Скуош - достъпният начин да се почувствате поне малко като Григор Димитров


Скуош - достъпният начин да се почувствате поне малко като Григор Димитров
Снимка: Karakal Bulgaria

3282 0

Как успя Григор Димитров да спаси тази топка на Рафаел Надал? С невероятен скуош удар от форхенд, при пълно разтягане, българинът се върна в разиграването и накара испанеца да опита отново да го преодолее. Едва ли има тенис фен, който да не е чул тези думи по време на епичния полуфинал на Australian Open между първата ни ракета при мъжете срещу испанската тенис легенда.

Какво обаче значи скуош? Това е спорт, който доста прилича на тениса, с една голяма разлика – след като изиграеш един мач, ти се струва сякаш си бил на полуфинал в Мелбърн срещу Надал! Защото интензивността на скуоша е толкова голяма, че пулсът задължително скача на 200! Няма и как да е иначе, след като основата на играта е да сте бърз в мисълта, но и бърз, и издържлив в ръцете и краката – иначе просто не става.

Скуошът е спорт, при който може да се играе поединично или на двойки – както и в тениса. За разлика от тениса на корт обаче, кортът е закрит – играе се в зала и може да се използват всички стени, както и подът. Целта е топката да се прати към предната стена – директно или чрез рикошет в останалите стени – странични и задна. След отскачането ѝ от предната повърхност играчите имат право да ударят топката, преди тя да е тупнала, или най-много след едно докосване на пода. Разиграването продължава, докато някой сбърка или докато съдията не отсъди препречване – в скуош състезателите са длъжни, след като отиграят топката, веднага да се дръпнат и да оставят максимално място за удар на съперника, в противен случай им се отсъжда грешка.

Снимка: Getty Images/Guliver

Успешно отиграване на топката има, когато:

- преди да е отскочила втори път от пода, тя бъде пратена към предната стена, и то над т.нар. "дъската" (двете хоризонтални линии на стената, които виждате на горната снимка).

- при движението си към предната стена топката не трябва да докосва пода или която и да е част от тялото или дрехите на играещия с нея.

- топката е ударена само веднъж.

- топката остане в очертанията на игрището след отскачането ѝ от предната стена.

- за разлика от тениса, удар на чертата се смята за аут.

В този спорт се залага на система за точкуване, позната от тениса на маса. Един гейм се състои от 21 точки, но с две разлика. С други думи, ако резултатът е 20:20, се играе докато някой не дръпне с две точки пред другия. При професионалния скуош системата за точкуване е до 11 точки, пак с две разлика. Всяка грешка е точка т.е. няма значение дали сервираш или не. Играе се до 3 от 5 гейма.

Корт

Снимка: Getty Images/Guliver

Особеност на корта е т. нар. "тин" на предната стена. Това е ивица от шперплат или с метална обковка, висока 48 см и минаваща напряко през стената. Тинът завършва в горната си част с дървена летва, боядисана в червено и известна като "дъската". Именно над нея трябва да са всички удари в скуоша. На предната стена има и още една ограничителна линия. Тя се нарича "кат" и е на височина 1,83 м. Задължително е при сервис топката да попадне над кат-линията – удар под или точно върху нея се счита за грешка.

Има и още условия за правилен начален удар. Първото е играчът да е стъпил в зоната за сервис и да прати топката, след отскачането над кат-линията, в зоната на посрещача, определена между шортлинията и халфлинията. При това посрещачът има право да я отиграе, преди да е тупнала на пода. Второто условие е при сервис топката да не докосва пода, преди да се е ударила в предната стена, над кат-линията. След изпълнение на сервис, примерно отдясно, посрещащият трябва задължително да е отляво. Ако обаче играчът, който не бие сервис, спечели точка, има право на избор на поле т.е. има право да остане отдясно.

История

Наименованието на спорта произлиза от английската дума “Squash”- мачкам. Смята се, че той се заражда през XIX век в английския затвор „Фийт”, където затворниците се забавляват, играейки подобна игра, но с дървени пръчки и топка от парцали. В България става известен преди около 17 години, а първите зали за скуош са дело на чужденци.

Спортът бързо набира популярност у нас, защото дава възможност за поддържане на форма, особено през зимата, когато спортовете на открито не са достъпни Според специалисти, човешкият организъм е способен да свали до 1 кг, мазнина за няколко часа игра на скуош. Освен това скуошът стимулира тактическото мислене, а по време на игра избивате стреса и негативните емоции.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички