Георги Дерменджиев пред Nostrabet: Българските клубове не могат да минат на самоиздръжка


Георги Дерменджиев пред Nostrabet: Българските клубове не могат да минат на самоиздръжка
Снимка: БГНЕС

3019 0

Видният български специалист, Георги Дерменджиев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostra-Bet.Той сподели впечатленията си от първия полусезон в efbet Лига, натъртвайки, че продукцията не му е допаднала особено. Дерменджиев отчете, че най-притеснителният момент е свързан с финансовата нестабилност при редица елитни тимове, застъпвайки идеята, че е време да се мисли за намаляване на отборите в елита ни. Той не смята, че родните клубове могат да минат на пълна самоиздръжка и че този модел е обречен на провал.

Бившият наставник на Лудогорец и Левски коментира и представянето на двата клуба. Треньорът смята, че са били допуснати редица селекционни и тактически грешки, довели до слабото представяне на разградчани в Европа. По отношение на Левски, бившият национален селекционер вярва, че клубът върви в правилна посока със Станимир Стоилов начело.

Към края на интервюто, Дерменджиев засегна и темата за националния ни отбор, изтъквайки, че таланти у нас винаги ще има, но липсата на манталитет и отчасти грешките при подготвянето на състезателите по школите води до слабите им представяния при излизане зад граница.

 

Здравейте, господин Дерменджиев! През последните месеци Вие се отстранихте от футболната сцена. Беше ли Ви необходима почивка и как я оползотворявате?

На фона на ситуацията в момента исках да обърна по-голямо внимание на семейството, тъй като дълго време не съм бил с него и съм доволен от това решение.

 

Следите ли българския шампионат и с какви впечатленията сте от нивото през есента?

Да, следя всички мачове. Лично не съм никак очарован от видяното в първенството. Има и оспорвани сблъсъци, но в крайна сметка това, което се случва в момента, е много проблематично. Говоря за финансовото състояние на 3-4 клуба от 14 в efbet Лига. Арда, Берое – отбор с много история и традиции, Царско село и няколко други тимове, за които чувам за подобни проблеми. Мисля, че това се отразява на цялото първенство.

 

Както споменахте, доста клубове са изправени до стената финансово. Идва ли краят на модела „бащица“ и имат ли капацитет клубовете да се превърнат в самоиздържащи се дружества?

Абсолютно не мисля, че това е възможно. Необходимо е отборите да имат силни школи, да участват в европейски турнири, да продават добре свои играчи и т.н., за да се изпълни тази цел. За момента само Лудогорец може да е на прилично ниво при самоиздръжка. Много е трудно обаче. Виждате, нямаме посещаемост, не могат да се печелят приходи по тази линия. И с Левски видяхме какво се случва, но там отдавам огромните си адмирации на феновете, които съхраниха в клуба в тежките моменти.

 

Вярвате ли, че „сините“ ще успеят да се превърнат в примера и за другите клубове в това отношение?

Мисля, че Левски е единственият отбор в България, който може да оцелее по този начин. С времето нещата ще се подобрят там, но е трудно у нас да се самоиздържа даден клуб. Дори и формата трябва да се промени. Не би трябвало да има повече от 10 отбора в елита, по моя преценка.

 

Нужна ли е държавна помощ за футбола, или поне за 10-12 отбора, които да оформят шампионата?

Добре е държавата да се намеси и да помогне, но когато се помогне на един, то 10-15 отбори също се нареждат на опашка за помощ. Труден въпрос е за решаване е това. Държавата обаче трябва да предприеме някакъв курс, с който да спомогне родния футбол.

 

Да обърнем внимание и на Левски. Мъри Стоилов наглед стабилизира нещата. Може ли обаче той да надскочи това ниво, без адекватно финансиране?

Именно качеството на играчите определя всичко. Мъри Стоилов е страхотен треньор и беше чудесно решение от страна на Левски да го върнат. Той подобрява отбора и ще направи максималното за тима. Надскачането може да е в рамките на няколко мача, но не и за постоянно. Мисля, че след зимната подготовка, проведена от него, Левски ще изглежда по-добре. В бъдеще, ако се привлекат играчи, то отборът ще може да се бори за нещо повече.

 

Друг бивш Ваш клуб, Лудогорец, за поредна календарна година започва с нов треньор. Смятате ли, че тази политика помага на клуба, или напротив?

Мисля, че спечелването на 10 поредни титли красноречиво подсказва, че политиката е правилна, но само в рамките на българския шампионат.

 

Защо се стигна до ново европейско разочарование след силните квалификации за Шампионската лига?

Мисля, че се допуснаха много сериозни тактически грешки в мачовете и оттам се получи този срив. Това са много различен тип мачове, спрямо българските. В тези двубои треньорът трябва да има опитът, за да предвиди всички ситуации и да достигне до победата. Малките детайли решават всичко, а не на последно място и подборът на играчи е ключов. Те трябва да изиграят мачовете, така че и селекцията е много важен процес.

 

Беше ли правилно освобождаването на Валдас Дамбраускас?

Аз не съм човекът, който трябва да определя дали е правилно, или не. В предходния въпрос очертах елементите, които са нужни за успех в международни мачове. Той е колега и всеки бърка. В тези двубои обаче дори и с един играч да сбъркаш, вече имаш големи проблеми.

 

Господин Дерменджиев, Вие сте били част от най-големите европейски успехи на Лудогорец и някои знаменити мачове с Арсенал, Реал Мадрид, Ливърпул, ПСЖ и др. Могат ли да се върнат европейските вечери в България? Не стана ли твърде трудно влизането в ШЛ?

По принцип влизането е много трудно, но е възможно с много правилна селекция и правилен подход на целия клуб. Това трябва да се повтори, защото е важно за родния футбол. Знаете, че Шампионската лига няма равен с други турнири. Зарядът е различен и според много специалисти тези двубои се гледат от повече хора дори в сравнение с мачовете на Световни и Европейски първенства. Те носят имидж и престиж за клуба. Виждате каква е цената на играч, който играе в ШЛ, в сравнение с цената на един играч в България. Обнадежден съм, въпреки всичко, че български отбор отново може да влезе в ШЛ.

 

Мечтаете ли да водите отново отбор, който да се бори за Европа и ШЛ?

Разбира се, всеки треньор иска да бъде в отбор, който има определен проект, независимо от временната позиция. Реален проект за постигане на прогрес. Това е много важно, за да имаш възможност да дадеш всичко от себе си и да изпълниш целите.

 

ЦСКА за момента е само на две точки след Лудогорец в таблицата. Очаквате ли реална борба за титлата, или Лудогорец отново ще дръпне?

Аз искам да има конкуренция, за да има подобрение на родния футбол, както и той да стане по-интересен. Лудогорец и ЦСКА искат да подобрят селекция си, вземайки нови играчи. Надявам се мачовете помежду им да са интересни. Сам по себе си обаче този мач не решава първенството, защото загубата на точки срещу по-слабите отбори е далеч по-фатално в тази битка.

 

Да завършим с темата за националния отбор. Проведе се известно подмладяване на състава, въпреки че резултатите отново бяха спорни. Това ли е пътят и занапред?

Аз винаги съм казвал, че България има таланти. Ние сами сме виждали Стоичков, Бербатов, Петрови и др. В момента обаче знаем за каква класа става дума – колко играчи имаме навън и къде играят. Въпреки всичко мисля, че талантът е там, но нещо се обърква в една определена възраст. Добре е за националния отбор да има млади играчи, които да бъдат забелязани и да излязат навън. Истината е, че явно у нас трудно могат да се развият, защото трябва тотално да си променят манталитета и начина на работа. Това ще им помогне занапред.

Добре е, че има подмладяване в националния отбор, но не трябва да се случва насилствено. Необходимо е тези играчи да си заслужат и затвърдят местата в тима.

 

На липса на манталитет или на липса на класа отдавате трудностите на наши играчи, когато излязат зад граница?

И двете са фактор. В даден момент тези играчи са показали напредък и оттам насетне са взети, за да се усъвършенстват зад граница. Това изисква време. Говорех за манталитета, защото когато отидат там, те трябва да се приспособят към едни далеч по-високи критерии за начина на вършене на работата си. Няма как в Европа да не се съобразиш с това, защото иначе те грози провал. Както и Вие споменахте – те отиват зад граница и им трябва време, за да стигнат необходимия манталитет и да се превърнат в пълни професионалисти, във всеки смисъл на думата.

 

И за финал, господин Дерменджиев – какво си пожелавате в личен и професионален план през тази година?

Както всички, пожелавам си здраве за себе си, семейството и нацията. Дано сме дисциплинирани и да спазваме ограниченията. В професионален план не говоря излишно – когато се случи нещо, ще бъде оповестено.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички