БФ Вдигане на щанги награди отличниците за 2014-a


БФ Вдигане на щанги награди отличниците за 2014-a
Снимка: БГНЕС

2019 0

На церемония в Пресклуб "България" днес председателят на БФ Вдигане на щанги Неделчо Колев връчи стилни плакети на най-добрите трима състезатели за 2014 г: световния вицешампион и европейски шампион в кат. 85 кг при мъжете Иван Марков, европейската вицешампионка при жените в кат. 69 кг Милка Манева и европейския шампион в кат. 62 кг Ивайло Филев.

Специална награда бе приготвена за папата на щангите у нас Иван Абаджиев, но вирусно заболяване му попречи да присъства на тържеството.

"Иван Абаджиев проявяваше изключителен интерес към контролните състезания през цялата година", обърна се с благодарствени думи Колев към легендата на родната тежка атлетика.

За Новата година всички щангисти си пожелаха здраве и медали. Иван Марков сподели, че предпочита олимпийски медал от Рио'2016, пред европейска или световна титла тази година. Досега в щангите имаме завоювани 5 квоти при мъжете и 2 при жените, което е много добро постижение, отчетоха от федерацията. На световното първенство през ноември в Хюстън, САЩ, ще се разпределят следващите квоти за Олимпиадата.

От 4 януари в Дианабад започна лагер на националния отбор за мъже и жени и ще приключи преди европейското първенство през април. На подготовка са общо 15 състезатели. Имаме 3 нови попълнения, съобщи старши треньорът Иван Иванов. В най-леката категория, 48 кг, при нежния пол, вдига Надежда Мей. При мъжете дебютанти са Златко Минчев /кат. 74 кг/ и Георги Шиков /кат. 94 кг/. Със сигурност при 62-килограмовите и 77-килограмовите ще отпадне от състава по 1 щангист, тъй като в момента са по 3-ма.

За първи път тази година имаме групи с 13-годишни деца в няколко клуба, похвали се Колев. Федерацията ще закупи специални дискове и лостове за тях, тъй като децата не могат да вдигат класическата щанга.

Шефът на родната федерация по вдигане на щанги Неделчо Колев със заслужена гордост изтъкна, че всички допинг проби на нашите състезатели досега са отрицателни. На последния конгрес на Европейската федерация са изнесени данни за допинг проверките и според езика на цифрите България, Румъния и Турция са най-често проверяваните страни. Нашите щангисти са посетени 22 пъти през 2014 г. от пратеници на Международната антидопингова агенция.

В същото време държави като Иран, големи азиатски страни, част от страните в Северна и Южна Америка не са проверявани нито веднъж. /БГНЕС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички