Цветомир Панов пред Nostrabet: Бъркаме при прехода от юношески към мъжки футбол


Цветомир Панов пред Nostrabet: Бъркаме при прехода от юношески към мъжки футбол
Снимка: Оф. сайт на Ботев (Пд)

3619 0

Левият бек на Черно море, Цветомир Панов, даде ексклузивно интервю за сайта Ностра Бет. Той говори на различни теми, засягайки амбициите на „моряците“ за предстоящия сезон, както и различни теми около развитието на млади играчи у нас.

Самият краен бранител беше част от поколението, което през 2008-а година стигна до Европейското първенство до 19-годишна възраст в Чехия. Самият Панов обаче признава, че поколението почти по никакъв начин не реализира потенациала си, отдавайки това на не особено добрия преход, който правим от юношески към мъжки футбол.

Той не пропусна да засегне и темите около битката за титлата, заявявайки, че единственият реален конкурент на Лудогорец през идния сезон се очертава да е съставът на ЦСКА.

 

Здрасти, Цветомире! Началото на сезона в efbet Лига вече наближава с бесни темпове. Как протича подготовката на Черно море?

Подготовката протича нормално, всичко върви по план. Преминахме през много тежки физически натоварвания. Изиграхме и много полезни контроли с добри резултати. Остана само да видим дали ще постигнем и небходимите резултати в официалните мачове.

 

Миналата година малко не ви достигна да влезете последователно в топ 6, а след това и да спечелите баража с Арда. Какви са целите през този сезон?

Ще се стремим да влезнем в първата шестица и да атакуваме Европа. Дали ще се получи, предстои да видим.

 

Ефективността пред гола ли е сред компонентите, върху които в най-голяма степен работите през лятото?

Миналият сезон имахме много създадени положения, които пропускахме и не успявахме да материализираме труда си. Сега работим по този компонент, но обръщаме и голямо внимание на отборната игра в защита, за да дадем една сигурност и спокойствие на атакуващите футболисти.

 

Знаем, че Купата на България традиционно представлява един алтернативен маршрут към достигане до евроквота. Цел ли е пред Черно море да стигне далеч в турнира?

Купата винаги си остава алтернативен вариант за Европа. Пък и тя е доста емоционален начин за достигането на тази цел, така че няма как да не мислим и в тази насока.

 

Ти имаш страхотни спомени от този турнир, бидейки част от отбора на Ботев Пловдив, който триумфира с Купата преди няколко сезона. Какво се изисква, за да се окичи даден отбор със златните медали?

На първо място се изискват резултати естествено. За да стигнеш до финал и да го спечелиш обаче се изисква и доза късмет при жребия. Сред ключовите фактори е да успееш да попаднеш в по-лек поток по пътя към финала.

 

През последните сезони играеш в не малко мачове като ляв бек, въпреки че по-силен ти е десният крак. Как успя да се нагодиш към тази доста нестандартна роля?

Бих казал, че аз играя само ляв бек. И в миналото съм играл на тази позиция. Още при престоя ми в Севлиево, както и Славия. Малко по специфично и трудно се играе в такава роля, но аз успявам да се адаптирам.

 

Част си от родния футболен елит от много години насам. Как ти се струва нивото на efbet Лига сега, в сравнение с нивото преди десетилетие, например?

Смятам, че няма особено голяма промяна. Може би в нашето първенство заиграха все повече чужденци за сметка на българите, което се отразява на резултатите на националния отбор.

В последно време наблюдавам активизиране на школите. Все повече отбори започват да налагат млади футболисти и може да очакваме това да се отрази положително на националния отбор в следващите години.

 

Страда ли цялостно нивото от по-слабите представяния на Левски и ЦСКА в този период?

Ами смятам, че слабите резултати на Левски и ЦСКА през тези години се дължат и до голяма степен на силното представяне на Лудогерец в този период. Ако ЦСКА и Левски подобрят представянето си, естествено, че ще се вдигне много повече нивото на българския футбол в цялостен план.

 

Ти си бивш играч на Лудогорец, където успя да станеш и шампион. Смяташ ли, че ще има реална конкуренция за „орлите“ по пътя към поредна титла?

Мисля, че тази година ЦСКА ще бъде сериозен конкурент на Лудогорец за титлата, но за съжаление „червените“ ще са и единственият претендент.

 

Въпреки страхотната класа на Лудогорец, влизането в Шампионската лига за клуба не се отдава като задача от няколко години насам. Ще става ли тепърва все по-трудно за български клуб да стигне до тази цел?

Класиране в Шампионска лига е изключително трудно. Ние свикнахме бързо с присъствието на Лудогорец в турнира, но виждаме, че реалността е друга. Конкуренцията е жестока и класирането в групова фаза става все по-трудно от година на година.

 

В юношеските ти години беше част от националния отбор до 19-годишна възраст, който достигна до европейско първенство в Чехия. Смяташ ли, че това поколение успя да се реализира по най-добрия начин в мъжкия футбол след това?

Смятам, че нашето поколение изобщо не реализира потенциала си. След европейското от 25-ма човека в българското първенство играеха 3-4 човека. Повечето заиграха 2-3 години по- късно, което е много време във футбола.

Като направя съпоставка с другите отбори, участници на европейското и тяхното индивидуално развитие, нещо май бъркаме в прехода между юношески и мъжки футбол.

 

Често се говори, че нишката при развитието на футболистите у нас се къса при прехода от юношески към мъжки футбол. Дублиращите отбори добър начин ли са, за да се улесни този процес?

Ако наблюдаваме политиката на големите европейски отбори вярвам, че това е един от елементите за развитие на младите, но не е единственият в тази насока!

 

Националните ни младежки гарнитури през последните години се справят на доста добро ниво. Зарежда ли те това с оптимизъм, че това може да се пренесе и в националния отбор до няколко години?

Да, вече споменах за школите и младите момчета, на които се дава все повече шанс. Това е начинът и пътят. Ако играят често, ще успеят да направят добри трансфери в чужбина и да се развият, което ще се отрази на националния отбор.

 

Ти си юноша на Спартак Плевен. Болно ли ти е до някаква степен за не особено доброто състояние на тамошния футбол?

Естествено, че не ми е приятно, Плевен винаги ще ми е на сърце. Искрено се надявам в скоро време да има промени към добро в плевенския футбол.

 

И за финал – какво си пожелаваш в личен и професионален план до края на 2021-а година?

Пожелавам си здраве и много положителни емоции на терена!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички