Фамозен! Божидар Андреев взриви публиката - взе три златни медала на Европейското по вдигане на тежести


Фамозен! Божидар Андреев взриви публиката - взе три златни медала на Европейското по вдигане на тежести
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2751 0

Божидар Андреев се представи феноменално на Европейското първенство по вдигане на тежести. Той категорично спечели златните медали и на изхвърляне, и на изтласкване. С това остана без конкуренция при двубой от 348 килограма, спечелил му европейската титла в категория до 73 килограма.

Божидар Андреев е европейски шампион

Този двубой се явява европейски рекорд в категорията. Българинът е и единственият в своята група, който направи 3 успешни опита в изтласкването. 

Андреев донякъде изненадващо започна с неуспешен опит на 150 килограма при първото движение - изхвърляне. От втория опит обаче той се справи с тези килограми. При третия покачи на 155 и последва и най-доброто му представяне в движението - по-чисто и от втория опит.

А въпросните 155 кг бяха достатъчни за златото в движението. С тях натрупа и преднина преди второто движение пред един от основните конкуренти - Мухамед Фуркан Йозбек, който записа 150 килограма при изхвърлянето.

При изтласкването Божидар Андреев записа успешен първи опит от 181 кг, а след това се справи и със 185 кг. Третият му опит бе на 193 кг и също беше успешен, с което си заслужи златен медал и в това движение. След него залата избухна в аплодисменти, а състезателят направи задно салто.

Това е втора европейска титла на сливналията след тази от шампионата в Грузия през 2019 година.  България вече има три златни медала в първите четири категории след успехите на Ангел Русев в категория до 55 кг. и на Габриел Маринов до 61 кг. Джан Зарков пък спечели бронз при 55-килограмовите, а Иван Димов се пребори за среброто при 61-килограмовите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички