Ангел Червенков пред Efirbet: Спяхме със Стоичков в една стая, не обичаше да пада дори на карти


Ангел Червенков пред Efirbet: Спяхме със Стоичков в една стая, не обичаше да пада дори на карти
Снимка: Getty Images / Guliver

6547 0

Като футболист Ангел Червенков е ставал шампион и носител на Купата с ЦСКА. Като треньор направи Литекс шампион, бил е и селекционер на националния отбор на България.

Когато Червенков играеше за ЦСКА, пред неговия поглед в мъжете влязоха Христо Стоичков, Любослав Пенев и Емил Костадинов, които впоследствие се превърнаха в едни от най-големите имена на армейския клуб и България, а Ицо придоби статут на най-успешния ни играч и стана световна легенда във футбола.

Какви бяха първите стъпки на тримата при батковците, защо Стоичков не иска да работи за родния футбол, какво мисли за свирепата битка за Купата между ЦСКА София и Лудогорец и накъде ще тръгнат „червените“ с Любо Пенев на треньорското кормило?

На тези и други въпроси Ангел Червенков отговаря в интервю за Efirbet.com.

 

Г-н Червенков, мачът на седмицата е ЦСКА София – Лудогорец. Как го видяхте?

Нямаше добри условия за игра и теренът беше тежък. На пръв поглед равностоен мач, но с преимущество на ЦСКА. Закономерно поведоха, създадоха положения и изтърваха втори гол. От друга страна грешките в турнирните двубои много често се наказват и така стана към края. Домакините сбъркаха при статично положение и гостите стигнаха до удобен за тях резултат за реванша.

Може ли пропускът на Жул Кейта при 1:0 да се окаже фатален за ЦСКА?

Може да се окаже фатален, тъй като при 2:0 беше друго. Сега „червените“ трябва да търсят задължително гол в Разград.

Допускате ли, че Лудогорец ще играе за 0:0 в реванша?

Не мисля. Мачът е отворен, а Лудогорец е отбор, който обича да доминира, да налага своя стил на игра и да печели.

Допускате ли, че крайният победител е възможно да бъде определен след продължения или дузпи?

В един турнирен сблъсък между равностойни съперници всичко може да се случи. Аз като зрител бих се радвал, ако гледам играта от второто полувреме в първия мач, тъй като ми хареса, въпреки тежките условия за футбол.

Г-н Червенков, нека Ви върна 36 години назад. Тогава бяхте футболист на ЦСКА и пред очите Ви в мъжете влязоха трима млади играчи. Представяхте ли си тогава, че тримата ще стигнат далеч във футбола, а единият от тях ще стнане най-успешният ни футболист и най-големият посланик на България пред света?

Не съм си представял, защото, честно казано, не съм се замислял по този въпрос. Тогава виждах само едно – Христо Стоичков, Любо Пенев и Емил Костадинов имаха безспорни качества и футболен интелект. Въпреки крехката си възраст, тримата не само влязоха в мъжете, те веднага заиграха в мъжете и станаха основни футболисти, което не ме изненада, предвид таланта и характерите им. Първи влезе в представителния тим Христо, после Любо, а след него и Емил.

Какви бяха тримата като млади футболисти?

Христо беше експлозивен, неудържим, със скоростна техника и поразяващ ляв крак, с който раздаваше пасове и бележеше голове за учебник. Любо имаше добра постановка на играта с глава, добре гардираше и пазеше топката. Притежаваше тънък усет за комбинативност и беше майстор на головия удар. Емил беше свръхзвуков, ако халфът му подаде правилния пас, ставаше страшно. Ицо на лявото крило, Любо в средата и Емо на дясното крило. Беше наслада за окото да гледаш тази атака.

С кой от тримата бяхте най-близък?

Със Стоичков. С него спяхме в една стая на лагерите. Ицо не обичаше да пада дори на карти. Късаше ни нервите на всички и докато не победи, не ни оставяше. Щом е бил такъв на карти, представете си какъв е бил на терена. Ако трябва да го опиша с едно изречение – той е роден победител в живота.

Съществува ли дори един процент шанс Христо Стоичков да размисли и да се върне в България, за да оправи бъркотията във футбола ни?

Не виждам как ще стане. Ицо и днес е такъв, какъвто го помня от първите му стъпки в мъжете на ЦСКА. Той не си ошлайфа характера и в Испания, където настъпи съдия. Такъв е Ицо, гори в играта, обича почтеността и правдата да възтържествуват. Когато беше треньор на Литекс, имаше много несправедливост към него и ловешкия клуб. Той не го е забравил и затова няма да прости. Христо няма да се върне и няма да работи за българския футбол.

Какъв ЦСКА София очаквате след поредното завръщане на Любо Пенев на „Армията“?

Следя треньорската кариера на Любо. Когато направих Литекс шампион, Любо ме наследи и също ги изведе до титлата. Предния сезон обаче не успя да направи същото с ЦСКА.  Любо има свои методи и начин на работа, със сигурност ще повиши нивото на ЦСКА. Той ще иска от играчите да проявяват винаги характер, да са непримирими и да побеждават, както той правеше като футболист. Сега ще предаде това на своите подопечни.

Може ли още през май ЦСКА да прекъсне шампионската хегемония на Лудогорец?

Реално – не. Лудогорец има комфортен аванс, а остават малко мачове.

А догодина?

Всичко ще зависи от баланса между футболистите на ЦСКА и треньора. Лудогорец дълго властва на терена у нас, защото при тях има последователност, изрядно финансиране и организация. При всички случаи обаче с Любо Пенев начело на ЦСКА през другия сезон битката за златото ще е по-оспорвана.

Какво мислите за обновения ни държавен тим?

Аз лично очаквах да започнат да налагат млади играчи още от първата световна квалификация. Срещу Северна Ирландия се видя, че младите имат качества, характер и непримиримост. Усещат, че ще се залага на тях и искат да се възползват максимално от предоставения шанс.

Щом казахте качества, значи нещата в първенството ни не са толкова зле и не са прави онези, които твърдят, че националният селекционер разполага с ограничен избор?

Качество има донякъде. Засега има добра подготовка, която още не води до класа. Остава да видим с времето как ще продължи да се развива националният ни отбор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички