Макс Верстапен завоюва първа победа в Китай след абсолютен хаос на пистата и трима отпаднали състезатели


Макс Верстапен завоюва първа победа в Китай след абсолютен хаос на пистата и трима отпаднали състезатели
Снимка: Getty Images

3524 0

Макс Верстапен спечели Гран При на Китай в състезание №5 от календара за сезон 2024 във Формула 1. Това бе четвърти успех на нидерландеца през настоящия сезон и първи за неговата кариера на пистата в Шанхай, където спорта се завърна след 5-годишно отсъствие.

На подиума още се качиха Ландо Норис от Макларън, който завърши с около 13 секунди зад Верстапен, а трети бе съотборникът на нидерландеца в Ред Бул - Серхио Перес. Топ 10 пък оформиха Шарл Льоклер, Карлос Сайнц, Джордж Ръсел, Фернандо Алонсо, Оскар Пиастри, Люис Хамилтън и Нико Хюлкенберг.

На състезанието в Китай не липсваха и инциденти, като пилотите на РБ Виза - Даниел Рикардо и Юки Цунода, приключиха преждевременно, а Валтери Ботас от Заубер също отпадна след проблем с двигателя и мощността.

РАЗВОЙ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ВЪВ ФОРМУЛА 1

Старт на надпреварата

Макс Верстапен стартира блестящо, като успя да затвори своя съотборник Серхио Перес. От това се възползва третия Фернандо Алонсо, който съумя да изпревари Чеко след втория завой. Карлос Сайнц от Ферари се срина в класирането, като падна с две места, докато Джордж Ръсел от Мерцедес се качи с две позиции.

Макс Верстапен води уверено

В четвъртата обиколка нидерландецът вече бе натрупал преднина от 3,4 секунди пред Алонсо, а Чеко Перес продължаваше да преследва испанеца, следван от Ландо Норис и Оскар Пиастри от Макларън.

Логичното се случи и Серхио Перес успя да изпревари Алонсо в обиколка №5. Двукратният световен шампион обаче бързо започна да износва среднотвърдите си гуми и вече пази третото си място от двата бързи Макларъна.

Проблеми за Фернандо Алонсо

Точно преди старт-финалната права Ландо Норис включи своя DRS и успя да премине през Фернандо Алонсо, за да заеме третата позиция. Проблемите за испанеца обаче не спират дотук, тъй като Оскар Пиастри "диша" във врата му.

В 11-ата обиколка Верстапен вече водеше с 8.2 секунди пред Чеко Перес, който бе следван от Ландо Норис, Фернандо Алонсо и Шарл Льоклер, който изпревари Оскар Пиастри. На дъното на редицата пък Люис Хамилтън се оплака от избора на гуми.

Първи в бокса влезе Фернандо Алонсо, който получи чисто нови твърди гуми и се върна на десетата позиция, Джордж Ръсел също излезе от бокса със среднотвърди.

Ред Бул в бокса

Един след друг в бокса влязоха Макс Верстапен и Серхио Перес. И двамата получиха нови твърди гуми, а лидер излезе Ландо Норис, следван от Шарл Льоклер и Оскар Пиастри.

Макс Верстапен търси първото място

Нидерландецът бързо се издигна в класирането, изпреварвайки Шарл Льоклер, Карлос Сайнц и Оскар Пиастри. Макс изостава на 3 секунди от лидера Ландо Норис, но бързо топи преднината му. В крайна сметка, в обиколка №17 трикратният световен шампион излезе отново първи, изпреварвайки Норис, а Валтери Ботас отпадна в 20-ата, като бе посочена и виртуална кола за сигурност.

Кола за сигурност

Интересното е, че след виртуалната кола за сигурност се появи реална такава на трасето. Верстапен се възползва, влезе в бокса и получи твърди гуми. Чеко Перес отново го последва и сложи софт. 

По време на колата за сигурност Верстапен водеше, следван от Ландо Норис, Шарл Льоклер, Серхио Перес, Карлос Сайнц, Фернандо Алонсо, Джордж Ръсел и Оскар Пиастри. 

Подновяване на състезанието

Макс Верстапен възобнови надпреварата и дръпна сериозно пред Норис, който от своя страна остави зад себе си Шарл Льоклер, който не стартира по най-добрия начин. Междувременно Юки Цунода спука гума и отпадна. Стигна се до кола за сигурност и нов инцидент между Ланс Строл и Даниел Рикардо, като вторият трябваше да влезе в бокса, за да смени гумите си.

След края на втората кола за сигурност Верстапен поднови състезанието по чудесен начин, следван от Ландо Норис, Шарл Льоклер, Серхио Перес и Фернандо Алонсо. 

Пълен хаос в Китай

Ланс Строл получи 10 секунди назакание от ФИА, а Даниел Рикардо взе решението да се прибере в бокса и да се присъедини към Юки Цунода, като и двата болида на РБ Виза отпаднаха преждевременно. В същото време, в обиколка №36 Строл също изглеждаше, че ще приключи с надпреварата, но се върна на пистата.

Здрава битка за местата на подиума

Ландо Норис продължаваше да е зад Верстапен на 4 секунди, а в обиколка №39 Чеко Перес успя да изпревари Шарл Льоклер и да излезе на третата позиция.

Прогресът на Мерцедес

В 42-ата обиколка Люис Хамилтън продължи да прогресира в колоната и се озова на деветото място, след като стартира 18-и. Джордж Ръсел пък продължаваше да се бори за шестата позиция с Карлос Сайнц.

Мастърклас от Алонсо

Фернандо Алонсо получи сет чисто нови среднотвърди гуми и се върна на 12-ата позиция, но бързо се добра до деветото място, спорейки с Люис Хамилтън за осмото, до което се качи с маневра в трети сектор. Следващата жертва на испанеца бе младият Оскар Пиастри, който нямаше шанс срещу темпото му и загуби своята седма позиция.

ПРЕДИ НАДПРЕВАРАТА

Макс Верстапен загря подобаващо за надпреварата, след като си осигури победата на спринта в съботния ден (20 април). По-късно той отново ликуваше на квалификацията, която спечели и ще стартира от първата позиция днес.

Зад него ще се нареди съотборникът му в Ред Бул - Серхио Перес, а трети ще стартира Фернандо Алонсо от Астън Мартин. Топ 10 на решетката ще оформят Ландо Норис, Оскар Пиастри, Шарл Льоклер, Карлос Сайнц, Джордж Ръсел, Нико Хюлкенберг и Валтери Ботас.

Припомняме, че това е първото състезание в Китай от 2019 година насам заради COVID пандемията. Последното такова бе спечелено от Люис Хамилтън, който е и рекордьор по победи в Шанхай.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички