600 км каране, носене и бутане на колело за една кауза


600 км каране, носене и бутане на колело за една кауза

1660 0

Борислав Йорданов - рекордьорът с колело по маршрута "Ком-Емине", обяви, че започва своя "Велоносен поход" по билото на Стара планина през първата седмица на август. Планираната дата за старт е 1-ви август, а целите са две - да се популяризира планинското колоездене в България и маршрутът "Ком-Емине" като велосипеден, както и да се направи опит за нов рекорд по трасето.

За да реализира своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, спортисти - колоездачи, триатлонци и други. Очакват го повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по билото между връх Ком и Черно море за една кауза - разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната.

Със своя "Велоносен поход" Борислав иска да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

Освен силна кауза, предизвикателството на Борислав Йорданов дава заявка и за сериозно спортно постижение. 31-годишният колоездач от клуб "Велораптор" заяви, че ще се опита да подобри всички настоящи колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на "Ком-Емине". Това значи, че той ще трябва да измине цялото разстояние от над 600 км, да направи над 20 км положителна денивелация и да изкачи и "подсече" над 100 старопланински върха за по-малко от 4 дни и половина.

Настоящият велосипеден рекорд по трасето е на Борислав, който през 2014 г. преминава маршрута "Ком-Емине" без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа. Рекордът му и до днес остава неподобрен, въпреки многото опити от други колоездачи.

"През 2014-та година, когато поставих рекорда, искрено се наслаждавах на изключителната ни природа в планината. Още в момента, в който финиширах, реших, че искам да го направя отново. Сега целта ми е да го преодолея за много по-кратко време, но и да покажа, че по "Ком-Емине" има огромен потенциал за колоездене. Изглежда този факт не е осъзнат само от мен, защото сега, за разлика от 2014-та, няма да бъда сам - ще имам подкрепата на много хора по целия маршрут." - разказва Борислав.

Походът, планиран за началото на август, е "велоносен", защото през немалка част от времето велосипедът се "вози" на колоездача, а не обратното. Причината е, че има участъци, невъзможни за колоездене и трудни дори за бутане. Според Борислав този поход е "велоносен" и защото -

"Подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят, искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности пред традиционния пешеходен, както и че той може да намери своето място на картата на Стара планина и на много други места в страната. България има изключителни планини, подходящи за планинско колоездене. Хубаво да започнем да ги оценяваме, както и маршрутите в тях пригодни за колоездене да се маркират и поддържат като велосипедни."

Основен организатор и инициатор на "велоносния поход" е създателят на клуб "Велораптор" - Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и ще бъде един от колоездачите, придружаващи Борислав по голяма част от трасето. Според Калин "велоносният поход" е много повече от спортно предизвикателство:

"С тази инициатива искаме маршрутът "Ком-Емине" да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас - карането на велосипед в планината."

Докато Борислав и Калин се подготвят, преминавайки участъци от трасето, в социалните мрежи вече започна кампания в тяхна подкрепа. Колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Други запалени по планинското колоездене се свързаха с организаторите, за да заявят готовност да придружат Борислав по някой от етапите на маршрута. По този начин той ще има подкрепа през цялото време на "велоносния поход", както и още застъпници за своята кауза.

Всички, които искат да подкрепят "Велоносния поход", могат да се свържат с организаторите от клуб "Велораптор" (https://www.facebook.com/veloraptor.xc), както и на тел.: 0888619096 (Калин Русев), 0877411246 (Илиян Илиев).

Подкрепа може да се окаже и чрез включване в кампанията в социалните мрежи чрез публикуване на снимка с вдигнато колело с хаштаг "#velonosenpohod".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички