Сакраменто с официална оферта към Александър Везенков, негово е решението дали отива в НБА


 Сакраменто с официална оферта към Александър Везенков, негово е решението дали отива в НБА
Снимка: euroleaguebasketball.net

2592 0

Официалната оферта на Сакраменто Кингс към Александър Везенков е била изпратена с предложена годишна заплата, близка до възможните 7,7 милиона долара. Окончателното му решение дали да премине в НБА, или не се очаква в следващите няколко часа. Другата опция пред родната звезда в баскетбола е да остане в Олимпиакос.

Официалната оферта

По-рано имаше информация, че  50% от тази сума обаче ще трябва да бъдат платени на САЩ поради данъчните закони отвъд Океана. В Същото време Везенков ще бъде задължен да плати 750 хиляди евро на настоящия си тим Олимпиакос през първата година при евентуален трансфер в Сакраменто. По този начин българинът ще остане с малко над 2.7 милиона след първия си сезон при "кралете".

Съобщава се, че нападателят Трей Лайлс е постигнал споразумение да се завърне в Сакраменто Кингс, а нападателят Харисън Барнс остава с тригодишна сделка за 54 милиона долара, Везенков може да бъде първото попълнение в списъка на свободната агенция, пише "eurohoops. net".

Междувременно, гръцкият Олимпиакос прави всичко възможно да задържи звездния играч в редиците си и готви ново предложение за подновяване на договора му за четири години със заплата от 2.1 милиона евро на сезон.

Обещаващият млад талант, който се разви

27-годишният българин започва кариерата си в страната, в която е роден – Кипър, преди да се премести в Гърция и да заиграе за Арис (Солун). Той бързо се утвърждава като обещаващ млад талант и привлича вниманието на европейските клубове. Избран е под номер 57 в драфта на НБА през 2017-а от отбора на Бруклин. Нетс преотстъпиха правата Везенков на Кливланд през 2021-а, а преди година те бяха придобити от Сакраменто.

Александър Везенков преминава в гръцкия Олимпиакос през 2018 година – друг от именитите европейски баскетболни клубове. Превръща се в основен реализатор и играе важна роля в състава. С Олимпиакос на два пъти участва във Финалната четворка на Евролигата, а през миналия сезон спечели няколко индивидуални награди, ставайки първият българин, който печели наградата за Най-полезен играч (МВП) в най-престижния европейски клубен баскетболен турнир за мъже.

Преди това Везенков спечели приза за Най-добър реализатор в Евролигата и попадна в Идеалния отбор за сезона. Националът бе избран и за Най-полезен състезател за състезателната година и от Асоциацията на играчите в Евролигата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички