русия. Ако от ЕС ни забранят да се храним, ще го направим ли? Нека да се привличат чужденци, но не всяка цена, а по качество. По трима-четирима на терена са достатъчни.

Има ли таланти, които могат да помогнат на националния отбор да излезе от пропастта?

Трябва да Ви разочаровам, но не виждам нещо положително, което да ме направи оптимист по този въпрос.

Защо млади футболисти с качества, изглеждат свършени за футбола, като влязат при мъжете?

Заради натиска, който се оказва върху треньорите на националните отбори до 16 и 18 години, също и на селекционера на младежкия национален тим. Мениджърите казват: Тези играчи са мои, пускай ги. Националните треньори се съобразяват с тяхното желание, съобразяват се и с президентите на клубовете. И когато дойде ред талантите да влизат от младежкия национален тим в „А“ националния тим, много от тях вече са приключили с големия футбол. Кажете ми, в последните години ние имаме ли продаден млад футболист в голямо първенство на Европа и не само да е продаден, а да играе редовно. Нямаме. А Косово, Албания, Черна гора, Македония, да не изреждам още, имат. Сами преценявайте колко сме изостанали.

Съдиите ни често опорочават мачове. Некадърни ли са или им казват как да свирят?

Съдиите и те са хора, случват да се сбъркат един, два пъти. Но аз бих се радвал, ако дойде денят, в който първият въпрос на журналист след мача към треньор, няма да е за съдията, а за това как неговите футболисти не са си подали два-три пъти правилно топката. Защото най-удобно за треньорите и шефовете им е да прикриват своите и на играчите си слабости с реферите. Вие чували ли сте в сериозните европейски клубове да коментират съдия?

Г-н Славчев, кой ще вдигне Купата на България?

Надявам се ЦСКА-София и Арда да изиграят оспорван и зрелищен финал, който да задоволи очакванията на завърналите се на трибуните фенове. И двата отбора имат своите шансове. Който е по-добър, той ще ликува.

Много специалисти дават предимство на ЦСКА-София. Вие се изразихте деликатно, защото сте левскар ли?

Не. Казах това, което мисля. Иначе няма как да не съм левскар, след като от втори клас тренирам на „Герена“. Но не се срамувам, че съм играл и за ЦСКА. Аз обаче винаги се старая да съм обективен. Затова ми доставя удоволствие, когато чета безпристрастни коментари в публичното пространство. Най-пресният от тях беше на привърженик на Левски след дербито с ЦСКА в неделя. Човекът каза: Да, аз съм левскар, но ЦСКА в момента са по-добри от нас.

 

Източник: https://efirbet.com/

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички