Алекс Петков пред Efirbet: ЦСКА не е фаворит във финала, Арда иска да вдигне трофея


Алекс Петков пред Efirbet: ЦСКА не е фаворит във финала, Арда иска да вдигне трофея
Снимка: Guliver/GettyImages

5338 0

Алекс Петков е кадър на Черно море, но като юноша отива в Шотландия. Там остава четири години и половина и носи екипите на четири мъжки клуба. След завръщането си в България облича екипа на Левски, а тази пролет вече е част от феномена в родното първенство Арда. Син е на Милен Петков, известният ни бивш футболист, който е играл на световно и европейско с националния отбор, ставал е шампион с ЦСКА и е част от най-успешния период на гръцкия АЕК в Шампионската лига. Към края на кариерата си Милен печели и бронзовите медали в елита ни с Черно море.

В интервю за Efirbet.com Алекс Петков разкрива защо е напуснал Левски, какво мисли за сегашния и родния си клуб, и пречат ли му сравненията с баща му.

Алекс, как се стигна до раздялата Ви с Левски?

Аз сам взех решение, тъй като почувствах, че треньорът няма да разчита на мен и няма да играя. Казах на ръководството, че искам да си тръгна, те се съгласиха и се разделихме по взаимно съгласие.

Треньорът каза ли Ви, че няма да разчита на Вас?

Не ми е казвал, че няма да разчита на мен, но аз усетих, че няма да играя редовно. На тези години за мен е важно да съм на терена, а и не исках да съм във финансова тежест на Левски.

Левски вече няма големи шансове за седмото място. Защо годината ще е нулева за него?

Финансово беше много трудно за Левски миналата есен и това се отразяваше на отбора. Имахме и малшанс, точно когато трябваше да тръгнем нагоре, късметът не ни покриваше. Останахме без точки в мачове, в които заслужавахме да  вземем нещо.

Съжалявате ли, че преминахте в Левски миналото лято, след като знаехте колко сложна е обстановката в клуба?

Не съжалявам. Всяко дете иска да играе в Левски, защото той  е най-големият клуб в България. Периодът ми там го определям за успешен, защото през тези шест месеца се развих и като футболист, и като човек. Оставам в добри отношения с играчи, треньори и шефове. Всички бяха коректни към мен.

Какъв Левски очаквате другия сезон?

 Левски има голяма фенска маса, стабилизира се и финансово. Убеден съм, че ще преодолее проблемите и през следващото първенство ще е познатият фактор в елита и отборът, с който всички се съобразяват.

Как се стигна до трансфера Ви в Арда?

Те са разбрали, че напускам Левски и са се свързали с баща ми. Връзката е направил Емил Кременлиев, който е играл заедно с татко. Тази оферта дойде навреме за мен и я приех. Не са минали и два месеца, откакто съм в Кърджали, но се радвам, че направих правилен избор. Арда има добър отбор, добър стадион, добра база и предани фенове.

Спират ли Ви феновете по улиците?

Спират ни, говорят с нас, интересуват се от нас, все пак Арда е единственият тим в града. Нямам търпение да се върнат на трибуните, за да усещаме подкрепата им.

Къде е силата на Арда?

В сплотения колектив и отдадеността на всички, които защитават каузата на клуба. Всички сме едно цяло.

Имате два пътя към Европа, ще успеете ли да пренапишете футболната история в Кърджали?

Да, може да се класираме за първи път за евротурнири, ако спечелим Купата или евентуален бараж в първенството. Няма да скрия, че мислим за Европа, няма как в тази ситуация да не мислим, но преди всичко сега се стремим да останем здраво стъпили на земята и да продължим да си вършим работата както досега.

Четвъртото място изглежда сигурно за Арда, но може ли да атакувате и третото?

Гоним колкото се може по-предно класиране. Ще продължим да играем мач за мач с мисълта, че най-важният мач е предстоящият.

ЦСКА-София фаворит ли е за Купата?

Не мисля, че е фаворит. Щом сме стигнали до финал, ще направим всичко възможно да го спечелим. Бъдете убедени, че всеки от Арда ще даде всичко от себе си във финала, и ще сме подготвени за всякакъв сценарий, включително и за продължения, и за дузпи.

На полуфинала елиминирахте Славия с Ваш гол в София. Това беше и първото Ви попадение по нашите терени, какво означава за Вас?

Специален гол, винаги ще го помня, все пак класира Арда на финал за Купата за първи път. Но заслугата за това е на всички футболисти, аз просто имах шанс да материализирам колективните усилия.

Като дете и юноша играхте в Черно море, защо едва на 16 години решихте да отидете в Шотландия?

Бях юноша на Черно море, но не съм тренирал с мъжете. Тогава дойде предложението от Шотландия. Посъветвах се с баща ми и преценихме, че Шотландия е по-добрият вариант за развитието на млад футболист като мен, тъй като ми дава и възможност за по-бързо влизане в мъжкия футбол. Играех за резервния отбор на Хартс, имам и един мач за мъжкия тим за Купата. После съм бил отдаван под наем на три отбора от Лига 1 и Лига 2.

Бяхте в Шотландия четири години и половина. Какво Ви даде престоят там?

Бях далеч от семейството си, сам, трябваше да свикна с много нови неща, с друг начин на живот, трябваше да стана мъж и аз станах такъв. В Шотландия се развих и като играч. Футболът там е бърз и динамичен, силов.

Какво мислите за Черно море?

Следя, разбира се, изявите му. Приятел съм с Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Илиан Илиев-младши, Емил Янчев, с които играх заедно в школата на „моряците“. За мен Черно море от години е сред сериозните ни отбори. Това е клуб с изградена структура и изрядно финансиране, и прекрасно място за правене на футбол.

Какво ще се случи при един бараж за Европа между Арда и Черно море?

Това минава през много условия и няма как сега да го коментирам. Още не е ясно на кое място ще завърши Арда и какъв ще е резултатът от финала за Купата. Пред Черно море пък остават две възможности - да влезе в топ 6 или да завърши седми. Мисля, че ако варненският тим не попадне в шестицата, със сигурност ще е на бараж за Европа. Въпросът е срещу кого.

Разминахте се с Черно море, играе ли Ви се на по-късен етап за този отбор?

Черно море е моят роден клуб, покрай баща ми по цял ден бях на стадиона. Тогава като дете, целта ми беше да стигна до мъжете, но не се получи. Никой не може да предположи какво ще се случи в бъдеще.

Баща Ви ми призна, че не му искате съвети за футбола, но той Ви дава такива.

Това е самата истина. Слушам го, разбира се, но не му искам съвети.

Пречи ли Ви, че постоянно Ви сравняват с него и ще го задминете ли във футбола?

Сравненията с татко не ми се отразяват по никакъв начин на терена. Що се отнася до това дали ще надмина постиженията му, той е постигнал много във футбола и пред мен не стои на всяка цена да го задмина. Приемете, че водя с него едно приятелско съревнование.

Вратите на националния отбор вече са широко отворени за младите футболисти, ще се възползвате ли от тази възможност?

Хубаво е, че тенденцията занапред е да се налагат млади футболисти. Естествено, всеки млад играч мечтае за държавния тим на България и мисля, че всичко зависи от мен. Но сега аз съм отдаден изцяло на Арда и съм концентриран върху изявите си, за да помагам на отбора да изпълнява целите си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички