Ангел Стойков пред Nostrabet: Състоянието на бургаския футбол не отива на традициите в града


Ангел Стойков пред Nostrabet: Състоянието на бургаския футбол не отива на традициите в града
Снимка: БГНЕС

2311 0

Националният селекционер на формацията до 19-годишна възраст, Ангел Стойков, даде ексклузивно интервю за nostra_bet.Наставникът продължава да подготвя „лъвчетата“ за предстоящия квалификационен турнир в тази възраст, като съперниците ни там ще са Босна и Херцеговина, Черна гора и Ирландия. Той сподели, че класата на тези тимове е голяма, но и че вярва в качествата на нашите момчета.

Стойков не пропусна да засегне и неприятната тема за не особено блестящото състояние на бургаския футбол. Треньорът има много наситено минало, работейки в отборите на Черноморец Бургас и Нефтохимик, но призна, че сегашното положение не отговаря на историческите традиции на града. Той изрази надежда, че в близките седмици и месеци пейзажът и в това отношение ще се промени драстично.

 

Здравейте, господин Стойков! Продължава трескавата подготовка на Вас и отбора до 19-годишна възраст на България преди квалификациите за европейското първенство догодина. Как бихте оценили свършеното до момента?

Продължаваме усърдно да се подготвяме въпреки усложнената обстановка не само в България, но и в света. Предстои ни участие в много силен международен турнир в Хърватия в началото на октомври с участието на тима на домакините, Швейцария и Русия. В тази връзка сме много благодарни на ръководството на БФС, че ни осигурява най-добрите условия за подготовка преди предстоящите важни изпитания.

 

Формата на тима ни изглежда добра с оглед на изиграните в последните месеци контроли. Оптимист ли сте за шансовете ни?

Резултатите в подготовката не бива да ни заблуждават. Съперниците ни в групата са доста класни – Босна и Херцеговина, Ейре и Черна гора, и със сигурност няма да ни е лесно. Нивото е доста високо, а целта е да сме сред първите два тима в крайното класиране. Все пак, вярвам в способностите на момчетата и че ще успеем да постигнем целта.

 

Как бихте коментирали съперниците ни във финалната фаза на квалификациите?

Босна и Черна гора са представители на традиционно силната югославска школа и винаги са имали амбиции за добро представяне, докато ирландският тим изповядва типичния британски стил. В последните години Ейре показва значително израстване, което е видно и от резултатите при подрастващите в различните континентални надпревари.

Със сигурност всички отбори в нашата група ще искат да се представят възможно най-добре.

 

От настоящия набор има и няколко момчета, които се подвизават зад граница. Оптимист ли сте, че и други играчи от набора ще намерят път към чужди клубове?

Наистина всяка година все повече наши момчета получават възможност за изява зад граница, което обаче не им гарантира автоматично място в националния отбор. Мястото в групата трябва да бъде защитено по най-добрия начин на терена.

 

През последните години сякаш започваме прогресивно да изкарваме все по-добри състезатели отново. На какво смятате, че се дължи тази наглед позитивна промяна?

Това е доказателство, че България продължава да ражда много таланти, които  ако бъдат подготвяни правилно – показват възможности за достигане на високо ниво на представянето си. От друга страна се наблюдава подобрение на работата на треньорите в детско-юношеския футбол, което е заслуга и на Българската треньорска школа по футбол.

 

Виждаме една изключително позитивна тенденция през последните 18 месеца, с оглед на налагането основно на млади играчи в отборите в efbet Лига. В постоянно явление ли ще се превърне това, или е обстоятелство във връзка с пандемията?

За всички нас тази тенденция е особена радваща. Все повече млади състезатели записват минути и трайно участие в професионалния футбол. Пример за клубове, които дават възможност на талантите за развитие, са Славия, ЦСКА 1948, Черно море, Септември (София), Ботев (Пловдив), Левски, Литекс и др. Трябва да отчетем и ролята на дублиращите отбори във Втора професионална лига – Лудогорец, Ботев (Пд) и ЦСКА 1948.

Талантите обаче трябва задължително да продължат да оправдават доверието на клубните си треньори и да сграбчат шанса, да бъдат много трудолюбиви и дисциплинирани, за да успеят. Само по този начин могат да се наложат за постоянно в българския футбол и да получат шанс да пробият до елитни европейски отбори.

 

Да поговорим и за Вас в личен план. Наскоро се заговори, че сте имали оферта от ЦСКА 1948. Имаше ли нещо вярно в тези твърдения?

Не мисля, че този въпрос заслужава коментар, щом не се е стигнало до нещо конкретно. Но тук е моментът да поздравя клуба на ЦСКА 1948 за политиката, която изповядва, и налагането на редица български таланти в елита на родния футбол.

 

Обмисляте ли завръщане в мъжкия футбол в даден момент?

В момента за мен приоритет е да завърша курса за УЕФА Про лиценз, след което ще мисля в тази посока. При всички положения се чувствам щастлив и горд с работата си като национален селекционер.

 

Голяма част от кариерата Ви е преминала в родния Бургас, съответно в Черноморец Бургас и Нефтохимик. С какви емоции приемате не особено цветущото положение на футбола в града?

Това е болна тема за всички, свързани с бургаския футбол. Наистина в последното десетилетие местните клубове не са на желаното историческо ниво. Това не отива нито на град като Бургас, нито на футболната общественост в града и на привържениците на тези отбори. Надявам се, че в най-близко бъдеще ще има истинско разрешение на проблемите и Бургас ще заеме отново достойно място на футболната ни карта.

 

Защо се стигна до тук и има ли истинско решение на проблема?

Вина имат всички, свързани с развитието на футбола в Бургас. Нужно е всеки да направи анализ на действията си и да се стигне до реално обединение на факторите, които могат да доведат до положително развитие – както местната власт, така и ръководствата на клубовете, а и футболните хора в града.

 

И за финал, господин Стойков – какво си пожелавате в личен и професионален план до края на 2021-а година?

Преди всичко здраве! Надявам се и искрено вярвам в успеха на всички национални гарнитури в предстоящите важни изпитания. Дано с представянето си донесем радост на българските привърженици на футбола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички