Пенка Стоянова е приета в баскетболната Зала на славата


Пенка Стоянова е приета в баскетболната Зала на славата
Снимка: БФБаскетбол

2423 0

Легендарната баскетболистка Пенка Стоянова ще бъде приета в Залата на славата на ФИБА. Състезателката на Марица Пловдив ще бъде приета посмъртно на церемонията на 18 юни, съобщава Българската федерация по баскетбол. Преди това единствената българка с подобно достижение е Ваня Войнова, която беше приета през 2007 г.

Преди две години член на Залата на славата стана и центърът Атанас Голомеев, а сред българските съдии, удостоение с такава почит са Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

"За нас е огромна чест да ви информираме, че вашата майка Пенка Стоянова бе избрана посмъртно за член на Клас 2021 на Залата на славата на ФИБА като играч. Залата на славата е олтар, посветен на удивителните личности, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни.

Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт. Впечатляващите индивидуални постижения на г-жа Стоянова като играч на женския национален отбор на България, спечелил сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри, сребърен медал на ЕвроБаскет, а също и безброй клубни успехи подпомагат изключително много развитието и популяризирането на играта във Вашата страна и целия свят", пише в писмото от ФИБА, получено от дъщерята на Стоянова Теодора Бонева.

Тази година са обявени включените в Залата на славата от клас 2020 и 2021. В клас 2020 са имената на канадския гард Стив Неш, един от първите съветски играчи в НБА Александър Волков, както и легендарният сръбски треньор Светислав Пешич.

А ето как се представя Александър Везенков в Евролигата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички