Бабунски пред Efirbet: Победихме Левски, но Левски ми харесва, не го отписвайте


Бабунски пред Efirbet: Победихме Левски, но Левски ми харесва, не го отписвайте
Снимка: Иван Йочев

3066 0

Водачът на атаката на Ботев (Враца) – Дориан Бабунски, се превърна в екзекутор на Левски и с двата си гола донесе първите три точки на своите за сезона.

Всички във Враца възлагат големи надежди на Бабунски и очакват от него да поведе младите, а с головете си да помогне на перспективния врачански тим да оцелее при майсторите.

В интервю за Efirbet.com северно-македонският нападател говори за Ботев, за Левски и за своя прочут баща, и разкрива с кое световно футболно име поддържа редовна връзка.

Дориан, здравейте и Ви благодаря, че се съгласихте да разговаряме.

Аз също Ви благодаря за интереса към мен.

Двата гола срещу Левски ли са най-ценните Ви за Ботев до този момент?

Не мисля. Нито са ми най-ценните, нито най-хубавите. Да кажем, че бяха достатъчни, за да затвърдим силния старт след точката срещу европейския участник Арда. Аз просто материализирах усилията на моите съотборници. Моята работа е да бележа и се старая да си я върша.

Как се чувствате сред толкова млади момчета във Враца?

Прав сте, много млади момчета са и аз се чувствам едва ли не стар край тях, въпреки че след дни ще навърша само 25 години (бел.ред усмихва се). Вижте, имаме много младоци, но са и много качествени. Дават енергия на всяка тренировка, на всеки мач, атмосферата в съблекалнята е прекрасна. Удоволствие е за мен, че съм част от този Ботев (Враца).

Ще успеете ли да се спасите?

За мен е вън от съмнение, че Ботев ще оцелее. Но по-правилно е да се каже, че младият ни тим ще се утвърди в елита и ще обърка сметките на много отбори за по-горните места в класирането. Ако в хода на първенството ни се отдаде възможност за нещо повече, ще опитаме да го преследваме.

Какъв треньор е Даниел Моралес?

Той повишава нивото на отбора със съвременните си методи на работа и разбирания за футбола. Диалогичен е и контактен, психолог и с верен подход към всеки.

Какво мислите за феновете на Ботев (Враца)?

Неповторими. Дойдоха срещу Левски и ни подкрепиха  мощно. Те искат да гледат силен Ботев, искат Ботев да побеждава. Нашите привърженици често ме спират по улицата, разпитват ме за Ботев, живеят с нас, с отбора и играта.

Колко гола искате да вкарате за Ботев в това първенство?

Ще се постаря да отбележа поне 20 попадения и да остана в историята на клуба. Но по-важното е, не колко гола ще вкарам аз, а Ботев да постигне целите си.

С двете си попадения преди дни свалихте Левски на дъното и го поставихте в деликатно положение. Как виждате „сините“?

Вижте, това че сме победили Левски и това, че са долу в момента в класирането, нищо не означава. Напротив. На мен Левски ми хареса, хареса ми, че налагат млади играчи, които имат техника. Въпрос на време е да разгърнат качествата си.

Неопитен треньор като Живко Миланов ли е точният човек за Левски в този труден за клуба момент?

Той е син кадър и феновете го приемат. Върнете се назад във времето през юни и ми кажете кой друг треньор, ако не беше той, би се захванал с Левски в такава ситуация. Повечето специалисти щяха да кажат „не“, за да не пострадат визитките им. Чест му прави на Живко Миланов, че не се страхува да обере негативите. Първенството едва сега започва и никой няма право да отписва Левски. Освен това Левски има и голяма публика, която винаги е 12-ият му играч, а и доколкото виждам и един от спонсорите му в момента.

Вашият баща Бобан Бабунски е играл в ЦСКА. Не искате ли да го последвате?

Моят баща ми е говорил много за ЦСКА, разказвал ми е, че е българският евробоец. Хубаво ще е за футболист като за мен, който иска да се развива, да играе за по-голям тим, може и в България, но това не стои на дневен ред пред мен. Аз имам още работа в Ботев (Враца) и съм изцяло концентриран върху нея.

Какви съвети Ви дава Вашият баща?

Говорим си всеки ден, както с него, така и с брат ми, който играе за унгарския Дебрецен. Татко прави анализ на играта ми след всеки мач, скоро ще дойде и във Враца да ме гледа. Баща ми е причината да съм в Ботев. Той имаше познати мениджъри, с които работеше и Антони Здравков. Аз играех за отбор във Втора дивизия на Япония, когато дойде предложението от Ботев и не се замислих дълго, тъй като България е по-близо до родината ми, а Враца не е далеч от София. Приех предизвикателството и сега, като се замисля, съм доволен, че направих правилен избор с Ботев (Враца).

Помните ли как се запалихте по футбола?

Всичко си дойде по естествен начин. След като си син на футболист, няма как да не хукнеш подир топката. От много малък играя футбол, след като вкъщи се говореше само за футбол. Интересното е обаче, че не съм играл футбол в моята родина. В Скопие само съм роден и след това сме живяли  там, където е играл или е работил за футбола баща ми – Япония, Гърция, много години в Испания, една и в Словения.

Разкажете за престоя Ви в Реал (Мадрид)?

Бях в Реал между 13 и 18-годишна възраст. Треньор ми беше Фернандо Мориентес и от него научих всичко за играта на един нападател – как да се движи, как да се пласира, как да бележи, как да мисли. Фернандо е треньорът, който ме е изградил като футболист и който е направил най-много за мен. С него продължаваме да се чуваме редовно по телефона и да обсъждаме играта ми.

С кои известни испански играчи в момента сте били съотборник в Реал?

Играл съм заедно със Серхио Регилон и Борха Майорал. Радвам се, че двамата стигнаха до националния отбор на Испания.

Виждали ли сте се с Кристиано Роналдо на базата на „кралете“?

Гледал съм много пъти отблизо Роналдо как тренира. Уникален професионалист.

Ако трябва да направите сравнение между школата на Реал и работата с подрастващи в България, къде е разликата?

Няма база за сравнение не само между Реал и България, но и между Реал и много други страни. Първо, базата на Реал е приказна, с няколко прекрасни терена и центрове за възстановяване. И всичко там се прави на по-бързи обороти. Тренира се по-бързо, от малък се научаваш да мислиш по-бързо на терена, дицсиплината е на по-високо ниво, отношението на талантите към работата и отдадеността им – също.

За финал. Кой ще стане шампион на България и кои отбори ще влязат в Зона Европа?

Лудогорец и ЦСКА ще спорят до последно за титлата, като в момента Лудогорец е с едни гърди по-напред. Що се отнася до местата за Европа, там поне 7-8 тима са конкуренти. Черно море например много ме впечатли срещу Ботев, личи си почерка на Илиан Илиев. Има и други отбори с изравнени сили. Който от тях поддържа постоянно добро игрово ниво и направи по-малко грешки, накрая ще е на по-високо място в класирането.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички