"Шкембето ускорява ударите ми, а "сникърс" ме развеселява" - историята на сензацията Анди Руис


"Шкембето ускорява ударите ми, а "сникърс" ме развеселява" - историята на сензацията Анди Руис
Снимка: Getty Images/Guliver

26371 0

Вчера сутринта българско време светът на бокса бе разтърсен от сензационната загуба на звездата Антъни Джошуа срещу Анди Руис. Тя бе първо поражение в професионалната кариера на британеца и първи успех за световна титла в тази на мексиканеца. При това той спечели четири титли, 3 от които много престижни. Но мнозина са на мнение, че Руис е шампионът с най-невероятно телосложение в историята на тежка категория. Роденият в САЩ боксьор тежи 121 килограма и коремът и гърдите му висят. Но според самия него излишното тегло не му е минус, а напротив - помага му.

Историята на 29-годишния спортист не е необикновена, но е достатъчно интересна. Той започва да се боксира още на 6-годишна възраст. Като дете обича спорта, като се увлича по две негови разновидности - бокс и безйбол. Когато е на 8, баща му, който го качва на ринга, разбира, че това ще бъде неговата бъдеща професия. Той става първи треньор на малкия Анди. "Той има три сестри. От ранно детство казваше, че ще стане защитник. Говореше ми: "Татко, аз ще бъда силен и никога няма да позволя някой да обиди семейството ми. Ще бъда шампион", спомня си Руис-старши.

Анди расте пълен, но това не му пречи на спортните занимания и по скорост той превъзхожда не само връстниците си, но и по-големи момчета. Преди мача с Джошуа баща му разказва: "Знаех, че Анди има голям потенциал, защото на 12 години той биеше 30-годишни мъже. Полицаи, живеещи до нас, молеха да проведат спаринги с Анди, но на ринга не знаеха какво да правят срещу него. Мисля, че същото нещо ще се случи и с Джошуа".

Мексиканецът съвсем не прилича на шампион по бокс, а по-скоро на млад мъж, който вечер изпива по 3-4 литра бира и не се лишава от мазни храни. В дебютния си бой като професионалист той тежи 135 кг. при ръст 188 см. И теглото му далеч не е от мускули. "Да, през целия си живот бях дебел и това изобщо не ме притесняваше. Дори мисля, че когато удрям, коремът ми ускорява юмруците ми. В тежка категория е по-добре да не гледаш структурата на тялото, а техниката. Тя е много по-важна", споделя сензацията.

Роденият през 1989 г. в САЩ боксьор изиграва общо 110 мача като аматьор, от които губи едва 5. Първият му мач е на 7-годишна възраст в Сан Диего. Губи мача, но само защото се бие срещу 12-годишен, тъй като няма други деца на негова възраст с такова тегло. Руис се пробва и на Олимпиадата в Пекин през 2008 година, но отпада в квалификациите, след като е победен от Оскар Ривас. Дебютът на мексиканеца като професионалист е през март 2009 година срещу Мигел Рамирес, когото нокаутира още в първи рунд. излишните килограми изобщо не му пречат да успява на ринга. Въпреки това през 2014 година Руис започва консултации с диетолог и преди мач успявал да свали по 10-15 килограма, в резултат на което бързината му става още по-добра. За мача с Джошуа, например, въпреки че има само 6 седмици за подготовка, успява да слезе до 121 кг.

"Анди е безумно бърз боксьор. Не съм виждал такова скоростно момче в тежка категория от времето на Мохамед Али. Руис има много бързи ръце. Освен това плете невероятни комбинации", възхищава му се мениджърът на Кубрат Пулев - Боб Аръм, който е бивш промоутър на Анди.

Унищожителя, както е прякорът на чаровния шишко, обожава сладкото. На пресконференцията преди мача с Джошуа той се появи със "сникърс" в ръка. "Момчета, не трябва да гледате теглото ми, нито външността ми. Да, дебел съм, но Джошуа трябва да се бои от мен. Нямам такава преса, нито бицепси, но всички млъкват, когато видят моите удари. Да, обичам "сникърс", така е откакто бях дете. Когато направех нещо хубаво, баща ми ми купуваше "сникърс". И аз го обичам и до ден-днешен. Всеки ден нося десертно блокче в джоба си. Понякога се чувствам тъжен и нищо не може да ме развесели така, както го прави 'сникърс". Имам ли договор с тях? Не, просто обичам да ги ям".

Анди Руис не държи много на парите. Въпреки че прибра около 5 милиона паунда за боя с Ей Джей, той настоява, че за него е по-важно да се докаже и да прослави мексиканската нация. Само преди около година за мача си срещу бившия шампион на WBC Кевин Джонсън той бе възнаграден с едва 30 000 долара. Не го спира и краткият срок, който има, за да се подготви за големия мач в "Медисън Скуеър Гардън" - 6 седмици. Похвално е, че в битката за световна титла успява от втория опит. През декември 2016 г. той опита да се пребори за пояса на WBO срещу Джоузеф Паркър, но не успя. Новозеландецът тогава победи със съдийско решение.

Руис е роден и живее в Калифорния, има американско гражданство, но изтъква, че е мексиканец. След успеха над Джошуа той развя флага на родината на баща си. Както е известно, той стана първият мексиканец, спечелил световна титла в бокса в тежка категория. Крис Ареола опита да го постигне три пъти. Ерик Молина - два. Руис успя от втория път и грабна не една, а 3 големи титли. Преди него само един латиноамериканец успява да стане шампион в тежка категория - пуерториканецът Джон Руис два пъти печели титлата на WBA.

В материала са използвани данни от sports.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички