Атанас Кабов пред Efirbet: Левски да се огледа за левскари, които играят в други отбори


Атанас Кабов пред Efirbet: Левски да се огледа за левскари, които играят в други отбори
Снимка: Официален сайт на Левски

6970 0

Атанас Кабов е един от най-талантливите юноши на Левски, които през последните години не успяха да се наложат в родния си клуб. След като бе част от Царско село, Славия и Витоша в елита, сега крилото е сред лидерите на Септември. Тим, в който налагат млади българи и развиват качествата им.

В интервю за EfirBet 22-годишният Атанас Кабов разкрива какво иска да постигне със Септември и във футбола, дали е обиден на Левски и дали би приел оферта от ЦСКА. 

Г-н Кабов, цели девет футболисти напуснаха Вашия отбор. Какъв Септември ще видим през новия сезон във Втора лига?

Мисля, че ще успеем да компенсираме липсата на напусналите с отборна игра, както и с новите попълнения, които дойдоха. Направихме пълноценна лятна подготовка и разполагаме със солиден състав за втория ешелон. Със сигурност Септември отново ще е среди водещите в групата.

Поставено ли ви е цел да се завърнете в елита?

Не, но всички футболисти, повечето от които млади, искаме да побеждаваме и да развиваме качествата си. През миналия сезон също нямахме за цел да се върнем при майсторите, но видяхте, че играхме бараж за елита и странични фактори не ни позволиха да го спечелим.

Кои ще ви бъдат конкуренти за едно от първите три места, даващи право на директна елитна промоция?

Изпадналите от елита Етър и Монтана сигурно ще искат да се завърнат веднага при майсторите. Хебър и Миньор Перник също ще ни бъдат конкуренти. Но ние не се притесняваме от никой, защото разполагаме с добър отбор и колектив, и знаем, че резултатите и класирането на Септември ще зависят изцяло от самите нас, от това как ще играем и дали ще успеем да поддържаме постоянно добро игрово ниво.

Коя е силата на Септември?

Силата му е в младите и перспективни играчи, които горят от желание за върхови изяви. Също и в изградената структура и клубна организация, наличието на добър стадион и база. Мисля, че това, което прави Септември – да дава смело път на младите, да ги налага и да развива качествата им, е пример за другите наши клубове кой е правилният път за правене на футбол.  

Ако трябва да сравните Септември с отборите от елита, какво бихте казали?

Виждайки кои са елитните клубове и как се представят, ако Септември играеше при майсторите, щеше да е в златната среда.

А каква е разликата между футбола в Първа и Втора лига?

Разбира се, че в Първа лига е далеч по-качествен, най-вече заради няколко клуба. Има и стойностни чужденци, които вдигат качеството. Не всички са такива, но ги има, предимно във водещите клубове. От друга страна, обаче това да се привличат непременно чужденци, спира развитието на перспективните българи.

Имате ли уговорка със собственика на Септември да Ви пусне без пари, ако получите оферта от по-голям клуб в хода на първенството?

Доколкото съм запознат, той иска да ме продаде срещу определена сума.

В по-силен български клуб ли искате да продължите или директно да излезете зад граница?

Вижте, пред мен не стои на всяка цена да изляза в чужбина. Смятам, че е по-редно първо да се докажа в по-силен отбор в България и после, ако ми е писано, евентуално да премина в чужд клуб, при положение че офертата удовлетворява едновременно мен и моя тим.

Г-н Кабов, родният Ви Левски пое по нов път, като залага основно на свои кадри и свои юноши. Съжалявате ли, че не сте част от този проект?

И да съжалявам, нищо не мога да се променя, нито да върна нещата назад.  

Защо не успяхте да се наложите на „Герена“?

Когато се върнах в Левски от тим, където бях под наем, се случи така, че запорираха сметките на собственика на клуба и трябваше да играят други футболисти на моя пост. После пък, като дойде Наско Сираков, имах разговор с него и Тити Папазов. Беше ми казано, че треньорът Георги Тодоров няма да разчита редовно на мен. Прецених, че млад играч, който иска да се развива, не е редно да стои на пейката и преминах в Славия.

Обиден ли сте на Левски?

Не съм. Това е тяхна преценка и моментно решение. Аз винаги ще си остана левскар.

Има ли левскари с качества, които в момента са в други отбори, но могат да помогнат на родния си Левски в трудния момент, ако ги потърси?

Има, и те на са малко. Но всичко е въпрос на избор, на преценка. Ако в Левски, обаче и занапред ще разчитат на свои юноши, могат да следят изявите на такива, които сега са в други отбори в елита, Втора лига и чужбина. Не казвам, че всички ще се върнат, но повярвайте, има кадърни „сини“ момчета, които по една или друга причина до този момент не са получили шанс да се докажат със синия екип.

Бихте ли приели оферта от ЦСКА?

Във футбола никога не трябва да казваш никога. Много левскари са обличали екипа на ЦСКА, а и обратното се е случвало. По света също има такива пример. Най-пресният е от това лято – договорът на Чалханоглу с Милан изтече, и той премина във вечния враг Интер.

С Ясен Петров начело вратите на националния отбор са широко отворени за младите. Мечтаете ли един ден да сте част от държавния ни тим?

Няма млад играч, който да не мечтае за това. Няма по-голяма гордост за един футболист да защитава честта на родината си. Аз съм минал през всички формации на националните отбори и за мен ще е сбъдната мечта да стигна и до представителния тим на България. Но това зависи само от мен, трябва да покажа на терена, че го заслужавам.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички