Българин подобри световния рекорд на 12-часово плуване в басейн


Българин подобри световния рекорд на 12-часово плуване в басейн
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

4254 0

Бургаският плувец Цанко Цанков постави нов световен рекорд в 50-метров басейн. Бургазлията преплува 50,6 км за 12 часа без прекъсване. Цанков подобри с 9.4 км върховото постижение на словенеца Мартин Стрел от 1998 г.

Българинът преплува 1012 дължини в 50-метровия басейн. С вихрено темпо Цанков задмина предишния рекорд 9.48 часа след началото на опита. "Първо ще направя една равносметка и след това ще набележа целите си за следващата година", каза Цанков пред публиката от стотици души, предаде БНР.

Той добави, че посвещава рекорда на всички хора, които подкрепят плуването, както и на всички деца, защото те са бъдещето на този спорт. "Смятам, че те са тези, които имаха най-голяма полза да се докоснат до това постижение и да станат част от него. Нещо, което се случва изключително рядко и е шанс в живота на човек да види това", обясни той. Според Цанков, Бургас е градът с най-добре развита инфраструктура за плуване. Предстои да бъде подготвен сертификат, който да удостовери новия световен рекорд.

Междувременно може да прочетете повече за това, какво е усещането да плуваш в ледени води, а "тайната" разкрива самият Петър Стойчев (подробности четете тук).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички