Мерцедес и Ферари приеха офертата за ваксинация на Бахрейн


Мерцедес и Ферари приеха офертата за ваксинация на Бахрейн
Снимка: Getty Images/Guliver

1108 0

Отборите на Мерцедес и Ферари са приели офертата на Бахрейн да ваксинира хората в екипите им, които ще присъстват на предсезонните тестове и първия старт от сезон 2021 във Формула 1

Началната надпревара от предстоящата състезателна година, както и изпитанията преди нея ще са на пистата Сахир.

Организаторите отправиха предложение към цялата F1 – тимове, Либърти Медия, ФИА, представители на медиите – да ги ваксинират. От Либърти го отхвърлиха. Предполагаше се, че и екипите ще сторят същото. Президентът и CEO на спорта Стефано Доменикали заяви по-рано, че никой няма да прережда уязвимите групи в страните си. Според информация на Гадзета дело спорт обаче Мерцедес и Ферари са решили да се възползват от офертата на бахрейнските организатори. Нидерландският вестник Де Телеграаф твърди, че в Ред Бул са оставили на хората си да решат и който желае, също ще може да се ваксинира.

Твърди се, че отборите от Бракли и Маранело няма да карат всичките си хора в Бахрейн задължително да се ваксинират. Около 100 души от Ферари обаче вече са получили първата доза от препарата на Pfizer-BioNtech. Втората доза от тази ваксина се поставя 21 дни след първата, а началният старт от шампионата е на 28 март, така че има достатъчно време. От Мерцедес предложили същата оферта и на своите служители.

Пандемията от коронавирус продължава и наложените заради нея ограничения повлияха на някои екипи от Формула 1 още през зимата. Изпълнителният директор на Алпин Марчин Будковски даде още един щрих към тази ситуация

Алпин конструира болидите си в Енстън, Великобритания, а задвижващите системи – във Вири Шатийон, Франция.

„Имаше известни затруднения. Логистични проблеми на границата, забавяне на различни части между Вири и Енстън. Най-голямото предизвикателство бе подготовката за запалването на колата и шейкдауна. Инженери и техници бяха принудени да се карантинират, за да могат да присъстват. Но както обикновено, работим по въпроса как да се справим с рестрикциите“, обясни Будковски.

В Бахрейн обявиха също така, че на състезанието на пистата Сахир ще могат да присъстват само ваксинирани или вече изкарали COVID-19 зрители. В Европейския съюз се обсъжда издаването на сертификати с подобна информация, които да позволят свободно придвижване на хора. В Гърция вече обявиха, че започват туристически сезон в средата на май. Достъпът до страната ще става чрез удостоверение за поставена ваксина, за наличие на антитела или отрицателен PCR тест. Засега няма информация от други организатори на F1 надпревари за подобни мерки, но на пистата Имола мислеха в тази посока още преди месеци.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички