Рекордна сделка: Продадоха отбор от НБА за космическа сума!


Рекордна сделка: Продадоха отбор от НБА за космическа сума!
Снимка: Getty Images

1560 0

Американският милиардер и ипотечен кредитор Мат Ишбия се е съгласил да закупи Финикс Сънс и женския тим от НБА Финикс Мъркюри за рекордната сума от 4 млрд. долара. Сделката бе потвърдена и от двете страни.

„Мат е правилният лидер, който да надгради над наследствата на организациите и с подкрепата на общността да изведе Сънс и Мъркюри в следващата епоха. Като бивш баскетболист и национален шампион, Мат има точният дух, отдаденост и ресурси да преследва шампионски титли“, каза настоящият собственик на „слънцата“ Робърт Сарвър.

Сделката, която ще доведе до това Ишбия и брат му Джъстин да поемат контролния пакет акции, изисква одобрение от Лигата, за да бъде напълно финализирана.

„Това е сбъдната мечта за цялото ми семейство, включително моите родители, трите ми деца и моя брат Джъстин, който ще направи значителни инвестиции с мен и ще донесе своите невероятни бизнес познания и споделена страст за баскетбола. Оценявам времето и подкрепата на Робърт Сарвър по време на процеса. За нас е огромна чест да бъдем, с одобрението на НБА, следващите собственици на Финикс Сънс и Финикс Мъркюри“, сподели Ишбия.

Сарвър разкри миналия септември, че ще продаде тима, след като изтърпяваше забрана от НБА за година и бе глобен с 10 млн. долара за расизъм, женомразки коментари и тормоз на работното място.

Ишбия ще трябва да мине фонова проверка и да бъде одобрен в гласуване от клубните собственици, но тези неща се считат за формалност. Сделката за 4 млрд. долара надхвърля сумите, на които са оценявани отборите от НБА, които стигнаха нови размери с продажбите на Ел Ей Клипърс за 2 млрд. долара през 2014, Хюстън Рокетс за 2.2 млрд. долара през 2017 и Бруклин Нетс за 2.35 млрд. долара през 2019. Преди два месеца, списание Forbes оцени Сънс на 2.7 млрд. долара, което отреди 13-о място на „слънцата“ от 30 клуба в Лигата. Действащият шампион Голдън Стейт Уориърс водеше в този списък със 7 млрд. долара.

Феновете на Сънс отдавна мечтаят за титла в НБА след дебюта на организацията през сезон 1968-69. Тимът от Аризона стигна до финалите през 1976, но отстъпи на Бостън Селтикс. След това това последва загуба от водения от Майкъл Джордан отбор на Чикаго Булс във финалите през 1993, а миналата година „слънцата“ бяха разочаровани от Милуоки Бъкс в спора за титлата.

Четете актуалните спортни новини в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички