Извършиха трансплантацията на Наим


Извършиха трансплантацията на Наим
Снимка: Getty Images/Guliver

1247 0

Най-великият щангист за всички времена в историята на спорта - Наим Сюлейманоглу, претърпя успешна чернодробна трансплантация в Истанбул.

Донор е станал приятел на легендата, чието име се пази в тайна по изрично негово желание. Легендата вече е в съзнание и с добри жизнени показатели. Той дори посрещнал лекарите, извършили трансплантацията в стаята си в интензивното с "Добре дошли".

Сложната операция, за която Сюлейманоглу бе подготвян в продължение на две седмици, е продължила осем часа. След щателни изследвания, лекарите са били одобрили 5-6 души - доброволци и всички до един, приятели на Сюлейманоглу. В крайна сметка обаче кръвната група само на един от тях е съвпаднала с тази на Наим. Спряган за донор бе и брат му Мухарем, но този вариант също е отпаднал.

Според вестник „Хабертюрк”, който пръв съобщава новината, интервенцията в специализираната клиника за трансплантации "Мемориал" в квартал Аташекир е водил д-р Камил Ялчин Полат. "Извършихме успешна чернодробна трансплантация. Наим се чувства добре. Човекът, избрал да бъде доброволно и безвъзмездно негов донор, също е добре. Двамата са вън от опасност", казва д-р Полат, предаде bTV.

В болницата, по заповед на президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, е сформиран медицински щаб от най-добрите специалисти в страната. Най-добрите специалисти, които се грижат за здравето на самия Ердоган, са в клиника "Мемориал", за да следят за състоянието на Сюлейманоглу. При него все още не се допускат външни посетители, но из коридарите е пълно с негови роднини, бивши съотборници и приятели.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички