Александра Жекова и как да живеем активно през зимата


Александра Жекова и как да живеем активно през зимата
Снимка: Сани Жекова

1263 0

Теория, загрявка и спорт“ – това са трите основни златни правила за най-добрата ни сноубордистка – Александра Жекова. Именно поради тази причина тя се включва за поредна година в най-голямата инициатива за активен начин на живот и балансирано хранене в страната – Нестле за Живей Активно!, за да вдъхнови повече хора да избират активния начин на живот и да докажем, че и през зимата можем да се движим.

 

1. Истинската зима е в разгара си, намираш ли време да се качиш на борда?

За моя радост през зимата съм често в планината с младите ни състезатели. Любовта към сноуборда е все още жива и продължава да ангажира голяма част от времето и вниманието ми.

 

2. Несъмнено спортът е твоя начин на живот. Как успяваш да съвместяваш динамичното ежедневие и работата със спорта и тренировките?

Чувствам се късметлийка, защото правя това, което обичам в различните си професии. Макар да има по - натоварени моменти, като че ли радостта от “смисъла” и търсенето на “баланс” в дейностите ми помага да продължавам напред. Работата ми в града е различна и тя допълва ежедневието ми така, че да се развивам и в други посоки. Определено съм от хората, които търсят предизвикателството във всичко. Смятам, че там, където е предизвикателството, е и нашият потенциал за израстване.

В ежедневието залагам на активност, но и на добър баланс между работа и почивка. Пълноценната храна, добрият сън и личното време за практики са също много важни.

 

3. Занимаваш се с коучинг и вдъхновяваш хората да постигат целите си. Как откри тази твоя способност?

За мен личността, ценностите, стремежите и начинът, по който мисловните ни модели контролират реалността винаги са представлявали интерес. Мисля, че търсенето на по-доброто ми “аз” в професионалната ми спортна кариера ме тласна в посока литература за лично усъвършенстване и психология, а от там и впоследствие към коучинг професията. 

Ако някога мога да подкрепя друг, да споделя своя опит и знания, за да бъде той по- добре, по-вдъхновен и вярващ в себе си, то това е истинска радост за мен. С това осъзнаване тръгнах по този път. Коучинг професията е свързана с непрестанна работа върху себе си, с изучаване на личността на другия. Предизвикателна е, но и удовлетворяваща. Може би затова намерих част от себе си в нея.

 

4. Част си от най-мащабната инициатива за активен начин на живот – Нестле за Живей Активно! Как вдъхновявате хората да живеят активно?

Мисията на инициативата “Нестле за Живей Активно” се припокрива с моята визия, начин на живот и философия. Вярвам, че активността се възпитава от ранна детска възраст и когато повече хора имат възможността да се докоснат до различни активности, това е само в плюс за нацията ни. Надявам се, че чрез личния пример успявам да бъда добър посланик.

 

5. Миналата година за първи път Живей Активно! се проведе през зимата. Какво беше усещането да срещнеш толкова ентусиасти на зимните спортове?

Благодарение на прекрасното зимно събитие, което Нестле организира в Боровец, в медиите се заговори отново за зимен спорт, но този път в аспект ”спорт за всички”. Смятам, че подобни инициативи са важни и вдъхновяват масовата аудитория, която все още не е запалена по зимните активности.

С природните дадености, които имаме в България, тепърва голяма част от българското население ще се запознава с радостта от движението на открито през всички сезони. Смятам, че тази тенденция ще подобри здравословното състояние на нацията ни.

Нестле се захващат с предизвикателната мисия да обединят огромен брой хора с различни интереси, начин на живот, възможности и стремежи, в името на здравето, което е похвално. Достъпът до различни спортове за широката аудитория е също прекрасна възможност за всеки, който все още не е избрал своята любима зимна активност.

 

6. Съвсем скоро отново ще призовете хората да живеят активно с 2 издания на инициативата в един и същи ден – на Витоша и Пампорово. Какво да очакваме и къде ще можем да те открием?

Тази година магичните Родопи и курортът Пампорово ще бъдат домакин на изданието, в което ще се включа и аз с демонстрация по планинско ориентиране и демонстрация по сноуборд алпийски дисциплини. Ще участвам заедно със спортния си клуб и няколко спортни клуба от Пампорово и Чепеларе. Младежите от клуба ми вече се вълнуват и очакват с нетърпение да срещнат бъдещите малки сноубордисти.

По същото време – на 6 март – инициативата ще се провежда и на Витоша, където олимпйската ни легенда Йордан Йовчев, знаменитият ни волейболен национал Владимир Николов и  младата ни надежда по хвърляне на копие – Михаела Петкова ще прекарат един прекрасен снежен ден в планината, вдъхновявайки повече хора да станат част от красотата на зимните спортове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички