Борис Галчев пред Efirbet: Само ЦСКА играе феърплей у нас


Борис Галчев пред Efirbet: Само ЦСКА играе феърплей у нас

4800 0

Бившият играч на ЦСКА, Борис Галчев, даде ексклузивно интервю за сайта Efirbet.com.  Галчев говори за финала на Купата на България между „червените“ и Арда, който е по-късно днес, както и влиянието на Любо Пенев върху отбора след идването си начело.

Халфът на Миньор Перник разказа за впечатленията си от шампионата във Втора лига и се върна назад към най-хубавите си моменти с „червения“ екип. Галчев не подмина и темата за първенството в efbet Лига, заявявайки, че само ЦСКА играе според правилата, докато за други това не важи.

 

Здравейте, господин Галчев! Сезонът във Втора Лига вече е към своя край. Постигна ли Миньор Перник зададената преди началото на сезона цел?

Знаете, треньорите и футболистите сме максималисти. Искахме да стигнем до трето място, което даваше право на бараж. Не ни достигна малко опит и малко съдийска справедливост. Мисля, че Миньор беше ощетен в редица от мачовете през втория полусезон.

Как бихте оценили нивото във Втора Лига?

Нивото през последните две години не е слабо. Много терени се пооправиха и се наблюдава едно хубаво израстване на млади футболисти. Знаете, че има правило за двама юноши, които трябва да играят за всеки отбор. Съдиите обаче са доста неподготвени.

През втория полусезон успяхте да стабилизирате доста представянията си. Целта за идната кампания борба за промоция ли ще е?

Трябва да питате ръководството, но за момента не смятам, че Миньор е готов за efbet Лига. Първо трябва да се построят основите – стадион и тренировъчна база, осветление. Чак след това може да се говори за промоция. Миньор безспорно е клуб, който заслужава да играе в елита, знаете за темперамента на привържениците. Рано или късно Миньор ще играе в efbet Лига.

Споменахте за регламента със задължителното налагане на определен брой юноши. Виждате ли кадри, които да си заслужат място и в efbet Лига?

Има много отбори, в които има подобни момчета. Септември, например, са отбор, който играе отличен, атрактивен футбол и то с много млади играчи. Познавам работата на клуба и ги поздравявам отново. Бях там 5 години и знам каква е целта на президента и на школата. Те имат една от най-добрите школи в България, но им пречи фактът, че нямат собствен стадион.

Знаете, когато влязохме в efbet Лига направихме много успешен дебютен сезон, но домакинствахме на „Васил Левски“. Няма си дом този клуб. В другите отбори също има много млади и качествени играчи, които заслужават шанс в efbet Лига, защото чужденците с нищо не ги превъзхождат. Вижда се, че някои клубове имат успех с тази стратегия. Това е пътят, но не съм аз човекът, който трябва да коментира. Сбъркана е стратегията. 

В Миньор сте се събрали едно ядро от бивши играчи на ЦСКА. По-лесно ли се работи с хора, които познавате толкова добре?

За всичко се изисква работа. Няма какво да го крием, Ицо Янев е отдаден на футбола и живее с него 24 часа на ден. Той милее за отбора и иска да направи винаги най-доброто за нас. Велизар как да го коментирам? Един от най-добрите български играчи за последните 20 години. Щом той е в Миньор, значи сме на прав път. Владо Манчев също го познава цяла България. Дай Боже те да имат подкрепата на президента и на общината. Те имат голяма бъдеще в българския футбол.

Дойде моментът и за тазгодишния финал за Купата на България. Ще си отмъсти ли ЦСКА за загубения такъв през миналия сезон?

Искрено се надявам, че ще спечелят. С Любо край пейката е много по-лесно да се спечели даден финал, защото той е роден победител. Виждате какво е влиянието му в efbet Лига. С колеги чакаме винаги да слушаме неговите интервюта, защото от него винаги може да се научат много интересни неща в тактически и психологически план. Надявам се ЦСКА да победи.

Присъствието на Любо Пенев край тъч линията вдъхва ли Ви повече сигурност в успеха?

Не съм аз човекът, който да коментира. Той е сред най-добрите треньори, с когото съм работил. Той е уникален тактик, винаги предразполага играчите си да дават най-доброто от себе си и както казах, той е роден победител. Каквото и да кажа за него е малко. Това е финал и той знае най-добре как да подготви отбора.

Мисля, че ЦСКА от доста години играе феърплей, един от малкото отбори в България, които го правят. Това е работа на журналистите да го обсъждат, но последните няколко години няма феърплей в България. Още от първия кръг се знае кой ще е шампион. 

Доказателства ли са отбори като Арда, че само с българи също са възможни големи неща?

Знаете, без чужденци съвсем не може. Но трябва да има контрол и да идват само качествени играчи. Знаете в последните години какви чужденци са минали през България. Щом Арда постига подобни резултати с тези футболисти значи е възможно и се работи правилно. Ако повече отбори имаха подобна стратегия като Арда, то след няколко години ще имаме и добър национален отбор.

С Христо Янев бяхте част от страхотния отбор на ЦСКА, който триумфира с купата през 2016-та година. Къде е ключът за спечелването на подобен турнирен формат?

Ключът е работата и отдадеността към отбора, в който играеш. Купа не се печели лесно и това може да го кажат всички играчи, печелили такива трофеи. Зад този успех стоят много труд и лишения от президенти, треньори и футболисти. Ако екипът не вярва, че нещо такова е възможно, то няма как да се случи. Футболът е такава игра, в която именно в купата се случват най-големите изненади.

Вие сте печелили Купата на страната в още един случай, освен през 2016-та година, но отново с ЦСКА. Кой беше по-сладкият триумф?

И двете купи са ценни. Тази през 2011-та беше втората в живота ми. Беше сладко, но мисля, че купата от В група беше по-обединяваща по отношение на феновете, ръководството и отбора. Може би важи дори за цяла България.

Какво не достига на ЦСКА, за да детронира Лудогорец? Пречат ли честите кадрови промени да се сформира шампионски отбор?

Знаете, че не е лесно да се издържа клуб като ЦСКА. Всеки фен на отбора иска възможно най-доброто, но и на хората, които покриват разходите, трябва да им се признае, че не им е лесно, особено и с оглед на настоящата обстановка. Този клуб си има сериозен бюджет, който трябва да бъде подсигуряван отнякъде.

Това е въпрос, който вие, журналистите, трябва да коментирате. Вижда се, че има много външни намеси и те са безброй, даже няма смисъл да ги изброявам. По тази причина и ЦСКА не може да спечели титлата.

Традиционно сме свикнали да говорим за надпревара с три гранда за титлата, но през този сезон един от грандовете е далеч назад, в лицето на Левски. Губи ли малко от интереса си родния елит от слабите изяви на „сините“?

Няма какво да се лъжем. За да имаме силен национален отбор, то са нужни силни Левски и ЦСКА. Тази година при „сините“ нещата стоят по съответния начин. Мисля обаче, че Локо Пловдив, с много малък бюджет, се намесиха в борбата за призовите места. Лудогорец обаче е по-постоянният отбор, имат по-голям бюджет и по-дълга скамейка. Бюджетът им е по-голям в сравнение с Левски и ЦСКА и това не може да го крием.

С оглед на последните си представяния, с Любо Пенев начело, смятам, че ЦСКА надскочи Лудогорец. Ако всичко е коректно и има феърплей, то догодина „червените“ имат реален шанс да станат шампиони.

Има ли известен спад при Лудогорец?

Не искам да ги коментирам и нямам право, тъй като съм далеч от тях. Спадът обаче е видим и в Европа, и у нас. Нещата опират до това, което си говорехме и по-рано.

През последните месеци имаше няколко изходящи трансфери на родни играчи зад граница. Виждате ли надежда в младото поколение?

Действително ЦСКА направи изходящ трансфер на Вальо Антов, който го познавам от дете и е страхотен като човек и играч. Бъдещето е пред него. Надявам се Болоня да го откупи. Нормално е да има нужда от адаптация, хората в Италия го разбират това. Филип Кръстев също отиде в чужбина и се надявам да се развие още.

Това обаче са едни нормални трансфери за България. Като погледнем назад във времето и видим какви футболисти сме имали зад граница, то изненади няма. Отново ще повторя обаче, работа е на журналистите да направите справка колко българи играят в efbet Лига. Тогава може да говорим за национален отбор. Доминик Янков, Наумов и редица други играчи имат много качество, но имаме нужда от три-четири пъти повече играчи, от подобен калибър, за да има повече избор.

В изминалите години имаше и трансфери на български юноши, които на 16-17-годишна възраст заминават за чужбина. Правилен ли е този ход за кариерното им развитие? Изглежда, че точно в тази възраст се къса нишката..

Според мен нишката се къса при прехода от юношески към мъжки футбол. Треньорите на юношите правят каквото си искат и тренират по съвсем различни методи спрямо първия отбор. За мен е правилно да се тренира по методите на първия отбор, за да може интеграцията на футболиста след това да е по-лесна.

Вариант ли е да се въведат повече дублиращи отбори, които да играят във Втора и Трета Лига, за да може младите да се състезават в мъжкия футбол от рано?

За мен това е много правилно. Във Втора лига обаче знаете, че повечето мачове не са телевизионни, съответно не се вижда колко ниско е нивото на съдийството. Имахме кондиционен треньор в Септември, който беше изчислил, че на полувреме се играе максимум 30 минути, докато през останалите се лежи и се прекъсва играта.

Абсолютно съм „за“ идеята за повече дублиращи тимове, защото ако има 6-7 такива отбора  това значи, че 140-150 млади играчи ще играят редовно мъжки футбол, а от тях все ще има 5-6, които да стигнат и високо ниво в efbet Лига.

И за финал – какво си пожелавате до края на 2021-а година в личен и професионален план?

На първо място си пожелавам здраве за мен, семейството ми и за всички българи. Дано по-бързо отмине тази пандемия и нещата се върнат към обичайното. Всичко друго, както се казва, го има в магазина!

 

 Източник: https://efirbet.com/

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички