Антон Карачанаков пред Nostrabet: Време е за смяна на караула на върха в efbet Лига


Антон Карачанаков пред Nostrabet: Време е за смяна на караула на върха в efbet Лига

5313 0

Офанзивният играч на Пирин Благоевград, Антон Карачанаков, даде ексклузивно интервю за сайта Нострабет. В него той разказа за амбициите и целите на „орлетата“ до края на сезона и сподели, че не се е колебал, преди да приеме офертата на благоевградчани през изминалото лято.

Карачанаков говори и за надпреварата между Лудогорец и ЦСКА на върха на efbet Лига. Той смята, че „червените“ имат сили най-после да детронират разградчани от върха, след цели 9 поредни титли на „зелените“ в първенството.

 

Здравей, Антоне! Вторият полусезон вече е в своя ход, а за теб започна по най-добрия начин, след като вкара и гол при победата на Пирин срещу Янтра. Поставил ли си си определена цел като голове и асистенции през този сезон?

Нямам такава поставена цел, лично аз. Желая отборът да върви добре, за да изпълним целта, която гоним всички – завръщане в efbet Лига. Аз и съотборниците ми се надяваме и се стремим да сме първи в края на кампанията.

 

Проведохте пълноценна зимна подготовка, след като тази преди първия полусезон беше изключително кратка. Смяташ ли, че това ще ви помогне да разгърнете пълния си потенциал като отбор?

Определено направихме хубава подготовка и е радващо, че нямахме контузии, въпреки студеното време и замръзналите терени.

В началото на сезона тръгнахме трудно и неуверено, защото все още не се бяхме стиковали като отбор. Лично аз съм играл срещу доста от момчетата в отбора, но никога в един отбор с тях. С течение на времето се опознахме, паснахме си и се вижда, че резултатите започнаха да идват. Колективът е на все по-добро ниво.

 

Ти се върна в началото на този сезон в Пирин. Как се реши на този ход?

Това се случи, след като пандемията вече беше започнала. От Пирин ме потърсиха през месец април и не съм имал никакви колебания по темата. Разбрахме се много бързо, отне 1-2 дена. Разделих се с Царско село в приятелски отношения. Обясних им, че имам нов отбор и всичко беше прието изключително добре от страна на клуба.

 

Колко хубаво чувство ще е за теб, като юноша на клуба, ако ти и съотборниците ти успеете да  върнете тима в българския елит?

Да, както и преди малко казах, не съм се зачудил нито за миг, когато ме потърсиха от Пирин. Просто знаех, че всичко трябва да бъде направено като хората, без излишни драми.

Завърнах се в родния ми тим. Дойдох в клуба като 13-годишен, започнах и професионалния си път тук, така че чувството определено е малко по-специално. Искам да постигнем целите си като отбор, защото съм убеден, че този клуб заслужава да играе в елита. Организацията в клуба е много професионална и отговаря на стандартите на тим от efbet Лига, не на такъв от Втора Лига.

 

Колко голяма е разликата между efbet Лига и Втора Лига и смяташ ли, че бихте имали нужда от адаптацията към елитното ниво? По-рано през сезона изиграхте страхотен мач за Купата срещу Берое.

Специално мачът с Берое не беше изненада за мен, тъй като повечето от нас сме играли в efbet Лига. От тази гледна точка не възприехме мача като нещо по-особено. Смятам, че и поради опита, който притежаваме в състава, то адаптация към елитното ниво няма да е необходима, свикнали сме с изискванията.

 

Да обърнем поглед и към събитията в елитната българска дивизия. Борбата за титлата между Лудогорец и един от бившите ти тимове – ЦСКА, изглежда по-ожесточена от всякога. Може ли да видим нов шампион през този сезон?

Надявам се да има смяна на караула. Лудогорец вече спечели 9-10 титли подред. Смятам, че участието в групите на Лига Европа определено помогна на ЦСКА, вдигна се много нивото в отбора. Мога да кажа, че през този сезон „червените“ са напълно равностойни на Лудогорец и това предполага едно много завързано първенство и до самия край. Защо пък ЦСКА да не стане шампион?

 

Валентин Антов направи трансфер в Италия преди броени седмици. Виждаш ли и други български играчи, които могат да осъществят подобни трансфери и да се задържат в чужбина за по-дълго време?

Вальо Антов определено е много добър играч. Ако получи шанс, то той със сигурност ще го грабне и ще става все по-добър. Той е добро, интелигентно момче и много добър играч. Надявам се само да е здрав, оттам насетне той знае как да постигне целите си.

 

Връщайки се назад, ти имаше кратки периоди в чужбина – в Полша и Русия. Има ли съжаление в теб, че не успя да продължиш изявите си зад граница?

Може би съм допускал определени грешки. След като мина определено време ги осъзнах и осмислих. За момента обаче искам да се концентрирам върху представянията ми в Пирин.

Искам да изпълним зададените цели, играем силно за момента. След това, ако в даден момент получа възможност да изляза навън, то защо да не го направя, все пак още съм на 29, което не е толкова напреднала футболна възраст.

 

Ти си минал през всички юношески формации на България, но не си дебютирал за мъжкия национален отбор. Стои ли това като цел пред теб?

Действително все още не съм правил дебюта си, въпреки че съм бил в състава, докато Ивайло Петев беше национален селекционер. На първо време обаче целта е да класираме Пирин за efbet Лига. Всичко ще зависи от мен оттам насетне. Ако покажа достатъчно добри игри – помагам на отбора с голове и асистенции, то си има хора, които да преценяват. Няма причина да не получа повиквателна в даден момент, ако се представям задоволително.

 

Предстои нов квалификационен цикъл, този път за Мондиал 2022. Кое би могло да се окачестви като реалистична цел пред родната селекция?

Лично аз не съм работил с настоящия селекционер, Ясен Петров, така че не мога да изкажа някакви впечатления от неговата работа. Целта, според мен, ще е постигането на подобрение спрямо предишни години. Това не означава непременно класиране за Мондиал 2022, защото групата е сложна.

 

Дава ли възможност този квалификационен цикъл за интеграция на млади момчета като Дани Наумов, Вальо Антов, Стаси Иванов, Доминик Янков и други, които показват нужните качества?

Действително, тези момчета показват добри игри, така че няма причина да не се направи едно своеобразно подмладяване на отбора. В момента всеки, който се представя на ниво в efbet Лига, може да получи повиквателна, така че очаквам, че и по-младите момчета ще получат шанс. Определено съм привърженик на даването шанс на младите момчета, които са си го заслужили.

 

И за финал – какво си пожелаваш в личен и професионален план в идните месеци?

Пожелавам си, на първо място, да съм здрав, защото само така може да съм пълноценен като футболист. На следващо място, надявам се да се представям възможно най-добре с екипа на Пирин, да вкарвам голове и да давам асистенции, за да може в края на сезона да си отдъхнем и да кажем, че сме изпълнили целта - отново да играем в efbet Лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички