Абсурдно: Полицаи глобиха топ лекоатлет, защото... тренира!


Абсурдно: Полицаи глобиха топ лекоатлет, защото... тренира!
Снимка: Личен архив

4338 0

Един от най-обещаващите български лекоатлети срещна неочакван проблем в тренировъчния си процес. Иван Андреев, национален състезател и републикански шампион на 5000 метра за юноши старша възраст, не успя да завърши днешната си тренировка в покрайнините на родното му село Горни Богров. Причината обаче не е контузия или подобен проблем, а нещо съвсем различно: лекоатлетът се оказва в "нарушение" на правилата за движение по пътищата и бива глобен за това от бдителни полицаи...

Заради липса на каквито и да били условия за трениране, националният ни състезател е принуден ежедневно да пробягва десетки километри по пътищата около Горни Богров, за да може да се готви за републикански и международни състезания. Това продължава до днес (5 април), когато по време на свое тренировъчно занимание е спрян от служители на СДВР. След кратък разговор му е обяснено, че не може да бяга по платното за движение, макар и пътят да е почти без никакъв трафик. 

Пред SportLive Иван Андреев разказа следното: "Случи се днес около 11 часа, бягах по шосето, когато двама полицаи ме спряха. След извършване на проверка ми беше казано, че не мога да бягам на пътното платно, тъй като съм застрашавал движението. Обясних, че внимавам и редовно бягам тук, както и че преди никога полицаи не са ми правили проблем по тази причина. Беше ми отговорено, че така не може и не е редно, затова ще ми бъде написан фиш."

По-любопитна е причината, поради която е съставен фиш на лекоатлета: "пешеходец спира без необходимост и удължава ненужно пътя и времето за пресичане на платното за движение". Фишът е съставен по чл. 113, ал. 1 от Закона за движението по пътищата, който гласи: При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила: (...) да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение.

Повече от очевидно е, че лекоатлетът не е извършил подобно нарушение, а то му е било приписано "фиктивно" - колкото да има причина за какво да бъде глобен. Самият Андреев е категоричен, че нито е пресичал, нито е спирал преди да го спрат за проверка и да му съставят фиш.

Андреев получава глоба в размер на 20 лева, но по-големият проблем за него е къде от тук нататък да провежда своите тренировки, щом не може да прави това по пътищата около родното му село. За това, разбира се, главен виновник е държавата, която за толкова години на успя да подсигури нормални условия за трениране на атлетите. Доказателство за това е, че в европейската столица София има само два стадиона с тартанови писти, стандартизирани по изискванията на IAAF (Националният стадион "Васил Левски" и стадионът в НСА).

Най-добрият ни лекоатлет в средните бягания и треньор на Иван - Митко Ценов, също изрази негодуванието си от действията на полицаите. "До къде я докарахме... Професионален атлет излиза да си свърши работата сутрин ии изведнъж се появяват накакви ТУЛУПИ полицаи и те глобяват, че бягаш по платното в Богров, където за час време минават 10 коли сигурно...! Ето за това България е на такъв хал нищожен! Момчето ако имаше всички условия нужни му за подготовката, той няма да бяга по ПЪТЯ ВИ!!! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ТУЛУПИ! Имате късмет,че не бях Аз,защото щяхте да ми видите само подметките как изчезвам с 200... и да ви видя тогава колко сте подготвени физически. Срамота и позор!", написа ядосаният Ценов във Фейсбук.

Сериозна дискусия се завърза и във Фейсбук групата "Бягане за здраве. Състезания", където мнозина бегачи се възмутиха от наложената глоба на лекоатлета, а други споделиха, че са се натъквали на същия проблем. Самият Андреев все още не може да си обясни защо полицаите са му заявили, че е извършил едно нарушение, а му съставят фиш по съвсем друг член от Закона за коренно различно нарушение, което не е извършил.

При пресичане на платното за движение
пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните
правила: При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила: да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; До къде я докарахме... Професионален атлет излиза да си свърши работата сутрин ии изведнъж се появяват накакви ТУЛУПИ полицаи и те глобяват, че бягаш по платното в Богров, където за час време минават 10 коли сигурно...! Ето за това България е на такъв хал нищожен! Момчето ако имаше всички условия нужни му за подготовката, той няма да бяга по ПЪТЯ ВИ!!! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ТУЛУПИ! Имате късмет,че не бях Аз,защото щяхте да ми видите само подметките как изчезвам с 200... и да ви видя тогава колко сте подготвени физически. Срамота и позор !До къде я докарахме... Професионален атлет излиза да си свърши работата сутрин ии изведнъж се появяват накакви ТУЛУПИ полицаи и те глобяват, че бягаш по платното в Богров, където за час време минават 10 коли сигурно...! Ето за това България е на такъв хал нищожен! Момчето ако имаше всички условия нужни му за подготовката, той няма да бяга по ПЪТЯ ВИ!!! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ТУЛУПИ! Имате късмет,че не бях Аз,защото щяхте да ми видите само подметките как изчезвам с 200... и да ви видя тогава колко сте подготвени физически. Срамота и позор !

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички