Нищо ново: Формула 1 започна с познатата доминация на Макс Верстапен и Ред Бул в Бахрейн


Нищо ново: Формула 1 започна с познатата доминация на Макс Верстапен и Ред Бул в Бахрейн
Снимка: Getty Images

4498 0

Макс Верстапен спечели за втора поредна година Гран при на Бахрейн във Формула 1. Нидерландецът не сдаде лидерската позиция от самото начало на надпреварата и заслужено се поздрави с първото място на подиума в 20-ото издание на състезанието на пистата "Сахир".

Макс Верстапен спечели Гран при на Бахрейн

На втората позиция се нареди съотборникът на Макс в Ред Бул - Серхио Перес, който стартира от петата позиция. Топ 3 оформи пилотът на Ферари - Карлос Сайнц, който технически се справи най-добре от всички пилоти на трасето и бе награден с приза "пилот на деня".

Топ 10 бе допълнен пък от Шарл Льоклер (Ферари), Джордж Ръсел (Мерцедес), Ландо Норис (Макларън), Люис Хамилтън (Мерцедес), Оскар Пиастри (Макларън), Фернандо Алонсо и Ланс Строл (Астън Мартин). 

Сезонът във Формула 1 продължава след седмица с Гран При на Саудитска Арабия. Състезанието в Джеда също ще бъде в събота, а тренировките и квалификацията в четвъртък и петък.

РАЗВОЙ НА СЪСТЕЗАНИЕТО В БАХРЕЙН

СТАРТ: Състезанието в Бахрейн стартира силно за Верстапен, който веднага затвори втория Шарл Льоклер. В челото пък Чеко Перес задмина Карлос Сайнц и зае неговата четвърта позиция. Нико Хюлкенберг от Хаас пък веднага се оплака от проблем в задната част на неговия болид, проблем имаше и за Ланс Строл.

3/57: Фернандо Алонсо бе притиснат от двата болида на Макларън на шестата позиция и след броени секунди бе задминат от Ландо Норис, междувременно пък Льоклер загуби битката от Джордж Ръсел от Мерцедес и сдаде второто място.

6/57: Натискът на Макларън продължи и осмият Оскар Пиастри отвори задното крило и зае седмата позиция на опитния Фернандо Алонсо.

8/57: Серхио Перес предприе атака в завой №10 на "Сахир" и съумя да изпревари третия Льоклер, който допуска втора грешка на същия шикан. Междувременно Верстапен вече води с 6,5 секунди пред втория Ръсел.

10/57: В спирането на завой №1 Люис Хамилтън предприе серизона маневра и се увенча с успех, заемайки осмата му позиция. Междувременно пилотът на Уилямс - Логан Сарджънт, излезе извън очертанията на пистата, но успя да продължи и се завърна на трасето.

11/57: Карлос Сайнц продължи да се грижи доста по-добре за своите сликове и в началото на обиколката взе решението да изпревари своя съотборник Шарл Льоклер, като двамата едва не се сблъскаха.

12/57: Джордж Ръсел и Шарл Льоклер се явиха в бокса. И двамата получиха нови хард гуми.

13/57: Веднага след това в пита се явиха Люис Хамилтън, Серхио Перес и Оскар Пиастри, които същи получиха твърди гуми. В топ 3 води Верстапен, следван от Карлос Сайнц и Фернандо Алонсо.

15/57: Серхио Перес предпие атака и изпревари Джордж Ръсел. Междувременно, Сайнц се яви в бокса и получи нови твърди гуми, което предизвика нова промяна в топ 3 - Верстапен, следван от Алонсо и Албон.

18/57: Сайнц предприе нова атака след промените в челото и отново успя да изпревари своя съотборник Шарл Льоклер, настанявайки се на четвъртата позиция. Верстапен, изковал си 30-секундна преднина, се яви в бокса и излезе с 6 секунди пред втория Серхио Перес.

19/57: Наказателната акция на испанския пилот на Ферари продължи. Той се настани на третото място, изпреварвайки Джордж Ръсел.

24/57: Макс Верстапен продължаваше да води без проблеми. Нидерландецът има преднина от 10,2 секунди пред втория Серхио Перес, а двата болида на Ред Бул бяха преследвани от Карлос Сайнц, Джордж Ръсел, Шарл Льоклер, Ландо Норис и Оскар Пиастри.

29/57: При преполовяването на дистанцията Верстапен водеше с 15.1 секунди пред Перес, чието предимство пред Сайнц бе 2.3. Испанецът се движеше на 8.8 пред Ръсел, който бе на малко над секунда пред Леклер.

31/57: Ръсел се яви в бокса за втори път и се върна на пистата на деветото място, на 2.4 зад Алонсо. Британецът отново заложи на твърдите гуми, с които да изкара до финала.

34/57: Същото направи и неговият съотборник Люис Хамилтън. На 7-кратния световен шампион му бяха предоставени твърди смеси.

38/57: Верстапен влезе в бокса с преднина от 40 секунди и излезе от него с чисто нови сликове, като в пита загуби едва 24 секунди.

42/57: Макс веднага се възползва от меките гуми и веднага записа най-добра обиколка. Здравата битка между Ръсел и Сайнц за третата позиция пък продължаваше с пълна сила.

46/57: Льоклер се подобри с пилотирането си и притисна Джордж Ръсел за четвъртата позиция. На старт-финалната права монегаскът отвори задното крило, но не атакува през първите завои. Малко по-късно пилотът на Ферари се реши да атакува и зае четвъртата позиция на британеца.

48/57: За обиколка и половина с чиста писта пред себе си Леклер успя да се откъсне на 1.5 пред Ръсел. Монегаскът обаче изоставаше с цели 11.6 от съотборника си Сайнц, го държеше уверено третото място.

55/57: 2 обиколки до края Макс Верстапен продължаваше безпроблемно да доминира на "Сахир", като водеше с 20 секунди пред втория - своя съотборник Серхио Перес.

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Трикратният световен шампион Макс Верстапен успя да си осигури полпозишън на вчерашната (1 март) квалификация, записвайки време от 1:29:179. Това бе победа №33 в квалификациите за нидерландеца, като той задмина величието Найджъл Мансел с 32 и се изравни с Джим Кларк и Ален Прост на петата позиция в листата.

Зад Макс ще стартират пилотът на Ферари Шарл Льоклер (1:29:407 м.) и Джордж Ръсел от Мерцедес (01:29:485). Топ 10 пък бе допълнен от Карлос Сайнц, Серхио Перес, Фернандо Алонсо, Ландо Норис, Оскар Пиастри, Люис Хамилтън и Нико Хюлкенберг.

Миналогодишният победител - Макс Верстапен, ще направи всичко възможно да стартира защитата си на титлата с победа, но трябва да бъде много внимателен, тъй като зад него ще бъде Льоклер, който успя да спечели надпреварата на "Сахир" през 2022 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички