10 страхотни съвета за колоездене, за да започнете по правилния начин


10 страхотни съвета за колоездене, за да започнете по правилния начин
Снимка: https://unsplash.com/

1059 0

Колоезденето е едно от най-добрите хобита, които може да имате. То не само е забавно, но и носи много ползи за здравето, които иначе бихте получили само чрез комбиниране на различни упражнения. Тези ползи включват управление на теглото, подобряване на настроението, по-здравословен сърдечен ритъм, намаляване на транспортните разходи и много други.

Искаш ли вече? Ето няколко неща, които трябва да вземете предвид, преди да потеглите на път с двуколесното си превозно средство, за да сте винаги в безопасност и да се възползвате максимално добре от пътуването си.

Направете проучване и инвестирайте в аксесоари

Направете известно проучване, за да определите кои велосипеди и комплекти отговарят най-много на вашите нужди, вместо да избирате направо най-достъпните или най-високия клас. Общото правило е, че идеалният размер на велосипеда ви трябва да оставя разстояние от един до два сантиметра между разкрача и горната тръба (тази, която свързва кормилото със седалката).

Що се отнася до аксесоарите, трябва да инвестирате в добра седалка, каска и светлини за велосипеда. Също така е полезно да имате водоустойчиво облекло, като се започне с водоустойчиво яке за колоездене, особено когато подозирате, че всеки момент може да започне да вали.

Вземете си чифт качествени шорти за колоездене

Отличният чифт къси панталони за колоездене е също толкова важен, колкото и удобната седалка, ако не искате да имате болки в задните части. А, и задължително се разтягайте седалището си всеки ден. Помислете за къси панталони за каране с висококачествена подложка за допълнителен комфорт – поне докато преминете първите си карания и изградите известен толеранс. Все пак пътуването е най-добрият начин да учиш за живота/.

Бъдете подготвени за извънредни ситуации

Една от най-често срещаните аварийни ситуации е пукане на гума, особено ако карате офроуд. Може да не ви се случи при първото каране, но почти сигурно е, че ще ви се наложи да се справите със спукана гума в някакъв момент.

От хубавата страна на нещата, поправянето на пукната гума е доста лесно, ако разполагате с комплект за поправяне на пукнатини и помпа. Раницата на седалката с инструменти също може да ви бъде полезна. Никога не се знае кога ще ви се наложи да отстранявате механични проблеми по пътя.

Освен това трябва да имате ключалка и осветление, ако има вероятност да се приберете късно. Не е лоша идея и да вземете със себе си пари в брой.

Извършете проверка преди пътуването

Точно както не бихте започнали да шофирате, без да сте регулирали страничните си огледала, така и преди всяко пътуване е задължително да проверите, че всичко е наред, преди да потеглите. В този случай трябва да проверите велосипеда, каската и другите си принадлежности.

Напомпани са ви гумите достатъчно? Също така е добре да се уверите, че светлоотразителите и светлините ви работят правилно. Освен това трябва да проверите дали веригата и зъбните колела са напълно функционални. Тази предпазливост може да ви спести много неприятности.

Започнете с малко и вървете напред постепенно

Ако не карате много, помислете дали да не започнете на път с по-малко трафик, където първо да изградите увереността си. Започнете с кратко разстояние, например 5 километра, след което увеличете разстоянието по-малко и често.

Последователността е от ключово значение тук. Помислете за плавно увеличаване на изминатото разстояние с около 10% всяка седмица. Натрупването на километри с течение на времето помага да се намали рискът от травми. В същото време ставате по-подготвени и увеличавате силата си.

Вземете си почивка

Независимо дали карате колело за забавление, за сила или за издръжливост, мускулите ви се нуждаят от време за възстановяване. Според д-р Джонатан Су, физиотерапевт и фитнес експерт, почивката от интензивни упражнения може да повиши мотивацията ви, да подобри фитнес постиженията и да намали риска от травми. Но никога не казвайте нямам време!

Помислете за почивки от около пет дни между дългите периоди на колоездене. Междувременно упражненията за разтягане не са лоша идея. Можете също така да се занимавате с алтернативни и по-пасивни хобита, като например да се излегнете на дивана и да гледате филм, да прочетете хубава книга, да рисувате и дори една поиграете видео игри или безплатни онлайн игри на рулетка, няма да е краят на света. Само не забравяйте да не си почивате прекалено дълго, защото в противен случай може да ви бъде трудно да се върнете на велосипеда.

Карайте уверено

Любителите велосипедисти смятат, че безопасността е свързана с това да се придържат колкото се може повече отстрани на пътя, но това е грешка. Искате да сте видими за другите участници в движението, като заемете уверена позиция – на около 1 метър от бордюра.

Освен това искате да се возите така, сякаш сте в автомобил. Карайте в хармония с потока на движението и следвайте моделите, които би следвал един автомобил, защото шофьорите очакват това. Също така оставете тротоарите на пешеходците, по-добре е да се придържате към специалните велосипедни алеи, ако има такива.

Научете сигналите си

Много велосипедни произшествия се случват в близост до кръстовища и са резултат от лоша комуникация. Винаги използвайте сигнали с ръка, когато искате да завиете, да намалите скоростта или да спрете, особено когато карате покрай интензивно движение/ Освен това винаги бъдете готови да използвате звънеца или гласа си.

Не забравяйте, че не бихте могли да предвидите какво ще направи друг участник в движението, ако той не ви предупреди. Уверете се, че използвате преднамерени и ясни сигнали с ръце.

Бъдете част от общността и се забавлявайте!

Въпреки че самостоятелното каране може да е спокойно и да прочиства съзнанието, участието в общност също може да бъде забавно. Освен това то ви помага да развиете всички аспекти на колоезденето си много по-бързо. Не позволявайте на скъпите велосипеди и професионалната външност да ви плашат. Повечето велосипедни общности често са всеобхватни и пълни с приятелки настроени хора, готови да помогнат да наваксате – ако ги допуснете до себе си.

Вече знаете какво да направите преди да започнете да карате велосипеда си, за да се потопите в свежия въздух и да прочистите мислите си. Ето кои са основните точки, които обсъдихме:

● Направете проучване и инвестирайте в аксесоари

● Вземете си чифт качествени шорти за колоездене

● Бъдете подготвени за извънредни ситуации

● Извършете проверка преди пътуването

● Започнете с малко и вървете напред постепенно

● Вземете си почивка

● Научете сигналите си

● Карайте уверено

● Шофирайте внимателно без да се разсейвате

● Бъдете част от общността и се забавлявайте!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички