Историческо! За първи път българин ще играе във финалите на Евролигата!


Историческо! За първи път българин ще играе във финалите на Евролигата!
Снимка: Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

1458 0

Александър Везенков и неговият Олимпиакос хванаха последния влак за финалите на Евролигата в Белград (19 - 21 май). Това стана факт, след като крилото и съотборниците му отстраниха от пътя си Монако с 3-2 победи на четвъртфиналите. В решителния пети мач грандът от Пирея спечели с 94:88 у дома.

Моментът е исторически, защото за пръв път българин ще играе във Финалната четворка на най-престижната европейска надпревара в баскетбола.

Везенков записа 9 точки, 7 борби и 1 асистенция за 36 минути на паркета. От неговите колеги Шакил МакКисик вкара 18 точки. Томас Уолкъп добави 17. Тайлър Дорси се отчете с 16 точки. Костас Слукас приключи с 15, 5 борби и 5 асистенции. Майк Джеймс бе най-добър за Монако с 24 точки и 10 асистенции. Якуба Куатара финишира с 15. Парис Лий остана с 14 точки.

7 минути преди края резултатът бе равен – 75:75 и нищо не бе ясно. Последваха няколко смени на водачеството преди Мустафа Фал и Костас Слукас да изведат Олимпиакос напред с 89:83. Майк Джеймс не трепна зад дъгата за 86:89, а от другата страна отново Слукас не сбърка за 86:91. Уил Томас даде надежда на гостите след 88:91 по-малко от две минути преди края. Тройка на Тайлър Дорси сложи точка на спора. Секунди преди края феновете нахлуха на паркета, а залата бе огласяна от бомбички.

„Червено-белите“ сложиха край на 5-годишна суша без участие на Финална четворка в Евролигата. За последно Олимпиакос се изявява в решителните последни мачове в турнира на богатите през 2017 г. Тогава в Истанбул гръцкият гранд загуби на финала от Фенербахче с 64:80.

В първия ден, на полуфиналите в Евролигата на 19 май Олимпиакос и Александър Везенков ще спорят с Анадолу Ефес. А ето какво постижение записа българинът в Евролигата през декември 2021-ва.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички