Хамилтън изравни Верстапен! Двамата пак се сблъскаха на пистата и полетяха части (ВИДЕО)


Хамилтън изравни Верстапен! Двамата пак се сблъскаха на пистата и полетяха части (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1507 0

Историческото първо състезание на Формула 1 за Гран При на Саудитска Арабия бе спечелено от Люис Хамилтън от отбора на Мерцедес. Седемкратният световен шампион завоюва изключително драматична победа и по този начин изравни Макс Верстапен от Ред Бул (все пак той остава водач в генералното класиране заради по-голям брой спечелени победи от началото).

На трето място в Гран При на Саудитска Арабия завърши Валтери Ботас от отбора на Хамилтън. Място в топ 10 намериха още Себастиан Окон, Даниел Рикиардо, Пиер Гасли, Шарл Льоклер, Карлос Сайнц, Антонио Джовинаци и Ландо Норис.

В 10-ата обиколка след голям инцидент на Мик Шумахер, разбил болида си в предпазните стени на 23-ти завой, Хамилтън и Ботас влязоха в бокса да си сменят гумите медиум с нови твърди, като това бе сторено и от останалите пилоти. Лидерът Верстапен обаче не го направи.

Стаюрдите от ФИА обаче не успяха да възстановят разрушените предпазни заграждения и спряха състезанието с червени флагове. Всички пилоти бяха прибрани в алеята пред боксовете, а Верстапен смени гумите си без да губи време и позиции - за разлика от останалите.

В 37-ата обиколка след атака на Хамилтън последва нова агресивна защита от страна на Верстапен. Ситуацията веднага бе определена за разследване от страна на ФИА. В 38-ата обиколка от Ред Бул инструктираха Верстапен да върне позицията на Хамилтън. Макс го направи, но точно когато Люис го доближи, намали драстично и двамата се удариха. От това пострада седемкратният световен шампион, който е със счупени елементи от предното си крило и в същото време не е получил по-предната си позиция (можете да видите във видеото по-долу).

В 43-ата минута Верстапен получи 5 секунди наказание заради това и те ще бъдат прибавени към общото му време на финала. В следващата обиколка Макс отново върна позицията на Люис, но шокиращо бе това, което последва, а именно обаждане по радиото от Ред Бул, които съобщиха на нидерландеца, че не е имало нужда да го прави.

До края Хамилтън увеличи преднината си и записа много трудна победа - след постоянно сменяне на водача и след две прекъсвания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички