Георги Пеев пред Efirbet: Знаех, че Мъри ще вдигне Левски, ЦСКА ще става по-силен


Георги Пеев пред Efirbet: Знаех, че Мъри ще вдигне Левски, ЦСКА ще става по-силен
Снимка: скрийншот

7705 0

Георги Пеев е юноша на Локомотив (София), но излезе млад в чужбина и направи успешна кариера в европейския гранд Динамо (Киев), с който стана три пъти шампион на Украйна и два пъти носител на Купата. След това Пеев носи девет сезон екипа на руския Амкар (Перм). Атакуващият полузащитник игра и за националния отбор, като е част от последната ни формация, участвала на голямо първенство – финалите на Евро 2004.

В интервю за EB Пеев говори за настоящата си работа във футбола, за представянето на националния тим и родния си Локомотив, който се завърна при най-добрите след петгодишен поправителен изпит.

Г-н Пеев, освен че допринасяте за титлите на ветераните на Витоша, занимавате ли се и под друга форма с футбола?

Да. Работя като футболен агент, но предварително не подписвам договори с футболисти, а чак когато проявят интерес към тях.

За кои държави търсите български играчи?

За Русия и Украйна. Но имам и партньори, които работят и за други пазари.

Имате ли запитвания за наши футболисти, особено към по-млади?

Засега няма особен интерес, но аз очаквам да се засили, най-вече заради добрите игри на националните отбори.

Последната изява на националите срещу Украйна обаче бе добра само откъм резултат.

Много ми хареса как всички в националния оцениха правилно ситуацията и погледнаха реално на показания футбол. Това беше голям тест за нашите срещу силен отбор и равенството срещу такъв съперник и на негов терен е престижно. Така се трупа самочувствие - срещу такива съперници и когато успяваш да им се противопоставяш.

Но освен гола ние нямахме друго положение.

Вярно е, че не създадохме положения пред тяхната врата, но отчитайки класата на съперника, точката е добър резултат за нас.

Оптимист ли сте за бъдещето на държавния тим?

Оптимист съм и надеждата не ме е напуснала поради две причини. Първата е, че в този национален отбор не само се налагат млади играчи, но и се разчита на тях, а втората е свързана с доброто представяне на младежкия национален отбор. Мисля, че голяма част от младежите имат качества и могат да станат добри попълнения на мъжкия държавен тим.

Най-добрите ни футболисти ли е поканил Ясен Петров?

Абсолютно е така, това са футболистите и това е най-доброто на този етап. Винаги може да има двама-трима пропуснати, но който показва добри изяви и се вижда, че заслужава покана, съм сигурен, че ще я получава.

Смятате ли, че е възможно в следващите европейски квалификации да се борим за класиране, а не за достойно представяне?

Естествено, че можем да погледнем нагоре и трябва да го направим, но не трябва да бързаме. Необходимо е да се стремим да напредваме спокойно, като се представяме  успешно във всеки мач и доизграждаме своя собствен стил. По този начин ще придобиваме самочувствие и увереност в силите за следващите квалификации.

Г-н Пеев, какво си мислите, докато гледате как играе Вашият роден Локомотив (София) отново в елита?

Приятно съм изненадан, защото все пак отборът дълги години не беше при майсторите и очаквах играчите да са по-стъписани в първите мачове. Но момчетата се представят повече от добре, имайки предвид, че селекцията не е направена с много пари. Все пак раполагаме със зрели футболисти, които са играли в елита.

Локо трудно ще се пребори за Топ 6, но възможно ли е поне да не трепери за мястото си в групата?

В никакъв случай няма да трепери, а шансове за влизане в шестицата също има. Но не бива да се заблуждаваме, целите не са тройка или петица, а да се задържим в елита, след като се завърнахме в него, и досега играчите се справят.

Завръщането на клубния терен в „Надежда“ ще помогне ли на тима да печели повече точки като домакин?

Публиката на Локомотив не е многобройна, но е отдадена на клуба. Верни са привържениците на Локо и подкрепят винаги отбора. Те са едни от малкото, които не ругаят футболистите при неуспехи. По-търпеливи са, разумни и разбрани. Със сигурност завръщнето на Локомотив на собствения му стадион ще е предпоставка за повече успехи.

Какво Ви прави впечатление в първенството?

Шокираше ме слабото представяне на Левски, но с идването на Мъри аз бях сигурен, че ще има подобрение и точно това се получава. Мислех, че ЦСКА ще е по-близо до Лудогорец, но позагубиха ритъма. Аз обаче познавам добре Стойчо Младенов, зная какъв характер има и какъв треньор е. Затова очаквам да играят по-силно напролет и титлата още не е решена. Изненадан съм неприятно от Пирин, предвид огромния му потенциал. Разполагат с качествени футболисти, но допуснаха елементарни голове и изгубиха точки. Не знам защо се получи така, дали и защото Бодуров бе извън състава, но това не е лицето на този клуб.

Кои ще са другите два отбора в Топ 4?

Равностойни са отборите, както тези, които се борят за шестицата, така и тези, които са по-надолу. Всеки губи точки и всеки може да победи всеки. Смятам, че два измежду Черно море, Ботев (Пловдив) и Славия ще допълнят четворката.

Имате ли амбиции да работите като треньор или директор на български клуб?

Треньор – не. Ако имах подобно желание, отдавна да съм изкарал лицензите. Но тази работа е отговорна и отнема доста повече от свободното време, повече отколкото през кариерата на един футболист. А аз си бях обещал, че през втората част от моя живота след тази на терена, искам да бъда повече време със семейството, децата и съпругата си.

Виждате ли млади футболисти у нас, на които да помогнете за трансфери зад граница?

Много трудно млад играч може да бъде продаден, след като не се е утвърдил. Ние имаме качествени изпълнители, но нямат все още опит и става трудно да преминат в чужд клуб. Повечето от тези шефове, с които контактувам, търсят изградени футболисти, които веднага да заиграят и да са им полезни. Когато търсят играч на определена позиция, шефовете се обаждат на мен и това е мой плюс, че аз мога да контактувам директно с тях. Самите директори ми звънят, тези от които зависят трансферите. Те предпочитат да получат футболиста от мен, защото имам ясна представа за руския и украинския футбол. Не да получават по 10 футболисти на ден, които да им губят времето, защото не са подготвени за тежкия футбол, който се играе в Русия и Украйна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички