Спасителната акция за Боян бе прекратена, екипът му прие неизбежното


Спасителната акция за Боян бе прекратена, екипът му прие неизбежното
Снимка: Facebook

3679 0

Спасителната акция по издирването на алпиниста Боян Петров е прекратена, съобщават от екипа му. Днес в издирването под връх Шиша Пангма трябваше да се включи и хеликоптер, а китайски спасители претърсваха в района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре.

Петров е от почти 2 седмици в неизвестност, а търсенето му се води от около десетина дни. Алпинистът не бе открит, като спасителите намериха само отделни предмети, свързани с него. Според алпинисти, твърде възможно е Петров да е паднал в цепнатина по пътя към върха.

"За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа във "Фейсбук" Кирил Петков от екипа на нашия алпинист.

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути", обясни Петков.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички