Георги Русев: Дано повече играчи отидат в чужбина, за да върнем България на картата


Георги Русев: Дано повече играчи отидат в чужбина, за да върнем България на картата

4952 0

Крилото на ЦСКА 1948, Георги Русев, даде ексклузивно интервю за сайта Silentbet.com. Младокът сподели за обстановката в лагера на „червените“, както и за промените, с които по-младите в тима трябва да се сблъскват след напускането на някои от опитните фигури в отбора през зимата.

Русев пожела успех на излязлите в чужбина български играчи и изтъкна, че само с подобни трансфери може да се върне България на картата на Европа.

Здравей, Георги! Намираме се в пауза за националните отбори преди решителната фаза на първенството в efbet Лига. Какви възможности ви предоставя тази пауза в шампионата?

Вече имаме нов треньор. През този период той ще може да ни представи вижданията си, да разберем какъв стил на игра ще иска да практикуваме и какво трябва да променим. Надявам се да възприемем неговия подход максимално бързо и да сме готови за първия мач след рестарта на първенството.

Оттеглихте се с победа срещу Ботев Враца в последния кръг. Отърси ли ви това от напрежението след няколкото поражения в предишните мачове?

Да, хубаво е когато постигнеш победа след няколко негативни резултата. Определено ни дойде добре след лошата серия и се надявам да продължим по същия начин.

Ти се утвърди в състава на Красимир Балъков през сезона и вече си неизменен титуляр. Какво ти дава работата с такава голяма личност за родния футбол?

Той ни дава много полезни съвети, може да научим много от него. Той ни предава от опита си, бидейки един страхотен футболист в миналото, а в настоящето вече и треньор. Това може да е само от полза за нас, определено помага на всеки един в отбора.

В кои аспекти искаш да се развиеш в най-голяма степен?

Определено искам да подобря последния си пас, тъй като в момента играя на позиция, която изисква нещо подобно - зад нападателя. Головете също са важни, именно защото съм атакуващ играч и винаги се намирам в близост до противниковата врата. Вкарването на голове и правенето на асистенции са основните ми цели занапред и се надявам в бъдеще да показвам все по-добри резултати в тази насока.

Няколко доста опитни имена, като Мартин Камбуров и Дани Младенов, напуснаха ЦСКА 1948 през зимата. По-трудно ли е за вас като група, имайки предвид, че сте предимно млади футболисти, да се справите с напрежението, ако имате серия от по-слаби резултати?

Не мога да кажа дали е по-трудно да се справяме с напрежението без тях, но определено са доказани имена и биха липсвали на всеки отбор. Както виждате, Мартин Камбуров отиде в Берое и продължава да вкарва голове, вече е само на 4 от големия рекорд на Петър Жеков. Дани Младенов също е утвърден футболист в efbet Лига и се е доказал през годините. От тази гледна точка е нормално да се отрази на отбора. Те са лидери, които помагат на по-младите. Смятам, че ще се справим и без тях, но определено съществува като проблем.

Да поговорим за юношеските ти години. Ти започна кариерата си в България, преди да заминеш за Испания за известно време. Как се стигна до трансфера?

Всичко се случи след европейското първенство до 17-годишна възраст, което се проведе в България. Дойдоха при мен представители на испански отбори с оферта към мен и реших да приема в крайна сметка.

Какво ти направи най-силно впечатление в Испания, по отношение на стила на игра и професионализма?

Както знаете, в Испания се играе най-атрактивният футбол, с много движение и комбинации, много техничен футбол се практикува. Разчита се предимно на техника, за разлика от шампионатите в Германия и Англия, които са малко по-силови. Това ми направи най-сериозно впечатление.

Желаеш ли един ден да заиграеш в Ла Лига, или има други големи европейски първенства, които би предпочел?

Испанският футбол определено ми е най на сърце, но се надявам, че ще имам възможност да играя в който и да е от най-големите европейски първенства.

Редица твои колеги от младежкия национален отбор вече направиха трансфери в чужбина – Вальо Антов, Стаси Иванов и Филип Кръстев. Белег ли е това, че българският футбол върви в правилна посока?

Определено, надявам се, че всичко това е за добро. Пожелавам на момчетата успех. Те са истински пример за всички, с работата и всеотдайността си, че е възможно да се направят добри и силни изходящи трансфери в чужбина. Надявам се в бъдеще да се случват още подобни трансфери зад граница на български играчи, за да се върне България на европейската карта. Знаете, че през последните години нашите играчи, които успяват да заиграят в Европа, са твърде малко.

Очакваш ли още подобни изходящи трансфери в бъдеще?

Да, мисля, че ако момчетата са здрави и всеотдайни в работата си, то ще има още подобни изходящи трансфери. Виждате, че младежкият национален отбор победи Украйна с 2:1 в контрола. Някои от момчетата там бяха част и от нашия набор, като в долните възрасти също има много талантливи момчета. Дано и те се реализират навън.

Да завършим с темата за националния отбор. Какви смяташ, че трябва да са целите преди мъжкия ни тим, с оглед на трудната квалификационна група?

Не мисля, че съм човекът, който да коментира тези неща, но мисля, че момчетата ще се справят добре, вярвам в това. Дай Боже да вземат максимума и от трите мача. Възможно е да бъдат победени тези отбори. Ако колективът е на ниво и всеки изпълнява задачите си на терена, зададени от наставника, то смятам, че ще се справят добре.

Цел ли е за теб, през тази календарна година, да направиш прехода в мъжкия национален отбор, след като беше важна част от младежкия?

Разбира се. Всеки един български футболист се цели към повиквателна за мъжкия национален отбор. Нещата си зависят от мен. Националният селекционер, Ясен Петров, видимо дава възможност на по-млади играчи. Антов е там, братята Петко и Андреа Христови също, като и Георги Йомов, които бяха доскоро в младежкия национален отбор. Всичко си зависи от мен и от моите представяния през следващите месеци.

И за финал – какво си пожелаваш в личен и професионален план в следващите месеци?

Най-важното е да съм жив и здрав и да продължавам да работя здраво и да се развивам. Искам да помагам с каквото мога на моя отбор, за да постигнем максимално добри резултати.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички