Хамилтън би Росберг в драмата и дъжда на „Сузука“


Хамилтън би Росберг в драмата и дъжда на „Сузука“

102865 1

Дъжд, кола за сигурност, червен флаг, изсъхваща писта, отново дъжд, отново червен флаг и прекратяване на състезанието... Едно лудо състезание, в което победител излезе Люис Хамилтън, който победи на пистата големия си съперник и конкурент, с което продължи успешната си серия, нагнети още повече напрежението върху Росберг, но най-важното – увеличи преднината си в генералното класиране на 10 точки.

Всичко започна по начин, който сме виждали в Япония: старт зад колата за сигурност. А причината бе поройният дъжд, който се очакваше от една седмица точно за състезанието. И той се появи като по часовник. Когато всички коли се подредиха на стартовата решетка, започна пороят. Въпреки това Чарли Уайтинг реши да даде старт след кола за сигурност, което се случва за пръв път след GP на Канада през 2011 г. Това продължи само 2 обиколки, преди Уайтинг да реши да развее червения флаг и да спре състезанието. И което бе по-странно, колата за сигурност вкара болидите в питлейна (за което Джонатан Нийл, McLaren, каза, че не си спомня да се е случвало), а не както е обичайната процедура – на стартовата решетка. Но тези подробности идват само като отегчението от чакането. НО ТО си струваше. Всяка една секунда, защото това, което се случи след рестарта, бе впечатляващо.

За щастие чакането не бе особено дълго и в 9,25 ч (15,25 ч. местно време), бе даден стартът. За втори път. Дъждът бе спрял в този момент, но очакванията бяха той да започне отново след преминаване на половината състезателна дистанция.

Колата за сигурност поведе колоната още веднъж... и Фернандо Алонсо спря на пистата. За него това бе второ отпадане в последните три състезания. Лош начин да започниш последното си състезание на „Сузука“ като пилот на Ferrari (вероятно, защото коментаторите на Sky Sports подозират, че Алонсо може да отсъства 1 година от пистите). Лошото съвпадение е, че това бе второ негово отпадане в последните три състезания на „Сузука“. Потеглиха в десетата обиколка зад сейфти кара, но около 45 минути след първата. Въпреки че пистата силно изсъхна и някои от пилотите казаха по радиото, че може да се сложат гуми интермедия, колата за сигурност продължаваше да стои на пистата. Това още повече уби интригата и намали състезателната дистанция. Защото бе ясно, че това състезание няма как да продължи всичките 53 обиколки, тъй като щеше да изтече 2-часовата максимална граница.

Старт. И екшънът започна. Бътън влезе веднага за интермедии, което се оказа правилно решение, тъй като в 15-та обиколка се нареди след двата болида на Mercedes.След смяната на Бътън настана хаос в бокса, докато Mercedes натрупа брутален аванс пред колоната. Хамилтън влезе последен и след излизането си от бокса отново бе втори зад Росберг. Но зад него, на около 18 секунди нямаше никого, защото двата Williams-а бяха като спирачки за всички останали. Така състезанието се изведе на два фронта. Първите двама трябваше да разрешат кой ще е победителят, а отзад, в плътна колона, трябваше да се разпределят останалите точки.

Red Bull бяха чудесни на мократа писта. Решението им вчера ,в квалификацията, да жертват скорост за сметка на даунфорс, се изплати. Фетел и Рикиардо разполагаха с много по-голямо сцепление, като и двамата направиха супер зрелищни изпреварвания срещу пилотите на Williams. И подгониха третия Бътън. Но и първите двама, защото бяха много по-бързи, но загубеното в началото бе много.

В обиколка 30 Люис Хамилтън направи това, което готвеше в предишните четири: страхотно изпреварване от външната страна в завой №1. И ваднага започна да трупа преднина през Росберг, като за по-малко от две обиколки му сложи 4 секунди. Странното е, че в Mercedes не реагираха с бокс, а продължиха да изчакват, след като Фетел пръв от лидерите влезе за нови интермедии.

В 36-та обиколка заваля отново. В този момент само Рикиардо не бе влизал втори път в бокса и бе лидер на коланата, но нямаше как да чака дълго. След второто си посещение на бокса той излезе пети. Пред него бяха Фетел и Бътън, а напред Хамилтън водеше с 7 сек на Росберг.

Дъждът се засили още повече и в 43-та обиколка Бътън отново влезе пръв от всички в бокса, но този път да смени интермедиите с гуми за напълно мокра писта.

В обиколка 44 отново на пистата излезе колата за сигурност, както и медицинският автомобил. Това стопи голямата преднина на Хамилтън пред останалите, натрупана с много добро каране на мократа, изсъхваща писта. Хамилтън и Росберг останаха на пистата с интермедия. Рикиардо също, а след него Фетел (лошо решение, което го лиши от подиум) и Бътън влязоха и смениха интермедиите с гуми за мокра писта. Но това нямаше никакво значение. Втори червен флаг в 46-та обиколка и колата за сигурност отново вкара цялата колона в бокса.

В този момент редът на колоната бе: Хамилтън, Росберг, Рикиардо, Фетел, Бътън, Ботас, Маса, Верн, Хулкенберг, Перез.

Това беше. Състезанието бе прекратено. Но към този момент имаше въпросителни за здравето на Жул Бианки от отбора на Marussia. Объркването в медицинския център бе жестоко, тъй като не се знаеше първо кой е пострадал, а след това какво е състоянието на Бианки. Дано не е сериозно. Факт е, че емоциите на почетната стълбичка бяха много минорни, тъй като все още не се знаеше нищо за състоянието на Жул. Пожелаваме бързо оздравяване на Бианки и очакваме първите новини за състоянието му.

Нямаше объркване за името на победителя: Люис Хамилтън. Първа негова победа на „Сузука“. В може би най-точния моментт от кариерата му.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички