Историческа сензация! България удари световната сила Франция на баскетбол!


Историческа сензация! България удари световната сила Франция на баскетбол!
Снимка: FIBA

6836 0

Сензацията на квалификациите за Световното първенство по баскетбол в Китай е факт! Българският национален отбор, воден от Любомир Минчев, записа супер изненадващ успех над световната сила Франция със 74:68 в пълната зала "Арена Ботевград".

Българите изиграха фантастичен двубой, в който ключова се оказа 4-ата четвърт, в която "лъвовете" играха невероятно в защита и успяха да се откъснат в резултата в края, за да се поздравят с един от най-големите успехи в историята на българския баскетбол! Александър Везенков не записа най-силния си двубой в нападение, но в защита записа 2 чадъра в последните 10 минути, една открадната топка и няколко ключови борби, като безспорно беше големият лидер на тима в дефанзивен план в края на мача.

Над всички в мача беше Димитър Димитров, който вкара 16 точки, взе 5 борби и раздаде 5 асистенции, а освен това имаше и най-високият коефициент на полезно действие с 23 пункта. Бост и Павел Маринов вкараха съответно 17 и 13 точки, а Божидар Аврамов се включи отлично от пейката през второто полувреме, вкарвайки 9 точки през вторите 20 минути, влизайки от пейката.

Франция, в чиито редици личеше името на Николас Батум от Шарлът Хорнетс, не успя да се противопостави на силната българска защита, а именно Батум беше най-резултатен със 17 точки, но нито една в 4-ата част, зорко пазен по периметъра от българската защита.

Изненадващата победа над Франция върна шансовете на България за класиране напред в квалификациите за Световното първенство в Китай. В момента българите заемат 3-о място в тежката група с днешния съперник, Чехия и Русия. В директен спор за третата позиция "лъвовете" гостуват на руската селекция на 15-и септември.

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ДВУБОЯ?

Срещата започна отлично за българския тим, който играеше отлична защита в началните минути и дори успя да поведе на класния си съперник с 9:4 след тройки на Маринов и Бост. Ритъмът на "лъвовете" обаче беше прекъснат след фаул на Павел Маринов срещу Николас Батум при стрелба от тройката - 9:7. Домакините върнаха бързо аванса си с две поредни отлични защити и поредица от кошове от страна на Станимир Маринов (1) и Димитър Димитров (2) - 15:7 и първо прекъсване в срещата.

Френските баскетболисти излязоха отлично от таймаута с две бързи тройки на Батуум, но последва истински щурм към коша на съперника ни с поредица от тройки на Димитров и Бост, които вдигнаха разликата на 11 точки - 26:15. За съжаление, в последните 3 минути Франция направи няколко отлични защити, включително и два чадъра срещу Александър Везенков. От това последваха бързи атаки, които свалиха разликата едва на 3 точки в края на четвъртта - 26:23 за възпитаниците на Любомир Минчев.

В началото на вторите 10 минути Франция показа класа и успя веднага да обърне със задушаваща защита и бързи нападения. Българското нападение не беше толкова ефективно, като топката не се движеше изобщо, но добрата игра в дефанзивен план остави България в битката. Димитър Димитров пък върна аванса на "лъвовете минута и половина преди края, вкарвайки поредния си кош покрай най-силния защитник на противника Батум - 43:42. След размяна на по един кош крайният резултат на полувремето беше 45:44 в полза на "лъвовете".

След почивката "петлите" отново поведоха в резултата, но Везенков избухна с тройка за 53:51. Само 5 секунди по-късно обаче Павел Маринов изпусна своя човек в нападение и тройката беше върната. - 53:54. В нервната битка българските баскетболисти направиха много фаулове, като Франция влезе в "бонуса (изпълнение на наказателни удари за всяко нарушение)" 6 минути преди края на частта, но "петлите" не се възползваха, допускайки цели 4 пропуска само в тази част.

50 секунди преди края на 3-ата четвърт България поведе с 3 точки след страхотна тройка на Божидар Аврамов, и то след като Ваклинов изпусна 2 поредни наказателни удара.. Де Коло вкара 2 точки в края на частта, фиксирайки резултата на 59:58 10 минути преди края - 14:14 в тази четвърт.

Българският център не се включи особено добре, като пропусна първата атака за 4-ата четвърт, а освен това бързо натрупа фаулове и беше изваден от игра. Междувременно в първата минута Франция отбеляза бързи 4 точки - 59:62. Отговорът обаче не закъсня, Бост вкара бързи две точки, а след това Аврамов върна аванса на България след кош и фаул - 64:62 за "лъвовете".

България поведе с 68:66 след кош на Маринов, а след отлична защита на "лъвовете" съдиите порязаха бългаския тим, отсъждайки топка за Франция. Топката обаче отново беше открадната след чадър на Везенков, а на ответния кош Маринов с мощна забивка направи разликата 4 точки. 3:43 преди края пък Аврамов пропусна да реализира тройка, останал сам на 0 градуса, която можеше да направи разликата 7 пункта. 3 минути преди края обаче Везенков с едав 9-ата си точка вкара за разлика от 6 точки в полза на домакините.

След таймаута България направи перфектна защита срещу Франция, нисичкият Аврамов направи страхотен чадър, а борбата остана за Веенков - 2:45 преди края. За съжаление, устремът беше спрян 2:18 преди края, след като Маринов направи ненужен фаул срещу Нандо де Коло при стрелба от тройката. Гардът изпусна един от трите фаула - 4 точки в полза на България.

В последната секунда на атаката на "лъвовете" Станимир Маринов успя да вкара "лей-ъп", вдигайки разликата отново на 6, а след това Де Коло изпусна тройка. 1:18 преди края Батум също изпусна тройка, но топката остана във владение на Франция.

Последваха пропуски на Батум от тройката, а домакините поведоха със 74:68 30-ина секунди преди края. Дий Бост имаше шанс да реши всичко в мача с изстрели от наказателната линия, но пропусна и двата, а след това реши да стреля и от тройката, въпреки че оставаха 20 секунди до края и трябваше да задържи владението. Това не се оказа решаващо, Франция изпусна и следващата си стрелба, а това сложи точка на спора, носейки една от най-големите победи за българския баскетбол в последните 20 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички