Флорентинският футбол - най-бруталният отборен спорт в света (СНИМКИ+ВИДЕО)


Флорентинският футбол - най-бруталният отборен спорт в света (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

12393 0

В нашето съвремие съществуват много брутални спортове - смесени бойни изкуства, например, но ако се замислите за отборния спорт, то едва ли има по-брутален от флорентинския футбол. И това не е някакво модерно нововъведение, което тепърва ще събира фенове. Не! Тази разновидност на футбола съществува от повече от век. И двете му основни характеристики са твърдостта и спонтанността.

На пръв поглед това ежегодно спортно събитие може да ви заприлича на театрално представление. Участниците имат специални и пъстри костюми с явен исторически отенък и ти се струва, че тези момчета а-ха и ще започнат да танцуват някакъв народен танц. Но това, което ще последва, може да ви шокира.

Според правилата на флорентинския футбол едновременно в игра се намират 54 играчи. Тук няма защитна екипировка, а травмите са не просто част от играта, а дори може би един от основните атрибути. Флорентинският футбол притежава всички компоненти на игровия спорт - има и тактически схеми и разделение на позиции. Въпреки това, когато гледате това събитие, напълно забравяте за наличието на каквато и да била тактика, това е просто борба за оцеляване.

ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА:

Мачът продължава 50 минути, а теренът е правоъгълник, покрит с пясък. Бяла линия разделя зоната на две части, където има врати под формата на голяма мрежа от двете страни. Въпреки че самото събитие по спецификата на игра силно напомня на ръгбито, но топката се използва като класическия европейски футбол. Само в този случай може да се докосва топката и с ръце, и с крака. Получава се, че можете да играете с всяка част от вашето тяло. Целта, разбира се, е да вкарате гол, а не да нокаутирате някого, но понякога изглежда, че всеки се опитва да постигне именно второто.

Флорентинският футбол напълно позволява атаката на играчи, които не владеят топката, и всичко това с помощта на техники от борбата и юмручния бой. Отстрани боя наблюдават лекари, които трябва да окажат първа помощ на особено пострадалите "футболисти". Най-интересното е, че лекарите трябва да влязат в най-тежките бойни събития, тъй като играта не се спира по време на оказване на медицинска помощ. Обичайна е гледката на атлети, омазани в кръв и пясък.

Сега тази игра се нарича исторически футбол, но много хора смятат именно него за прародител на днешния футбол, ръгбито и американския футбол. Разбира се, събитието във Флоренция предвижда много по-малко правила, въпреки че съдии на арената все пак има.Всъщност, броят им е голям, но се намесват само когато има сериозна небходимост. Например, ако никой не бяга след топката, а на пясъка се провеждат само юмручни боеве.

Както и преди няколко века, в състезанието участват 4 отбора. Преди играчите са били само от Флоренция, но сега гладиатори се събират от цяла Италия.

*В текста са използвани материали от eg.ru.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички