Мистерия на 10 години: Иконата Михаел Шумахер - ски ужас, самоубийство в затвор, изкуствен интелект и една любов


Мистерия на 10 години: Иконата Михаел Шумахер - ски ужас, самоубийство в затвор, изкуствен интелект и една любов
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

3594 0

Днес (29.12.2023 година) се навършват точно 10 години от онзи ужасяващ инцидент с една от иконите на спорта - Михаел Шумахер. Емблемата на Формула 1 пострада тежко при падане, докато кара ски. Оттогава и до днес семейството му минава през най-различни перипетии, за да успее да го върне към нормалния му живот. Около случая има сериозна медийна завеса, като съвсем разбираемо семейството опитва да държа всякаква информация в тесен кръг. Едно обаче е сигурно - любовта от цялото семейство и най-вече от съпругата му дава надежда.

Трагедията с Михаел Шумахер, която разтърси света

Шумахер е едно от най-разпознаваемите имена като цяло в спорта. Той е същинска легенда на Формула 1, където е седемкратен световен шампион и е почупвал безброй много рекорди. Считан е за един от най-великите за всички времена.

Още: Прекрасно! Михаел Шумахер отново в автомобил, гениалното лечение е факт

На 29 декември 2013 година обаче животът му се преобърна след трагичен инцидент. Шумахер пилотира в продължение на години майсторски и се справи по възможно най-добрия начин с бърз и опасен спорт, какъвто в Формула 1 - над 15 години. Всичко завърши с пенсионирането му през 2012 година в отлично здраве на 43 години.

Как точно се стигна до ужасяващия ски инцидент на Шумахер?

Михаел Шумахер позира за снимка

Една година по-късно, на семейна почивка във френските Алпи, Шумахер пада жестоко на метри от популярен ски наклон. Това води до критични щети и травми в главата. Още оттогава той е усилено крит от публичните очи. От десет години се знае съвсем малко за здравословното му състояние и почти всичко се държи в тайна.

Десет години след ужасяващия инцидент, само пет дни преди неговия 55-и рожден ден - какво е малкото, което е известно покрай иконата на Формула 1 и какво точно се е случило?

Още: Ралф Шумахер за брат си Михаел: Успяхме да постигнем много, но все още нищо не е както преди

При трагичния инцидент той е бил по пистите на френските Алпи със своя 14-годишен син Мик, като спусканията изглеждали рутинни. Те били по популярния път "Върбова долина" (Combe de Saulire), a Шумахер излязъл извън пистата, насочвайки се в малък ръкав и необработен участък. Там имало и малки скали.

Самият Шумахер е доста умел в ските, като дори има кръстен на негово име курорт в Италия. Въпреки това тънкият слой сняг покривал коварно въпросните скали и те изобщо не се виждали. Ските му минали през такава и той се изстрелял във въздуха, като бил безпомощен и нямало как да избегне последвалия удар на главата му в друга скала.

Ударът бил изключително жесток. Каската на Шумахер поела повече от силата на удара, но въпреки това тежестта на удара пречупила твърдата каска и счупила черепа на Шумахер, което довело до травматична щета по мозъка му.

Още: "Не е Михаел, когото познавахме": Жан Тод с неочаквани разкрития за състоянието на Шумахер

До минути ски патрули и хеликоптер пристигнали на място. Свидетели от курорта твърдят, че той е бил в съзнание след инцидента, но не е могъл да отговаря на въпроси и се е движел хаотично и неадекватно. Медицинският екип реагирал бързо и го транспортирал в най-близката болница, където пристигнал в 11:53 часа местно време сутринта. Оттам хеликоптер го закарал до Централна болница, която била по-голяма и със специализиран екип за операция, от каквато имал нужда. Той минал през две животоспасяващи операции, за да се намали напрежението върху мозъка.

В моментите след ски кошмара на Шумахер

По-късни разследвания показали, че Шумахер се е движил с нормална скорост и не е бил необмислен риск отвъд възможностите му. Пораженията обаче, които иначе почти със сигурност щяха да са фатални, ако не бе с каска, са били засилени от инцидент през февруари 2009 година, когато в инцидент по време на Формула 1 пострадала главата му, както и вратът.

Няколко часа след операцията водещият анестезиолог на болницата казва, че бившият пилот се бори за живота си и че е в критично състояние, като ситуацията е изключително сериозна. Допълва, че не се знае дали някога ще се възстанови. Още тогав болницата е под строга охрана - много малък кръг от хора били допускани да посещават Шумахер. До леглото му редовно са съпругата му Корина, дъщеря му Джина-Мари, както и синът му Мик. По-късно към тях се присъединяват други близки на семейството, както и бившият изпълнителен директор на Ферари Жан Тод.

Мик Шумахер - синът на Михаел Шумахер

Още: Попитаха Жан Тод за състоянието на Михаел Шумахер, а той даде много емоционален отговор

Към медицинския екип, който се грижи за него, се присъединяват експерти и сериозни имена в медицината. Шумахер преживява и двете операции въпреки негативните прогнози, но остава в критично състояние. От април 2014 година Шумахер постепенно бива изваждан от медицински предизвиканата кома - процес, който завършва през юни 2014 година.

Тогава пътува до Университетската болница в Лозана за продължителна рехабилитация, преди през септември да се насочи към дома на семейството в Гланд, Швецария.

През 2018 година започнаха слухове, че той е бил тайно преместен в частно имение в испанския остров Майорка от неговата съпруга Корина. Това бе потвърдено и през 2020 година от Елисабета Грегорачи - бившата съпруга на бившия шеф на Шумахер в отбора на Бенетон - Флавио Бриаторе.

"Михаел не говори, комуникира чрез очите си. Преместиха го в Испания и съпругата му е основала болница в къщата. Само трима души могат да го посещават и знам кои са те" - споделя тя тогава в италианската версия на телевизионното шоу "Биг Брадър". Тези твърдения обаче са опровергани от семейството на Шумахер и от други източници, като все пак се смята, че си е останал в Швейцария.

Още: Михаел Шумахер извън пистата: История за забава, вдъхновение и... спомени

Опити да се възползват от трагедията на Шумахер: Грозните случаи през годините

Съпругата му Корина, с която са женени от 1995 година, държи всичко да е под секрет. Всички в тесния кръг са на това мнение, че заслужават уединение и случаят трябва да остане извън публичността. Това пък води до твърде много непотвърдени слухове и твърдения.

Михаел Шумахер и съпругата му Корина Шумахер

Семейството му минава през грозни опити за пробив. Например журналист, облечен като свещеник, опитва да стигне до болничната стая. Шест месеца след това човек от компанията на хеликоптера, който го е трансферирал от френската болница до Швейцария половин година след инцидента, опитал да открадне медицинските му записи и да ги продаде на европейски медии за 50 хиляди евро.

Френски прокурора проследява IP адреса на компютъра до Рега - където ги отвежда до основния оператор на въздушна помощ в Швейцария. Компанията признава, че е получила медицинска файл, за да помогне с придвижването на Шумахер, но напрегнато отрича да е замесена в кражбата. Прокурори от Франция и от Швейцария проследяват крадеца от спасителната кампания и той е арестуван и сложен в затвор в Цюрих.

Още: Какво щеше да прави Шумахер днес, ако не бе инцидентът? Близък приятел на Михаел отговори

На следващата сутрин, часове преди да бъде разпитван в съда, офицерите го намират мъртъв, висящ в килията си. Властите не обявяват нито името му, нито възрастта, нито националността. Все пак от прокурорския офис в Цюрих съобщават, че той е действал сам, както и че не е имало индикации да е бил психически нестабилен или склонен към самоубийство.

Година по-късно семейството минава през друг грозен случай, който едва не води до ново мащабно изтичане на информация. Неназован "приятел" си осигурил достъп до дома на Шумахер, направил снимка и я измъкнал. Снимката била договорена за европейски медии за цена от... един милион евро. Германски прокурор обаче се намесва, конфискува снимката и нарушителят е обвинен в нарушаване на личното пространство. Снимката така и не излиза и до днес няма снимка на Шумахер след инцидента.

Изкуственият интелект и измамата около Шумахер

По-рано през тази година германско списание лепва снимка на бившия пилот на Формула 1 на първата си страница и твърди, че е осигурил първо интервю с Шумахер след ски инцидента през 2013 година. Веднага се задават въпроси как Die Aktuelle е стигнал до подобно интервю, още повече предвид безмилостните опити на семейството да защитят усамотението на Шумахер.

Още: "Животът не е честен": Ралф Шумахер с емоционална изповед за Михаел

"Животът ми тотално се промени. Това бе ужасяващо за съпругата ми, за децата ми и за цялото семейство. Бях толкова лошо ранен, че лежах за месеци, бях и в изкуствена кома, защото иначе тялото ми нямаше да се справи" - гласят думите му според списанието.

Интервюто, публикувано през април, оказва се е измислено с изкуствен интелект и списанието всъщност не е говорило нито с Шумахер, нито с някой от семейството му. Редакторът Ане Хофман веднага е уволнен, а главният редактор тогава заявява, че това никога не е трябвало да вижда бял свят. От семейството на Шумахер имаха намерение да съдят изданието, но впоследствие се отказват.

Състоянието на Михаел Шумахер към момента

Почти нищо не е известно поради желанието на семейството. Някои близки приятели и бивши колеги на Михаел са били отрязани да го видят. Редица фигури от Формула 1 признават публично за това. Бившият му мениджър Вили Вебър дори обвинява Корина и семейството, че крият цялата истина, като допълва, че се е отказал от надеждата да го види някога отново.

След първоначалните операции не се знае почти нищо за различните процедури, през които Шумахер е минавал, за да се подобри. През 2019 година се появи информация, че е минал през лечение със стволови клетки, за да се съживи нервната му система. Твърди се, че били използвани авангардни технологични процедури в болница в Париж.

Информациите допълват, че е бил третиран от реномирания сърдечен хирург Филип Менаш, като Шумахер пристигал за процедурите му в линейка, охранявана от 10 души. Смята се, че минал през същото лечение година по-късно, но нищо не е потвърдено.

След леченията френското издание Le Parisien твърди, че медицинският екип е информирал, че Шумахер е в съзнание, но не дали повече подробности. През годините само няколко души били допускани до Шумахер.

Това са съпругата му Корина, която е движеща сила около всичко след инцидента през 2013 година. Част от близкия кръг са още Жан Тод (бивш шеф, приятел и близък семеен човек и довереник), Мик Шумахер (синът му, който вече се състезава във Формула 1), Ралф Шумахер (брат).

Ще видим ли някога отново Шумахер в публичността?

Михаел Шумахер и Жан Тод

Малцина очакват отново да видят Шумахер в публичността. През ноември семейният адвокат Фликс Дам обясни, че винаги семейството е искало да брани личната информация, както и че са имали много дискусии как да се случва.

Той допълва, че са обмисляли да пускат информация за състоянието му, но и че след това е щяло да се налага да я обновяват постоянно, катко и че ще получават много въпроси от медиите. Дам е наясно, че феновете искат да знаят за състоянието на любимеца им, но и смята, че тези, които наистина го подкрепят, ще разберат мотивите на семейството.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички