Верстапен затвърди световната си титла с победата в Катар, Хамилтън тотално капитулира


Верстапен затвърди световната си титла с победата в Катар, Хамилтън тотално капитулира
Снимка: Getty Images

3635 0

Макс Верстапен е големият победител в Гран при на Катар. Нидерландецът затвърди световната си титла, която си осигури във вчерашния (8 октомври) спринт с успех номер 14 през сезон 2023. 26-годишният пилот показа отлично каране от самото начало и нямаше никакви проблеми на върха на колоната.

Втори зад него се нареди талантливият пилот на Макларън - Оскар Пиастри, който спечели вчерашния спринт, а също така бе избран и за "пилот на деня". Трети пък се нареди другият "оранжев" пилот Ландо Норис. Топ 10 пък бе допълнен от Джордж Ръсел, Шарл Льоклер, Фернандо Алонсо, Естебан Окон, Валтери Ботас, Серхио Перес и Гуаню Джоу.

Голям малшанс сполетя 7-кратния световен шампион Люис Хамилтън, който се сблъска със своя съотборник Джордж Ръсел още на първия завой след старта. Люис излетя в чакъла и загуби гума, което означаваше и край на състезанието за него. Освен него надпреварата не завърши и Логан Сарджънт, който се оттегли поради здравословен проблем в края на състезанието.

Приятната изненада на "Лусаил" днес бе отборът на Алфа Ромео. Пилотите Валтери Ботас и Гуаню Джоу записаха точки, въпреки че притежават едни от най-бавните болиди. Голямо бе разочарованието и от Серхио Перес, от когото се очакваше много повече, но той за пореден път не успя да овладее мощната си кола и дори получи две наказания с по 5 секунди. Припомняме, че само час преди старта стана ясно, че Карлос Сайнц няма да вземе участие заради проблем в горивната система на болида си.

РАЗВОЙ НА СЪБИТИЯТА

Старт

Кошмарно начало за Мерцедес! Болидите на Люис Хамилтън и Джордж Ръсел се сблъскаха още на спирането за завой номер 1. 7-кратният световен шампион се озова в чакъла като дори загуби гума. На пистата веднага бе показан жълт флаг и се появи кола за сигурност.

Веднага след инцидента Ръсел се яви в бокса и получи нов комплект среднотвърди гуми. На повторение на старта стана ясно, че късно спиране на Люис е било причината за сблъсъка със съотборника му от "сребърните стрели". По отборното радио обаче двамата се обвиниха един друг.

Брилянтен Пиастри

Младият пилот на Макларън направи превъзходен старт. Австралиецът започна шести, а в момента е плътно зад лидера Макс Верстапен, след като прогресира с цели 4 места след първия завой на "Лусаил".

Рестарт на състезанието

В обиколка №5 колата за сигурност се прибра. Верстапен отново поведе колоната, а вторият Оскар Пиастри не засече добре нидерландеца и изостана на цяла секунда от него. Алонсо пък се доближи опасно близо - половин секунда до пилота на Макларън.

В шестата обиколка Ръсел успя да изпревари няколко пилоти, а в това число и Серхио Перес, за да се озове на 13-ото място. Само няколко обиколки по-късно пък Верстапен увеличи преднината си пред Пиастри с 2,5 секунди.

Промени в колоната

Стигна се до различни промени в редицата. Разбира се, Макс Верстапен продължи да води, но с течението на надпреварата много от пилотите влязоха в бокса. Оскар Пиастри отново се върна на втората позиция, а зад него останаха Валтери Ботас, Фернандо Алонсо, Ланс Строл, Ландо Норис и Шарл Льоклер.

Страхотната стратегия на Ред Бул и Верстапен продължи да носи дивиденти на тима. Нидерландецът съумя да стигне до 17-секундна преднина пред Пиастри преди австралиецът да влезе в бокса. Втори се озова Ръсел, а Макс водеше пред него с 23 секунди. Серхио Перес пък получи наказание от 5 секунди.

След спиране в бокса, за да получи нови медиум гуми Пиастри се снижи в редицата, но много бързо намери мястото си обратно в топ 3, на втората позиция. Макс пък продължаваше да бъде убедителен с повече от половин минута пред австралиеца. 

Грешка на Алонсо

Испанецът получи нови твърди гуми и нямаше достатъчно сцепление. Двукратният световен шампион излезе от бокса и се завъртя опасно, но съумя да овладее болида си и не се стигна до инцидент.

В 35-ата обикола Макс влезе в бокса и получи твърди гуми. Това позволи на Пиастри да скъси изоставането си до 6 секунди, но Макс продължаваше да се наслаждава на контролирано темпо.

В дъното на таблицата обаче Серхио Перес, който е втори във временното класиране, изпитваше сериозни проблеми. Той получи още едно петсекундно наказание. 

Логан Сарджънт пък се прибра в 42-ата обиколка. Американският пилот избра сам да вкара болида си обратно в бокса, а причината за неговото решение продължава да не е ясна.

Проблеми в Макларън?

В 47-ата обиколка четвъртият Ландо Норис получи съвет от отбора да задържи позицията и да завърши по този начин. Британецът не остана доволен от факта, тъй като има по-доброто темпо от своя съотборник Оскар Пиастри, който е трети.

Мерцедес пое риск

В 51-ата обиколка Джордж Ръсел влезе в бокса и получи нов сет сликове. Той сдаде втората си позиция, а пред него се озоваха Оскар Пиастри и Ландо Норис. Веднага след британеца в бокса се озова и Верстапен, който получи нови медиум гуми. В самия край Строл получи наказание от 5 секунди, малко след като се пребори с Перес и Гасли за деветото място.

ПРЕДИ НАДПРЕВАРАТА

Със сигурност много зорко ще бъде следен талантливият австралиец Оскар Пиастри, който спечели в спринта вчера (7 октомври). Пилотът на Макларън успя да се измъкне от "каша", която сам "забърка", но се поздрави с успеха и осемте точки в края.

Първи на състезанието в Катар ще стартира Макс Верстапен, който записа най-добро време от :23.778. Зад него пък ще стартират двамата пилоти на Мерцедес - Джордж Ръсел и 7-кратният световен шампион Люис Хамилтън.

В класирането при пилотите, осигурилият си световната титла Верстапен води с 407 точки. Пилотът на Ред Бул е следван от своя съотборник - Серхио Перес (223) и Люис Хамилтън (194). 

При конструкторите шампионът Ред Бул е с 630 пункта. Заформя се сериозна конкуренция за топ 4, като вторият Мерцедес (314) е преследван от Ферар (288) и Астън Мартин (222).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички