Спасителната акция за Боян бе прекратена, екипът му прие неизбежното

Спасителната акция по издирването на алпиниста Боян Петров е прекратена, съобщават от екипа му. Днес в издирването под връх Шиша Пангма трябваше да се включи и хеликоптер, а китайски спасители претърсваха в района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре.

Петров е от почти 2 седмици в неизвестност, а търсенето му се води от около десетина дни. Алпинистът не бе открит, като спасителите намериха само отделни предмети, свързани с него. Според алпинисти, твърде възможно е Петров да е паднал в цепнатина по пътя към върха.

Радослава Ненова: Все още не го давам, с детето още вярваме

"Все още вярвам. Все още не го давам. Аз съм тази, която най-много натиска да продължи търсенето. Плача много. Детето също отказва да приеме, че ...

"За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа във "Фейсбук" Кирил Петков от екипа на нашия алпинист.

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути", обясни Петков.

Още по темата

Горещи оферти

Please select answer!