Много победи, малко късмет: Топ 5 Формула 1 пилоти, които НЕ успяха да станат световни шампиони


Много победи, малко късмет: Топ 5 Формула 1 пилоти, които НЕ успяха да станат световни шампиони
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2352 0

През годините Формула 1 даде изява на някои от най-великите пилоти в света на моторните спортове. Има обаче някои изключително талантливи състезатели в надпреварата, които са спечелили множество състезания, без да са триумфират със световната титла.

В настоящия материал ще ви запознаем с петте имена, които имат най-много победи във Формула 1, без да са ставали световни шампиони.

5. Фелипе Маса

Още: Бивш съотборник на Михаел Шумахер: Чух, че той седи на масата за вечеря

Бразилският пилот Фелипе Маса така и не успя да постигне целта си да стане световен шампион, тъй като претърпя огромно разочарование през сезон 2008, когато Люис Хамилтън вдигна титлата пред бразилските фенове. Бившият пилот на Ферари може да се похвали с 11 спечелени състезания, но никога не успя да повтори постижението си от кампанията през 2008 година.

Фелипе Маса бе близо до титлата във Формула 1 през 2008 година

4. Рубенс Баричело

Бразилският пилот често се помни с това, че играеше "втора цигулка" на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер през цялото им време във Ферари между 2000 и 2005 година. Въпреки това, по време на най-доминиращия период на италианския отбор, той успя да спечели 11 състезания и да завърши зад опитния си съотборник в германския отбор два пъти в шампионата през 2002 и 2004 г.

Още: 6 цифри, голяма жертва и услуга: Детайлите около дебютния сезон на Шумахер във Формула 1 са брутални

Рубенс Баричело и Михаел Шумахер

3. Карлос Ройтеман

Аржентинецът се състезава на върха на спорта в продължение на десетилетие, от 1972 до 1982 година, и печели дванадесет състезания през този период. Ройтеман завършва втори при пилотите в шампионатите за три последователни сезона. Той се състезава за няколко емблематични отбора, като Ферари, Лотус и Уилямс в своята кариера.

2. Дейвид Култард

Още: Фернандо Алонсо назова проблем №1 за модерните болиди във Формула 1

В кариера, продължила 15 години, Дейвид Култард се състезава за някои от най-емблематичните имена в спорта, като Ред Бул и Макларън, и печели 13 състезания. Шотландецът завърши на второ място в шампионата през 2001 година - 58 точки зад Михаел Шумахер. Той винаги е бил пилот №2 за своите отбори, партнирайки си с имена като Мика Хакинен, Кими Райконен и Деймън Хил.

Дейвид Култард има 13 победи във Формула 1

1. Сър Стърлинг Мос

Британската легенда е един от най-емблематичните пилоти в историята на Формула 1. Той печели 16 пъти от 66 старта през кариерата си. Завършва втори при пилотите четири пъти и трети - три пъти през своята състезателна кариера. Мос беше много близо до спечелването на първата си световна титла през сезон 1958 година, но я загуби от Майк Хоторн само с точка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички