Забравете Формула 1, бъдещето е в...


Забравете Формула 1, бъдещето е в...

910 0

Индийският милиардер Ананд Махиндра заяви, че футуристичните и високотехнологични космически кораби във Формула Е са бъдещето на автомобилните състезания, тъй като представляват следващо стъпало на еволюцията в сравнение с колите динозаври от Формула 1, предаде АФП.

Десет отбора, включително тим на богаташа, ще започнат в неделя битка в третия сезон на Формула Е, който се открива с надпревара в Хонконг. Състезанието за изцяло захранвани с електроенергия автомобили дебютира през 2014 г. и се смята за зелена алтернатива на Формула 1 макар привърженици на бензиновите двигатели да казват, че по-ниската скорост и по-малкото децибели означават по-малко тръпка и силни усещания. “Ако сте присъствали на такова състезание, ще знаете, че не е толкова скучно, колкото си мислят хората заради липсата на характерните звуци”, казва Махиндра, който е шеф на базираната в Мумбай “Махиндра груп”. “Фактически е същото като във филмите от поредицата “Междузвездни войни” заради виещия електрически звук. На практика сте в състезание с космически кораби”, добавя милиардерът в интервю за АФП. Критиците твърдят, че максималната скорост от 225 км/ч, при която нивата на шума достигат 80 децибела, са отстъпление от колите във Формула 1, които често надвишават 320 км/ч и достигат 130 децибела.

 

Но Махиндра вярва, че надпреварата с изцяло електрически коли са бъдещето на автомобилния спорт и един ден ще станат толкова популярни като Формула 1. “Наистина мисля, че могат да постигнат това. Ако погледнете към популярността, която бе постигната за сравнително кратък период, ще видите, че е забележителна. Надмина очакванията ни”, казва той. “Формула едно – това е “Джурасик парк”. Трябва да се премине от яздене на динозавър към управление на космическия кораб “Ентърпрайз”. Точно такава е промяната”, обяснява Махиндра, визирайки кораба от “Стар трек”.

“Махиндра рейсинг” е част от холдинга “Махиндра груп”, оценяван на $17,8 млрд., който има бизнес от коли и трактори до информационни технологии. Той произвежда и електромобили чрез компанията “Махиндра Рева”.

Ананд Махиндра, чието лично състояние сп. “Форбс” оценява на $1,36 млрд., е доволен от промените в дизайна на колите за третия сезон на Формула Е, особено стилните предни спойлери, които ще помогнат да бъдат различавани от други състезателни автомобили. “С тях започват да приличат на космически кораби. Това ще бъде основната визуална разлика в новия сезон”, казва бизнесменът. Той би искал да се отиде и по-далеч, като колите във Формула Е придобият уникален външен вид, което още повече ще повиши популярността им.

Източник: Труд

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички