Спасителите, търсили Боян Петров, проверяват несъответствие в информацията по издирването му


Спасителите, търсили Боян Петров, проверяват несъответствие в информацията по издирването му
Снимка: Dream Wanderlust

7165 0

Официално търсенето на големия български алпинист Боян Петров който изчезна при опита си да изкачи най-ниския осемхилядник Шиша Пангма, приключи. Петров е от почти 2 седмици в неизвестност, а търсенето му се води от около десетина дни. Алпинистът не бе открит, като спасителите намериха само отделни предмети, свързани с него. Според алпинисти, твърде възможно е Петров да е паднал в цепнатина по пътя към върха.

Екипът, който търсеше Петров, поставя важен въпрос, а именно несъответствие в информацията относно това докъде е стигнал той всъщност. След като беше проведена наземна операция по търсенето му, водена от най-добрия китайски алпинист и с участието на група шерпи, палатката на Боян Петров беше намерена в лагер 2 - на 12 май. Украински екип от алпинисти обаче, още преди групата шерпи да тръгне да търси Боян - на 5 май, съобщи, че видял отворената и полузасипана със сняг палатка на Петров в лагер 3.

"Искаме да изясним това – имаме чувството, че и двата екипа говорят за едно и също място, но не сме имали контакт с украинските алпинисти, а желаем да говорим с тях", пише на официалната Facebook страница на Dream Wanderlust – специализираната медия за алпинизъм, която дава подробна информация за случая.  

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички