Как правилно да изберем боксови ръкавици и боксова круша?


Как правилно да изберем боксови ръкавици и боксова круша?
Снимка: Getty Images/Guliver

5339 0

Боксът е най-добрата тренировка за цялото тяло. При този спорт се изисква високо ниво на атлетична способност: сила, бързина, пъргавина, добра координация, издръжливост и точност.

Освен че тренирате различни мускулни групи, по време на тренировката Вие може да излеете цялата си енергия и да се отървете от ненужния стрес.

Не се притеснявайте, ако нямате спаринг партньор! Може да тренирате бокс и в дома си, по всяко време. Нужно е желание, мотивация и добра кожена боксова круша, разбира се!

 

Как да изберете подходящ боксов чувал?

Боксовият чувал е нужен, когато искате да се подготвите за двубой или просто имате желание да тренирате бокс у дома. Не пренебрегвайте този избор, защото от него зависят резултатите, които ще постигнете!

Най-голямото предимство е, че боксовата круша може да се монтира навсякъде. Винаги когато имате свободно време, може да се отдадете на една страхотна кардио и силова тренировка.

Най-разпространени са боксовите круши от кожа, които са изключително здрави и издръжливи, а монтирането им е много лесно. Различните модели се различават по цвят, големина, теглото и някои допълнителни характеристики.

Разбира се, трябва да се обърне внимание и на теглото на чувала. Експертите препоръчват той да тежи на половината на собственото ни тегло.

Важен е и пълнежът на боксовата круша, защото той определя съпротивлението, което оказва. Най-често срещаните материали за напълване са изрезки кожа, гума текстил, комбинация между тях и дори дунапрен.
В зависимост от това, къде ще бъде поставена боксовата круша, трябва да изберете подходящ начин на закрепване. Предлагат се модели, които се монтират директно на тавана, както и такива, които са с фиксиране с вериги и на стойка.

Ако ще използвате боксовия чувал в домашни условия, неговите размери трябва да са не повече от 140-150 см.

Никога не тренирайте без боксови ръкавици! Рискувате сериозно да нараните както себе си, така и своя спаринг партньор.

Направете правилен избор на боксови ръкавици според начина, по който възнамерявате да ги използвате. Моделите се различават по дизайн, тегло и материала, от който са изработени. Ако не направите правилен избор, можете да повредите ръкавиците и дори да нараните себе си или противника си.

Какъв размер да изберете?

Размерът на боксовите ръкавици е едно от нещата, на които трябва да обърнете внимание. Важно е да не са твърде стегнати или свободни, а да прилягат добре на ръцете Ви. Боксовите ръкавици могат да се регулират с помощта на накитници. Те не само защитават ставите ви от наранявания и рани, но и запълват пространството вътре в ръкавиците за по-голямо удобство.

Ръкавиците за начинаещи могат да се намерят в класически размер S, M, L, XL. Професионалните боксьори обикновено използват ръкавици, които могат да се използват в два размера (обикновено S / M и L / XL), с различни дизайни за мъже и жени.

Какво трябва да е тяхното тегло?

Освен размера, трябва внимателно да обмислите и теглото на боксовите ръкавици.

То може да варира в зависимост от вида на тренировката, за която се използват, както и според Вашите килограми.

 

Препоръчително тегло на боксовите ръкавици, според теглото на спортуващия:

 

над 79 кг - 0,45 кг

67 - 79 кг – 0,40 кг

60 - 67 кг - 0,34 кг

48 - 60 кг - 0,28 кг

под 47 кг - 0,22 кг

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички