А знаехте ли, че волейболната топка произлиза от... баскетболната?


А знаехте ли, че волейболната топка произлиза от... баскетболната?
Снимка: images-amazon.com

3788 0

Оказва се че волейболната топка е направена от баскетболна такава. В Япония пък се застраховат от успех при игра на голф.

Още любопитни факти научете по-долу.

Волейболната топка е вътрешността на баскетболната

Когато през 1895 г. Уилям Морган измислял спорта, той опитал да използва баскетболна топка, която обаче била прекалено тежка. Той я разпорил и взел плондира й. Това била стандартната топка, докато днешният вариант не бил създаден от А. Г. Сполдинг.

Реферите също получават пръстени за Супербоул

Супербоул е едно от най-големите спортни събития в света.Милиони хора гледат финала на първенството по американски футбол, където освен купата е предвиден шампионски пръстен за победителите. Официалните съдии на финала също получават по един пръстен, макар и не толкова големи и впечатляващи, колкото на шампионите, но остават уникални и много търсени от колекционерите.

Стадион над река

Отборът на Питсбърг Пайрътс обмислял да построи стадиона си върху реката през 50-те години. Съоръжението било планирано, да бъде точно над река Мононгела, но идеята така и не се реализирала. В цялостен вид стадионът бил планиран за 70 000 зрители, 600 хотелски стаи, 4500 паркоместа и 100 боулинг линии. Така и не става ясно защо е трябвало да има и боулинг на стадион за бейзбол.

Действителното игрово време в бейзбола е около 18 минути

Според изчисления на „Уолстрийт джърнъл” има средно 17 минути и 58 секунди реална игра в бейзболен мач. Това време включва, че топката е в игра, рънърите гонят базите си и всичко останало, свързано с движението на играчите. В действителност играта продължава доста повече време.

Началната топка в баскетбола

Всеки знае, че в началото на баскетболен мач, съдията хвърля топката високо в средата на терена, а по един играч от всеки отбор опитва да я спечели. Правилото е въведено през 1936 г. Преди това след всеки кош топката е била мятана по този начин, а това правило играта прекалено дълга.

Златните Олимпийски медали са... сребърни

На Олимпийските игри през 1912 г. са раздадени последните златни медали, направени от истинско злато. Сега те съдържат 93% сребро, малък процент мед и едва около процент истинско злато. Медалите не струват толкова, колкото си представят хората, но сантименталната им стойност няма граници.

В Япония има застраховки от... голф

Голфът често е наричан бизнес игра, тъй като основно бизнесмени я играят, докато обсъждат сделките помежду си. Това не е игра за празнуване в САЩ, но не така стоят нещата в Япония, където играчът, успял да вкара топката в дупката само с един удар вдига купон за близкото си обкръжение. Друг вариант е да им даде подарък по повод успешния удар, но и в двата случая трябва да се охарчи стабилно. Затова близо 4 милиона японски голфъри плащат годишна застраховка срещу голф успех от 65 долара, като обезщетението достига до 3500 долара.

Всяка топка, използвана в бейзболната лига е мръсна

Във всеки спорт на високо ниво се използват чисто нови топки преди началото на среща. В тениса дори ги сменят на 8 гейма. А в бейзбола топките са фабрично мръсни. Фабриката, произвеждаща топките за бейзболната лига цапа всяка една в кал от неизвестно място край река Делауеър и го прави така от 75 години.

На Луната може да се играе голф

Представете си какво би представлявал спортът в открития космос. Би било епично, но поне за голф вече е правено. Астронавтът Алън Шепърд е играл голф на луната през 1971 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички